. 2010; 7(4): 262-266

A Comparison Between Parenteral Paracetamol and Diclofenac For Acut Postoperetive Pain Treatment in Patients After Caeserean Section

Süleyman Akarsu1, Şaziye Şahin2, Cengiz Kara3, Nermin Akdemir1, Semih Değerli2
1Keçiören Education And Research Hospital, Obstetrics And Gynecology, Ankara
2Keçiören Education And Research Hospital, Anestesia And Reanimation, Ankara
3Keçiören Education And Research Hospital, Urology,ankara

The aim of this study was to assess the analgesic efficacy and adverse effects of intravenous paracetamol in comparison with intramuscular diclofenac in patients with postoperative pain after Cesarien section (C/S Abdominale ). Eighty patients of ASA class I-II, 20-39 years of age, undergoing C/S under spinal anesthesia were assigned in a randomized manner into two groups. In Group 1 (n=40), 1 gr paracetamol intravenously, in Group 2 (n=40) 75 mg diclofenac intramuscularly was given at the time to first analgesic requirement after the operation. Postoperative pain scores were evaluated before medicine and at 30 min., 1, 2, 4, and 6 hours after the administration of the analgesic. 1 mg/kg meperidine was given in patients whom VAS ≥5 after the analgesic. First analgesic time and adverse effects such as nausea, vomiting, pruritis, injection site pain, allergic reaction, hypotension and hypertension were recorded. The demographic data, and adverse effects were similar in all groups. No significant differences were found between paracetamol and diklofenac for measures of analgesic activity.

Keywords: intravenous paracetamol, diclofenac sodium, postoperative analgesia, cesarean section, nonopioid analgesic


Sezaryen Doğum Sonrası Akut Postoperatif Ağrının Tedavisinde Parenteral Parasetamol Ve Diklofenakın Karşılaştırılması

Süleyman Akarsu1, Şaziye Şahin2, Cengiz Kara3, Nermin Akdemir1, Semih Değerli2
1Keçiören Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Kliniği, Ankara
2Keçiören Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Anestezi Ve Reanimasyon Kliniği, Ankara
3Keçiören Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Üroloji Kliniği, Ankara

Süt veren annede doğum sonrası ağrı tedavisinde analjezik seçimi önemlidir ve ilk seçenek genellikle nonopioid analjeziklerdir. Opioid analjezikler yeterli postoperatif analjezi sağlamakla birlikte, hem anne hem de yeni doğanda uyanıklık ve canlılığı azaltarak, bebeğin yeterli beslenmesini engelleyeceğinden tercih edilmezler.
Bu çalışmada sezaryen doğum (C/S Abdominale) sonrası erken postoperatif ağrı tedavisinde intravenöz parasetamol ile intramuskuler diklofenakın analjezik etkinlik ve yan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya spinal anestezi altında C/S ameliyatı yapılacak, ASA I-II grubu, 20-39 yaşları arasında 80 termde gebe dahil edilerek, randomize olarak iki gruba ayrıldı. İlk analjezik gereksinimi olduğunda birinci gruptaki hastalara 1 gr intravenöz parasetamol (Grup 1, n=40), ikinci gruptaki hastalara ise 75 mg diklofenak sodyum intramuskuler olarak uygulandı (Grup 2, n=40). Bütün hastaların postoperatif ilk analjezik gereksinim zamanları kaydedildi. İlk analjezik uygulamasını takiben ağrıdan yakınan ve VAS ≥ 4 olan hastalara ek analjezik olarak im 1 mg/kg meperidin uygulanarak, kaydedildi. Hastaların ağrı düzeyleri postoperatif 30. dk, 1., 2., 4. ve 6. saatlerde 10 cm’lik Vizuel Analog Skala (VAS) ile değerlendirildi. Ayrıca bütün hastalar postoperatif bulantı, kusma, kaşıntı, enjeksiyon yerinde ağrı, allerjik reaksiyon, hipotansiyon ve hipertansiyon gibi yan etki ve komplikasyonlar yönünden izlenerek kaydedildi. Demografik veriler bakımından gruplar arasında anlamlı bir farklılık yoktu. Postoperatif ağrı düzeyleri ve yan etkiler de her iki grupta benzer olarak saptandı. Sonuç olarak uyguladığımız dozlarda intravenöz parasetamolün intramüsküler diklofenak ile benzer ve yeterli analjezik etkinliğe sahip olduğu kanaatine varıldı.

Anahtar Kelimeler: intravenöz parasetamol, diklofenak, postoperatif analjezi, sezaryen doğum, nonopioid analjezik


Süleyman Akarsu, Şaziye Şahin, Cengiz Kara, Nermin Akdemir, Semih Değerli. A Comparison Between Parenteral Paracetamol and Diclofenac For Acut Postoperetive Pain Treatment in Patients After Caeserean Section. . 2010; 7(4): 262-266

Corresponding Author: Süleyman Akarsu, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar