. 2020; 17(2): 0-0

The Relationship Between Oxidative Stress and Preeclampsia. The Serum Ischemia-Modified Albumin Levels and Thiol/Disulfide Homeostasis

Taylan Onat1, Demet Aydoğan kırmızı1, Emre Baser1, Müjgan Ercan2, Melike Demir Çaltekin1, Serenat Yalcin3, Mustafa Kara4, Deniz Esinler5, Ethem Serdar Yalvaç1
1Department Of Obstetrics And Gynecology, Bozok University Medical Faculty, Yozgat, Turkey
2Department Of Medical Biochemistry, Harran University Medical Faculty, Sanliurfa, Turkey
3University Of Health Sciences Antalya Training And Research Hospital, Antalya, Turkey
4Department Of Obstetric And Gynecology, Ahi Evran University Medical Faculty, Kirsehir, Turkey
5Medical Park Hospital, Ankara, Turkey

Objective: Preeclampsia (PE) is a dangerous complication of pregnancy and still a main cause of maternal-fetal morbidity and mortality. The etiology remains largely unknown, but an oxidative stress-mediated inflammation is suggested. The aim of this study is to investigate the relationship between oxidative stress and preeclampsia and the usability of oxidative stress indicators such as serum ischemia-modified albumin(IMA) level and thiol / disulfide balance in preeclampsia prediction.
Materials and Methods: The study included 47 preeclamptic and 57 healthy pregnant women. Their serum IMA, native thiol, total thiol and disulfide levels were measured. The optimal cut-off values were determined by Receiver Operating Characteristic (ROC) curve analysis.
Results: No differences were found between the maternal age, body mass index, gravida and parity. Native and total thiol levels were found to be low when the disulphide and IMA levels were high in preeclamptic patients (p < 0.05). When the IMA level was corrected by the albumin level (IMAR), the significant difference between the two groups disappeared. Also it was found that native and total thiol concentrations were correlated with systolic and diastolic blood pressure. The optimal cut-off values calculated for prediction of preeclampsia were: 178.45  µmol/L (with 72% sensitivity and 83% specificity) for native thiol, 232.55  µmol/L (with 75% sensitivity and 85% specificity) for total thiol, and 29.05  µmol/L (with 65% sensitivity and 72% specificity) for disulfide.
Conclusions: The balance of thiol/disulfide may play a role in the pathogenesis of preeclampsia and could be used as a biological marker for preeclampsia.

Keywords: Preeclampsia, hypertension, oxidative stress, thiol/disulfide, ischemia-modified albumin


Preeklampsi ve Oksidatif Stres Arasındaki İlişki. Serum İskemi Modifiye Albumin Seviyesi ve Thiol-Disülfit Dengesi

Taylan Onat1, Demet Aydoğan kırmızı1, Emre Baser1, Müjgan Ercan2, Melike Demir Çaltekin1, Serenat Yalcin3, Mustafa Kara4, Deniz Esinler5, Ethem Serdar Yalvaç1
1Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı, Yozgat, Türkiye
2Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı, Şanlıurfa, Türkiye
3Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Antalya, Türkiye
4Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı, Kırşehir, Türkiye
5Medikal Park Hastanesi, Ankara, Türkiye

Amaç: Preeklampsi (PE) gebeliğin tehlikeli bir komplikasyonudur ve hala anne-fetal morbidite ve mortalitenin ana nedenidir. Etiyoloji büyük ölçüde bilinmemektedir, ancak oksidatif stres aracılı bir enflamasyon ileri sürülmektedir. Bu çalışmanın amacı oksidatif stres ve preeklampsi arasındaki ilişkiyi ve preeklampsi öngörüsünde serum iskemi modifiye albümin (IMA) düzeyi ve thiol/disülfit dengesi gibi oksidatif stres göstergelerinin kullanılabilirliğini araştırmaktır.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya 47 preeklamptik ve 57 sağlıklı gebe dahil edildi. Serum IMA, natif (doğal) thiol, total thiol ve disülfit düzeyleri ölçüldü. Optimal cut-off değerleri Receiver Operating Characteristic (ROC) eğrisi analizi ile belirlenmiştir.
Bulgular: Anne yaşı, vücut kitle indeksi, gravida ve parite arasında fark bulunmadı. Preeklamptik hastalarda disülfit ve IMA düzeyleri yüksek olduğunda natif ve total tiyol düzeyleri düşük bulundu (p <0.05). IMA seviyesi albümin seviyesi (IMAR) ile düzeltildiğinde, iki grup arasındaki anlamlı fark ortadan kayboldu. Ayrıca natif ve total thiol konsantrasyonlarının sistolik ve diyastolik kan basıncı ile ilişkili olduğu bulundu. Preeklampsi tahmini için optimal cut-off değerleri; natif thiol için 178,45 µmol / L (% 72 sensitivite ve % 83 spesifite), total thiol için 232,55 µmol / L (% 75 sensitivite ve % 85 spesifite) ve disülfit için 29.05 umol / L (% 65 sensitivite ve% 72 spesifite) olarak hesaplandı.
Sonuç: Thiol/disülfit dengesi preeklampsinin patogenezinde rol oynayabilir ve preeklampsi için biyolojik bir belirteç olarak kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, hipertansiyon, oksidatif stres, thiol/disülfit dengesi, iskemi modifiye albumin


Taylan Onat, Demet Aydoğan kırmızı, Emre Baser, Müjgan Ercan, Melike Demir Çaltekin, Serenat Yalcin, Mustafa Kara, Deniz Esinler, Ethem Serdar Yalvaç. The Relationship Between Oxidative Stress and Preeclampsia. The Serum Ischemia-Modified Albumin Levels and Thiol/Disulfide Homeostasis. . 2020; 17(2): 0-0

Corresponding Author: Taylan Onat, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar