. 2016; 13(4): 0-0

True Management of Obstructed Hemivagina and Ipsilateral Renal Anomaly (OHVIRA) Syndrome

Betül Yakıştıran, Yavuz Emre Şükür, Batuhan Turgay, Cem Atabekoğlu
Department of Obstetrics and Gynecology, Ankara University, Ankara, Turkey

Herlyn Werner Wunderlich Syndrome is an unusual congenital anomaly of the female genitourinary system which is described as uterine didelphys with obstructed hemi-vagina and ipsilateral renal anomaly and so called OHVIRA Syndrome. Typical symptoms are pelvic pain, tenderness, pelvic mass due to blood collection in the obstructed hemi-vagina and uterus, and dysmenorrhea usually beginning shortly after menarche. Clinical suspicion is very important for diagnosis and the true management avoids both short and long term complications. Surgical removal of the vaginal septum is the main treatment method. Herein, we describe evaluation and surgical management of a case with OHVIRA syndrome who was diagnosed by magnetic resonance imaging and pelvic ultrasound.

Keywords: Hematometrocolpos, Mullerian duct anomaly, OHVIRA syndrome, uterus didelphys


Obstrükte Hemivajina ve İpsilateral Renal Anomali (OHVIRA) Sendromu'nun doğru yönetimi

Betül Yakıştıran, Yavuz Emre Şükür, Batuhan Turgay, Cem Atabekoğlu
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı, Ankara

Herlyn Werner Wunderlich Sendromu kadın genitoüriner sistemini tutan nadir bir konjenital anomalidir. Uterus didelfis ile birlikte obstrükte hemi-vajina ve ipsilateral renal anomali ile seyreder ve OHVIRA Sendromu olarak da bilinir. Tipik belirtileri arasında obstrükte hemi-vajen ve uterus nedeniyle kan birikimine bağlı menarştan kısa süre sonra başlayan pelvik ağrı, gerginlik, pelvik kitle ve dismenore yer alır. Tanı için klinik şüphe çok önemlidir ve doğru yönetimi ile kısa ve uzun dönem komplikasyonların önüne geçilebilir. Esas tedavi yöntemi vajinal septumun açılmasıdır. Burada manyetik rezonans görüntüleme ve pelvik ultrason ile OHVIRA Sendromu tanısı koyulan bir hastanın değerlendirilmesi ve cerrahi yönetimi sunulacaktır.

Anahtar Kelimeler: Hematometrokolpos, Mülleryan kanal anomalisi, OHVIRA Sendromu, uterus didelfis


Betül Yakıştıran, Yavuz Emre Şükür, Batuhan Turgay, Cem Atabekoğlu. True Management of Obstructed Hemivagina and Ipsilateral Renal Anomaly (OHVIRA) Syndrome. . 2016; 13(4): 0-0

Corresponding Author: Yavuz Emre Şükür, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar