. 2012; 9(3): 164-169 | DOI: 10.5505/tjod.2012.21347  

Anxiety and associated factors in women with a low-grade abnormal cervical smear test: A prospective study.

Serkan Karadağ1, Behiye Pınar Çilesiz Göksedef1, Ahmet Çetin1, Mustafa Yenigün2
1Haseki Teaching And Research Hospital, Department Of Obstetrics And Gynecology
2Haseki Teaching And Research Hospital, Department Of Internal Medicine

Objective: The aims of the study were to quantify the levels of anxiety associated with having received a low-grade abnormal smear result, identify factors associated with increased levels of anxiety.
Method: One hundred consecutive women referred for colposcopy for ASC-US result. Women in the study group completed prior to colposcopy the Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) which is a self-report inventory that consists of 14 items on two subscales. Socio-demographic and lifestyle factors associated with the psychosocial impact of the abnormal smear result were also assessed.
Results: Having had children was a significant predictor of high anxiety scoring. Anxiety was significantly higher in women with low educational level. Women were educated 1-8 years were significantly more likely anxious.
Conclusion: Interventions focus particularly on women’s knowledge and understanding of smear results to reduce the adverse psychosocial impact of receiving an ASC-US cervical smear result.

Keywords: Cervical smear, ASC-US, Anxiety; Depression; HADS.


Low Grade smear sonucu olan kadınlarda anksiyete ve ilişkili faktörler: Prospektif Çalışma

Serkan Karadağ1, Behiye Pınar Çilesiz Göksedef1, Ahmet Çetin1, Mustafa Yenigün2
1Haseki Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Kadın Doğum Kliniği
2Haseki Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Dahiliye Kliniği

Amaç: Low-grade anormal smear sonucu alan kadınlarda anksiyete düzeyini ölçmek ve artmış anksiyete ile ilişkili olabilecek faktörleri belirlemektir.
Yöntem: ASC-US smear sonucuna sahip, kolposkopi yapılmak üzere yönlendirilmiş, ardışık 100 kadın çalışmaya alındı. Kolposkopi öncesinde 14 soruluk iki alt değerlendirmesi olan Hastane Anksiyete ve Depresyon Skalası (HADS) dolduran olgular aynı zamanda anormal smear sonucu sonrası oluşabilecek psikososyal değişiklikler ile ilişkili olabilecek sosyo-demografik ve hayat tarzı faktörleri açısından değerlendirildi.
Bulgular: Çocuk sahibi olmak yüksek anksiyete skorları için prediktör olarak belirlendi. Anksiyete düşük eğitim düzeyine sahip kadınlarda anlamlı olarak yüksek saptandı. Bir ile 8 yıl arasında eğitim almış kadınlar daha fazla anksiyeteye sahip olarak saptandı.
Sonuç: ASC-US sonucuna sahip olgularda, bu nedenle oluşabilecek anksiyeteyi azaltmak için, smear sonucu konusunda olguların bilgilendirilmesine ve sonucun anlaşılır hale getirilmesine çalışılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Servikal smear, ASC-US, Anksiyete; Depresyon; HADS.


Serkan Karadağ, Behiye Pınar Çilesiz Göksedef, Ahmet Çetin, Mustafa Yenigün. Anxiety and associated factors in women with a low-grade abnormal cervical smear test: A prospective study.. . 2012; 9(3): 164-169

Corresponding Author: Behiye Pınar Çilesiz Göksedef, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
English Full Text
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar