. 2019; 16(1): 0-0

The Efficacy of Ankaferd Blood Stopper® in an Experimental Asherman Syndrome Model Created in Rats

Başak Büyük1, Fatma Beyazıt2
1Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty Of Medicine, Department Of Histology And Embryology, Çanakkale
2Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty Of Medicine, Department Of Gynecology and Obstetrics, Çanakkale

Introduction: Asherman syndrome (AS) is a progressive disease involving menstrual disorders, recurrent pregnancy losses and infertility developing as a result of partial or full blockade of the uterine cavity with adhesions. AS generally develops after trauma to the basal layer of the endometrium. In spite of a variety of methods like opening the adhesions, inserting intrauterine devices, and administering high doses of estrogen, treatments remain insufficient. This study aimed to assess the effects of local ‎intrauterine ABS administration in inducing endometrial proliferation and building a ‎normal endometrial layer in a rat model.
Materials and Methods: Asherman Syndrome was induced in 30 female Wistar Albino rats. The rats were randomized into three groups:
Group 1: Asherman syndrome (AS) group
Group 2: Asherman syndrome+ serum physiologic (AS+SP) group
Group 3: Asherman syndrome + Ankaferd Blood Stopper® (AS+ABS) group
AS model has induced in all animals, uterine horns were harvested after 15 days of therapy and investigated for inflammation, fibrosis, and immunohistochemical markers.
Results: Compared to the other groups, fibrosis, and inflammation were significantly reduced in Group 3(Chi-Square, p;19.000, 0.001 and 26.365, <0.001,respectively). The immunohistochemical assessment showed that the TNF-α receptor levels were not different(Kruskal-Wallis H=‎0.091‎,p=‎0.995‎),but the IL-1β and IL-6 expression was reduced significantly in Group 3 (‎‎‎H,p 18.706, ‎<0.001‎ and 22.114, ‎<0.001,respectively).‎
Conclusion: The therapeutic effects of local ‎administration of ABS in rats with AS model were demonstrated histopathologically and ‎immunohistochemically. Based on these results, ABS administration in addition to the ‎current treatments for AS may increase the treatment success and reduce the need for ‎advanced treatments.‎

Keywords: Asherman Syndrome, Intrauterine Synechiae, Fibrosis‎,, Inflammation


Sıçanlarda Oluşturulan Deneysel Asherman Sendromu Modelinde Ankaferd Blood Stopper®’in Etkinliğinin Gösterilmesi

Başak Büyük1, Fatma Beyazıt2
1Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi, Histoloji Ve Embriyoloji Anabilim Dalı, Çanakkale
2Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Çanakkale

Amaç: Asherman sendromu (AS), uterin kavitenin yapışıklıklarla kısmi veya tam tıkanıklığı sonucu gelişen amenore ve diğer menstruel bozukluklar, tekrarlayan gebelik kayıpları ve infertilite olarak tanımlanabilir. AS genellikle endometriyumun bazal tabakasına uygulanan travmadan sonra gelişir. Adeziolizis, rahim içi araç uygulaması ve yüksek dozda östrojen tedavisi gibi çeşitli yöntemlere rağmen, bu hastalığın tedavisi hala ciddi zorluklar içermektedir ve özellikle orta ve ağır vakalarda genel prognoz zayıf kalmakta, yeni terapötik yaklaşımlara duyulan gereksinim artmaktadır. Bu çalışmanın amacı, sıçan modelinde intrauterin ABS uygulamasının, endometrial proliferasyonu tetikleyerek normal bir endometrial mikroçevre oluşturmadaki etkilerini değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 30 adet dişi Wistar Albino cinsi sıçan rastgele 3 gruba ayrılmıştır. Gruplar;
Grup 1: Asherman sendromu (AS) grubu
Grup 2: Asherman sendromu+Serum fizyolojik (AS+SF) grubu
Grup 3: Asherman sendromu+ Ankaferd Blood Stoper® (AS+ABS) grubu
Her 3 gruba ait hayvanlarda AS modeli oluşturulduktan sonra grup 1’e hiçbir işlem yapılmadı. Grup 2’ye 15 gün süreyle vajinal yoldan kateterle serum fizyolojik(SF), grup 3’e ise ABS uygulanmıştır. 15 günün sonunda uterin dokular çıkarılmıştır.
Bulgular: Diğer gruplarla karşılaştırıldığında, fibrozis ve inflamasyon değerleri Grup 3’te anlamlı olarak azalmış bulundu (Chi-Square, sırasıyla p;19.000, 0.001 ve 26.365, <0.001). İmmunohistokimyasal değerlendirme sonuçlarına göre TNF-α reseptör değerleri diğer gruplara göre fark göstermezken (Kruskal-Wallis H=‎0.091‎,p=‎0.995‎), Grup 3’de IL-1β ve IL-6 ekspresyonları anlamlı derecede azalmıştı (‎‎‎sırasıyla H,p 18.706, ‎<0.001‎ ve 22.114, ‎<0.001).‎
Sonuç: Sıçanlarda oluşturulan AS modelinde local ABS uygulamasının etkinliği histopatolojik ve immunohistokimyasal olarak gösterilmiştir. ‎Sonuçta, AS’li hastalarda mevcut tedaviye ek olarak endometrial ABS uygulaması tedavinin başarısını artırabilir ve ileri tedavi basamaklarına gereksinimi azaltabilir.

Anahtar Kelimeler: Asherman Sendromu, İntrauterin Sineşi, Fibrozis, İnflamasyon


Başak Büyük, Fatma Beyazıt. The Efficacy of Ankaferd Blood Stopper® in an Experimental Asherman Syndrome Model Created in Rats. . 2019; 16(1): 0-0

Corresponding Author: Başak Büyük, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar