. 2010; 7(3): 185-188

Hysteroscopic Tubal Sterilisation

Fatih Şendağ, Ali Akdemir
Department Of Obstetrics And Gynecology, Ege University, Izmir, Turkey

Objective: Hysteroscopic Essure microinsert system application to three women for the first time in our clinic. And the evaluation of them at third month after the procedure.

Methods: Hysteroscopic Essure microinsert system was performed to three women under general ansesthesia in department of obstetrics and gynecology, Ege university. The third month after procedure, all patients were evaluated by pelvic X-ray, hysterosalpingography and transvaginal ultrasonography.

Results: Essure microinsert system was successfully implemented in three women. Tubal placement location and complete tubal obstruction were confirmed by postoperative evaluation.

Conclusion: Hysteroscopically performed Essure microinsert system is a permanent birth control method. Detecting the effectiveness, long term effects and side effects of this system will be possible by comparing with another methods and by designing large further studies.

Keywords: hysteroscopic tubal sterilisation, Essure


Histeroskopik Tubal Sterilizasyon

Fatih Şendağ, Ali Akdemir
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Ana Bilim Dalı, İzmir

Amaç: Kalıcı kontrasepsiyon arzulayan üç kadına kliniğimizde ilk defa gerçekleştirilen histeroskopik Essure mikroinsert sistem uygulaması ve işlem sonrası üçüncü ayda değerlendirilmesi.

Yöntem: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde üç kadına genel anestezi altında histeroskopik Essure mikroinsert sistem uygulaması ve işlem sonrası üçüncü ayda direkt pelvis grafisi, histerosalpingografi ve transvaginal ultrasonografi ile değerlendirilmesi.

Sonuçlar: Her üç kadına da başarılı bir şekilde tubal mikroinsert Essure uygulanmıştır. İşlem sonrası üçüncü ayda yapılan değerlendirmede Essure mikroinsert’in tubal yerleşim yerleri ve tam obstrüksiyon doğrulanmıştır.

Tartışma: Histeroskopi ile uygulanan Essure mikroinsert kalıcı bir kontrasepsiyon yöntemidir. Etkinliğinin, uzun dönem etki-yan etkilerinin değerlendirilmesi daha geniş çapta çalışmalarla ve diğer yöntemlerle karşılaştırılması ile mümkün olacaktır.

Anahtar Kelimeler: histeroskopik tubal sterilizasyon, Essure


Fatih Şendağ, Ali Akdemir. Hysteroscopic Tubal Sterilisation. . 2010; 7(3): 185-188

Corresponding Author: Ali Akdemir, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar