. 2021; 18(4): 0-0

Sulfiredoxin-1 Levels Are Increased as A Compensatory Mechanism Against Reactive Oxygen Species in Women with Gestational Diabetes Mellitus

Burak Tatar, Uğur TURHAN
Department of Obstetrics and Gynecology, Health Sciences University Samsun Research and Training Hospital, Samsun, Turkey

Objective: This study aims to investigate whether there is a correlation between serum Sulfiredoxin-1 (SRx-1) levels with gestational diabetes mellitus (GDM).
Materials and Methods: A total of 40 patients diagnosed with GDM according to American Diabetes Association Criteria and 40 age and gestational age matched healthy pregnant women as a control group were included in this cross-sectional study. Serum Srx-1 levels and other demographic and laboratory variables were analyzed.
Results: Fasting plasma glucose, first and second hour plasma glucose levels, fasting insulin levels, HOMA-IR (homeostasis model assessment of insulin resistance) and Srx-1 levels were significantly different in GDM patients than control group (p<0.05). Plasma Srx-1 levels correlated significantly with fasting plasma glucose, first and second hour plasma glucose levels, fasting insulin levels, and HOMA-IR of GDM patients (p<0.05), whereas there was no correlation for control group.
Conclusion: This is the first study to demonstrate an association between serum Srx-1 levels and GDM. Our results suggest that increased serum Srx-1 levels may be used as a novel predictive marker for GDM. More randomized-controlled trails are needed to evaluate whether Srx-1 is a marker of adverse fetal results; then closer monitoring may be warranted with high Srx-1 levels.

Keywords: Sulfiredoxin-1, Gestational diabetes mellitus, Pregnancy, Peroxiredoxin, Reactive Oxygen Species.


Gestasyonel Diabetes Mellituslu Kadınlarda Reaktif Oksijen Türlerine Karşı Telafi Edici Bir Mekanizma Olarak Sülfiredoksin-1 Düzeyleri Artmaktadır

Burak Tatar, Uğur TURHAN
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü, Samsun

Amaç: Bu çalışma serum Sülfiredoksin-1 (SRx-1) düzeyleri ile gestasyonel diabetes mellitus (GDM) arasında bir korelasyon olup olmadığını araştırmayı amaçlamaktadır.
Gereç ve Yöntemler: Amerikan Diyabet Derneği Kriterlerine göre GDM tanısı alan toplam 40 hasta ve kontrol grubu olarak yaş ve gebelik haftası eşleşen 40 sağlıklı gebe bu kesitsel çalışmaya dahil edildi. Serum Srx-1 düzeyleri ile diğer demografik ve laboratuvar değişkenleri analiz edildi.
Bulgular: Açlık plazma glukoz, birinci ve ikinci saat plazma glikoz düzeyleri, açlık insülin düzeyleri, HOMA-IR (insülin direncinin homeostaz modeli değerlendirmesi) ve Srx-1 düzeyleri GDM hastalarında kontrol grubundan anlamlı olarak farklıydı (p<0.05). Plazma Srx-1 düzeyleri açlık plazma glikoz, birinci ve ikinci saat plazma glikoz düzeyleri, açlık insülin düzeyleri ve GDM hastalarının HOMA-IR (p<0.05) ile anlamlı olarak ilişkiliyken, kontrol grubu için bir korelasyon yoktu.
Sonuç: Bu çalışma, serum Srx-1 düzeyleri ile GDM arasındaki ilişkiyi gösteren ilk çalışmadır. Sonuçlarımız, serum Srx-1 seviyelerinin artmasının GDM için yeni bir belirteç olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Srx-1'in advers fetal sonuçların bir göstergesi olup olmadığını değerlendirmek için daha fazla randomize kontrollü çalışmaya ihtiyaç vardır; böylece yüksek Srx-1 seviyeleri olan hastalara daha yakın izleme gereksinimi belirlenebilir.

Anahtar Kelimeler: Sülfiredoksin-1, Gestasyonel diabetes mellitus, Gebelik, Peroksiredoksin, Reaktif Oksijen Türleri.


Burak Tatar, Uğur TURHAN. Sulfiredoxin-1 Levels Are Increased as A Compensatory Mechanism Against Reactive Oxygen Species in Women with Gestational Diabetes Mellitus. . 2021; 18(4): 0-0

Corresponding Author: Burak Tatar, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar