. 2023; 20(2): 0-0

Zonulin as a Potential Biomarker for Diminished Ovarian Reserve: A Prospective Study

Sebahattin Celik1, Nazan Yurtcu2, Canan Soyer Caliskan3, Samettin Celik3
1Clinic Of Obstetrics And Gynecology, Balıkesir State Hospital, Balıkesir, Turkey
2Department Of Obstetrics And Gynecology, Sivas Cumhuriyet University Faculty Of Medicine, Sivas, Turkey
3Department Of Obstetrics And Gynecology, University Of Health Sciences, Samsun Training And Research Hospital,samsun, Turkey

Objective
The purpose of the research is to investigate the relationship between zonulin levels and diminished ovarian reserve (DOR), and to evaluate the potential role of autoimmunity in the development of DOR. The study aims to contribute to the understanding of the pathogenesis of DOR, which can be unexpected diagnosis often associated with infertility and unpleasant physical symptoms for women.
Materials and Methods
This cross-sectional study was conducted by scanning 224 patients. Demographic characteristics of the patients were recorded. Antral follicle counts of the patients were determined by ultrasound, and AMH levels were examined. FSH, LH, estradiol, AMH measurement, and AFC counts were made on the 2nd or 3rd day of menstrual bleeding. The zonulin levels of the participants were measured by the ELISA method. The patients were divided into two groups according to the presence of DOR. The patients' demographic characteristics and hormone levels were compared between these two groups, serum zonulin levels were examined, and the relationship between other hormone parameters and zonulin was investigated.
Results
When the median ages of the patients in both groups were compared, median age of patients with diminished ovarian reserve (DOR) was 38 years, significantly higher (p<0.001) than the median age of those without DOR, which was 27 years. The median zonulin levels of both groups were compared, it was observed that it was 19.71 ng/ml in the group with DOR and 11.03 ng/ml without DOR, and a statistically significant difference was found between the zonulin levels of the patients in both groups (p<0.001). A moderate inverse correlation (p<0.001) between patients' zonulin levels and AMH levels, and a moderate correlation between FSH levels (p<0.001).
In conclusion, zonulin levels of patients with DOR were higher than women without DOR. Evaluation of zonulin levels may also be considered during the diagnosis of DOR.

Keywords: Diminished ovarian reserve, zonulin levels, autoimmunity, Anti-Mullerian Hormone, AMH, İnfertility


Azalan yumurtalık rezervi için potansiyel bir biyobelirteç olarak zonulin: prospektif bir çalışma

Sebahattin Celik1, Nazan Yurtcu2, Canan Soyer Caliskan3, Samettin Celik3
1Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Balıkesir Devlet Hastanesi, Balıkesir, Tukiye
2Kadın Hastalıkları Ve Doğum Ana Bilim Dalı, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sivas,turkey
3Kadın Hastalıkları Ve Doğum Bölümü, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Samsun Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Samsun, Türkiye

Amaç
Bu araştırmanın amacı, zonulin düzeyleri ile azalmış over rezervi (DOR) arasındaki ilişkiyi ve otoimmünitenin DOR gelişimindeki potansiyel rolünü değerlendirmektir. Çalışma, kadınlar için sıkıntılı fiziksel semptomlar ve infertilite ile ilişkili beklenmedik bir teşhis olan DOR patogenezinin anlaşılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Malzemeler ve Yöntemler
Bu kesitsel çalışma, 224 hastanın taranmasıyla gerçekleştirildi. Hastaların demografik özellikleri kaydedildi. Hastaların antral folikül sayıları ultrason ile belirlendi ve AMH düzeyleri incelendi. FSH, LH, östradiol, AMH ölçümü ve AFC sayıları, menstrüel kanamanın 2. veya 3. gününde yapıldı. Katılımcıların zonulin düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü. Hastalar, DOR varlığına göre iki gruba ayrıldı. Bu iki grup arasında hastaların demografik özellikleri ve hormon düzeyleri karşılaştırıldı, serum zonulin düzeyleri incelendi ve diğer hormon parametreleri ile zonulin arasındaki ilişki araştırıldı.
Sonuçlar
Her iki grup hastaların ortanca yaşları karşılaştırıldığında, DOR olan hastaların ortanca yaşı 38 yıl iken, DOR olmayan hastaların ortanca yaşı olan 27 yıldan önemli ölçüde yüksek (p<0,001) olduğu görüldü. Her iki grup hastaların ortanca zonulin düzeyleri karşılaştırıldığında, DOR olan grupta 19,71 ng/ml ve DOR olmayan grupta 11,03 ng/ml olarak bulundu ve her iki grup hastaların zonulin düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu (p<0,001). Hastaların zonulin düzeyleri ile AMH düzeyleri arasında orta derecede ters bir korelasyon (p<0,001) ve FSH düzeyleri ile orta derecede bir korelasyon bulundu (p<0,001).
Sonuç olarak, DOR olan hastaların zonulin düzeyleri, DOR olmayan kadınlardan daha yüksek bulundu. DOR tanısı sırasında zonulin düzeylerinin değerlendirilmesi de dikkate alınabilir.

Anahtar Kelimeler: Azalmış over rezervi, zonulin, otoimmünite, Anti Müllerian Hormon, AMH, infertilite


Sebahattin Celik, Nazan Yurtcu, Canan Soyer Caliskan, Samettin Celik. Zonulin as a Potential Biomarker for Diminished Ovarian Reserve: A Prospective Study. . 2023; 20(2): 0-0

Corresponding Author: Nazan Yurtcu, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar