. 2022; 19(1): 0-0

Comparison of Natural cycle or Artificial cycle in frozen-thawed embryo transfer: A retrospective analysis of 1696 cycles

Erhan Demirdag, Ismail Guler, Munire Funda Cevher Akdulum, Esin Sahin, Ayse Duygu Tufan, Ahmet Erdem, Mehmet Erdem
Department of Obstetrics and Gynecology, Gazi University Faculty of Medicine

Abstract
Objective: This study aims to compare the pregnancy outcomes of natural and artificial cycles in patients undergoing endometrial preparation for frozen-thawed embryo transfer (FET).
Materials and Methods: This retrospective cohort study was conducted in a private infertility clinic between September 2016 and January 2021. A total of 1696 FET cycles were reviewed. Among these FET cycles, endometrial preparation protocols performed as the natural cycle (Group 1) and artificial cycle (Group 2) were analyzed in this study. Outcome measures were live birth rates (LBR), clinical pregnancy rates (CPR), implantation rates (IR), and miscarriage rates (MR).
Results: While the mean serum estradiol level before progesterone supplementation was significantly higher in group 2, endometrial thickness before progesterone supplementation was higher in group 1 (p<0.05). The mean number of transferred embryos and embryo quality score rates regarding cleavage and blastocyst stages were similar among groups. The IR and MR were not different between groups (p>0.05). Besides, CPR and LBR were similar among group 1 (39.2% and 32.8%) and group 2 (37.3% and 28.5%) (p=0.517, p=0.134, respectively). Multivariate logistic regression analyses revealed that female age at embryo freezing time and the number of transferred embryos were predictable variables of live birth (OR: 0.970, CI: 0.948-0.991, p<0.05, and OR: 1.359, CI: 1.038-1.780, p<0.05, respectively).
Conclusion: Although preparing suitable endometrium is essential to obtain successful pregnancy rates, no superiority seems among natural or artificial cycle protocols in frozen-thawed cycles. One of these protocols may be performed depending on menstrual regularity and clinical experience.

Keywords: Infertility, Assisted Reproductive Techniques, Cryopreservation, Embryo Transfer, Pregnancy Outcome


Dondurulmuş çözülmüş embriyo transferinde doğal siklus ve yapay siklusun karşılaştırılması: 1696 döngünün retrospektif analizi

Erhan Demirdag, Ismail Guler, Munire Funda Cevher Akdulum, Esin Sahin, Ayse Duygu Tufan, Ahmet Erdem, Mehmet Erdem
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı

Amaç: Bu çalışma donmuş çözülmüş embryo transferi için endometriyal hazırlık yapılan hastalarda doğal ve yapay siklusların gebelik sonuçlarını karşılaştırmayı amaçlamaktadır.
Gereç ve Yöntemler: Bu retrospektif kohort çalışması Eylül 2016 ile Aralık 2020 arasında özel bir infertilite kliniğinde yürütülmüştür. Toplamda 1696 siklus gözden geçirildi. Bu sikluslardan, endometriyal hazırlık protokolleri doğal siklus (Grup 1) ve yapay siklus (Grup 2) olarak gerçekleştirilenler bu çalışmada incelenmiştir. Sonuç ölçütleri canlı doğum oranları, klinik gebelik oranları, implantasyon oranları ve düşük oranlarıydı.
Bulgular: Grup 2'de progesteron takviyesi öncesi ortalama serum estradiol seviyesi anlamlı olarak yüksek iken, progesteron takviyesi öncesi endometrial kalınlık grup 1'de daha yüksekti (p<0.05). Gruplar arasında ortalama transfer edilen embriyo sayısı ve klivaj ve blastosist evreleri ile ilgili embriyo kalite skor oranları benzerdi. İmplantasyon ve düşük oranları gruplar arasında farklı değildi (p>0.05). Ayrıca, klinik gebelik ve canlı doğum oranları grup 1 (%39.2 ve %32.8) ve grup 2 (%37.3 ve %28.5) arasında benzerdi (sırasıyla, p=0.517, p=0.134). Çok değişkenli lojistik regresyon analizleri, embriyo dondurma zamanındaki kadın yaşının ve transfer edilen embriyo sayısının canlı doğumun predikte edilebilir değişkenleri olduğunu ortaya çıkardı (OR: 0.970, CI: 0.948-0.991, p<0.05 ve OR: 1.359, CI: 1.038-1.780, p<0.05, sırasıyla).
Sonuç: Başarılı gebelik oranlarını elde edebilmek için uygun endometriumun hazırlanması mutlak gerekli olsa da, donmuş çözülmüş sikluslarda doğal veya yapay siklus protokolleri arasında bir üstünlük görülmemektedir. Bu protokollerden biri adet düzenine ve klinik deneyime bağlı olarak uygulanabilir.

Anahtar Kelimeler: İnfertilite, Üreme teknikleri, yardımlı, Dondurarak saklama, Embriyo transferi, Gebelik sonucu


Erhan Demirdag, Ismail Guler, Munire Funda Cevher Akdulum, Esin Sahin, Ayse Duygu Tufan, Ahmet Erdem, Mehmet Erdem. Comparison of Natural cycle or Artificial cycle in frozen-thawed embryo transfer: A retrospective analysis of 1696 cycles. . 2022; 19(1): 0-0

Corresponding Author: Erhan Demirdag, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar