. 2007; 4(2): 96-99

Relationship between fetal weight and fetoplacantal doppler impedance indices

Ragıp Atakan Al, Cem Baykal, Erol Akkök, Serdar Yalvaç, Ömer Kandemir, İsmail Dölen
Ankara Etlik Maternity And Women’s Health Teaching Hospital

OBJECTIVE: To explore the relationship between umbilical artery pulsatility index (UA PI), middle cerebral artery pulsatility index (MCA PI), cerebroplacental doppler ratio (CPR) and fetal weight at birth.
Design: Retrospective analysis
Setting: Hospital
Patients: A total of 92 pregnant women at the 38th-42nd gestational weeks, whose UA PI, MCA PI, CPR were assessed and newborns’ birth weight measurements were available.
Interventions: None
Main outcome measures: The UA-PI, MCA PI and CPR values were expressed as multiple of the median (MoM) for gestation. Then, receiver–operating characteristics (ROC) curves were used to assess prediction of fetal weight equal or greater than 4000 g using MoM values of UA PI, MCA PI and CPR.
RESULTS: There were 25 (27.2%) fetuses with weight equal or greater than 4000 g at birth. There was no correlation between doppler indices and birth weight. Area under curves on ROC curves, obtained by plotting sensitivity against false positive rate for detection of birth weight equal or greater than 4000 g, were not statistically significant for any of doppler indices
CONCLUSION: There was no clinically relevant correlation between fetal weight and doppler indices.

Keywords: Doppler, fetal weight, impedance indices, umbilical artery, middle cerebral artery


Fetal Ağırlığı Öngörmede Fetoplasental Doppler Parametreleri

Ragıp Atakan Al, Cem Baykal, Erol Akkök, Serdar Yalvaç, Ömer Kandemir, İsmail Dölen
Ankara Etlik Doğumevi Ve Kadın Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi

Objektif. Fetal ağırlık ile umbilikal arter pulsatilite indeksi (UA PI), orta serebral arter pulsatilite indeksi (middle cerebral artery pulsatility index [MCA PI]) ve serebroplasental doppler oranı (cerebroplacental doppler ratio [CPR]) arasındaki ilişkiyi araştırmak.
Planlama. Retrospektif
Ortam. Hastane
Hastalar. Gebelik yaşları 38-42 haftalar arasında, UA-PI, MCA PI, CPR ölçümleri ve doğumda fetal ağırlık verileri olan olan toplam 92 gebe
Girişim.Yok
Değerlendirme parametreleri. UA-PI, MCA PI ve CPR ölçümleri gebelik haftasına göre ortancanın katları (multiple of the median [MoM]) olarak ifade edildi. Fetal ağırlık için 4000 gr ve üstü eşik değer seçilerek UA-PI, MCA PI ve CPR MoM ölçümlerinin fetal ağırlığı öngören eşik değerleri için receiver–operating characteristics (ROC) eğrileri çizilerek eğrinin altında kalan alan hesaplandı.
Sonuç. Fetal ağırlığı 4000 gr ve üstü olan 25 (%27.2) bebek mevcuttu. Fetal ağırlığı saptamada hiçbir doppler indeksi için çizilen ROC eğrisinin altında kalan alan istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Doppler indeksleri ve fetal ağırlık arasında bir bağıntı mevcut değildi.
YORUM: UA-PI, MCA PI ve CPR doppler ölçümleri kullanılarak ve fetal ağırlığı 4000 gr ve üstündeki bebekler saptanamamaktadır.

Anahtar Kelimeler: Doppler, fetal agırlık, akım direç indeksleri, umbilikal arter, orta serebral arter


Ragıp Atakan Al, Cem Baykal, Erol Akkök, Serdar Yalvaç, Ömer Kandemir, İsmail Dölen. Relationship between fetal weight and fetoplacantal doppler impedance indices. . 2007; 4(2): 96-99

Corresponding Author: Ragıp Atakan Al, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar