. 2021; 18(4): 0-0

The Relationship between Oxidative Stress Markers and Endometrial Hyperplasia: A Case Control Study

Engin Yildirim1, Can Turkler2, Umit Gorkem3, Omer Yavuz Simsek4, Ercan Yilmaz5, Hulya Aladag1
1Malatya Turgut Ozal University Faculty Of Medicine, Department Of Obstetrics And Gynecology, Malatya
2Erzincan Binali, Yildirim University, Facultyof Medicine, Department Of Obstetrics And Gynecology, Erzincan
3Hitit University, Facultyof Medicine, Department Of Obstetrics And Gynecology, Corum
4Biruni University, Faculty Of Medicine, Department Of Obstetrics And Gynecology; Istanbul
5Inonu University, Faculty Of Medicine, Department Of Obstetrics And Gynecology;malatya

Objective: Endometrial hyperplasia is considered a precursor of endometrial cancer. We aimed to determine the role of oxidative stress and thiol groups with antioxidant properties in the pathogenesis of endometrial hyperplasia.
Material and Methods: In our prospective case-control study, participants were washed with 5 ml of saline before endometrial biopsy was performed. Endometrial washing fluid was taken into microtubules, thiol and disulfide levels were analyzed using Ellman reagent. Results: There were 108 patients in the endometrial hyperplasia group and 84 patients in the control group. The total thiol and native thiol levels showed higher values in the control group (p<0.001, for both). Disulfide levels were higher in the endometrial hyperplasia group (p<0.001). Native/total thiol ratio and disulfide/total thiol ratio were higher in the endometrial hyperplasia group (p<0.001 for both). In the analysis performed in the control group, a significant positive correlation was found between estradiol levels and disulfide levels (r=0.322, p=0.033). No significant correlation was found between estriol and disulfide in the endometrial hyperplasia group.
Conclusion: Oxidative stress level was found higher in the washing fluids of patients with endometrial hyperplasia and this stress may play a role in the etiology of endometrial hyperplasia.

Keywords: Endometrial hyperplasia, oxidative stres, thiol, disulphide


Oksidatif Stres Belirteçleri ile Endometrial Hiperplazi Arasındaki İlişki: Bir Vaka Kontrol Çalışması

Engin Yildirim1, Can Turkler2, Umit Gorkem3, Omer Yavuz Simsek4, Ercan Yilmaz5, Hulya Aladag1
1Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Tıp Takültesi, Kadın Doğum Anabilim Dalı, Malatya
2Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Tıp Takültesi, Kadın Doğum Anabilim Dalı, Erzincan
3Hitit Üniversitesi, Tıp Takültesi, Kadın Doğum Anabilim Dalı, Çorum
4Biruni Üniversitesi, Tıp Takültesi, Kadın Doğum Anabilim Dalı, Istanbul
5Inönü Üniversitesi, Tıp Takültesi, Kadın Doğum Anabilim Dalı, Malatya

Amaç: Endometriyal hiperplazi endometrium kanseri prekürsörü olarak kabul edilir. Endometriyal hiperplazi patogenezinde oksidatif stresin rolünü ve anti oksidan özelliği olan tiyol gruplarının rolünü saptamayı hedefledik.
Gereç ve Yöntemler: Prospektif vaka kontrol çalışmamızda katılımcılara endometrial biyopsi yapılmadan önce 5 ml salin ile endometriyal yıkama yapıldı. Endometrial yıkama sıvısı mikrotübüllere alındı, Ellman reagent kullanılarak tiyol ve disulfid düzeyleri analiz edildi. Bulgular: Endometrial hiperplazi grubunda 108, kontrol grubunda 84 hasta vardı. Toplam tiyol ve doğal tiyol seviyeleri kontrol grubunda daha yüksekti (her ikisi için p<0,001). Disulfid düzeyleri ise endometrial hiperplazi grubunda daha yüksekti (p<0.001). Endometrial hiperplazi grubunda native/total tiyol oranı ve disulfid/total tiyol oranı daha yüksekti (her ikisi için p<0.001). Kontrol grubunda yapılan analizde estradiol düzeyleri ile disulfid düzeyleri arasında anlamlı pozitif ilişki saptandı (r=0.322, p=0.033). Endometriyal hiperplazi grubunda estriol ile disulfide arasında anlamlı korelasyon bulunamadı.
Sonuç: Endometrial hiperplazili hastaların yıkama sıvılarında oksidatif stres düzeyi daha yüksek bulundu ve endometriyal hiperplazi etiyolojisinde bu stres rol oynayabilir.

Anahtar Kelimeler: Endometriyal hiperplazi, oksidatif stress, tiol, disülfid


Engin Yildirim, Can Turkler, Umit Gorkem, Omer Yavuz Simsek, Ercan Yilmaz, Hulya Aladag. The Relationship between Oxidative Stress Markers and Endometrial Hyperplasia: A Case Control Study. . 2021; 18(4): 0-0

Corresponding Author: Engin Yildirim, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar