. 2021; 18(3): 0-0

The Role of Adropin, Salusin-α, Netrin-1 and Nesfatin-1 in Endometriosis and Their Association with Insulin Resistance

Eren Akbaba1, BURAK SEZGİN1, Tuba Edgünlü2
1Mugla Sıtkı Kocman University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, Mugla, Turkey
2Mugla Sıtkı Kocman University Faculty of Medicine, Department of Medical Biology, Mugla, Turkey

Objective: The pathogenesis of endometriosis has not yet been clearly elucidated. Inflammatory factors of ectopic implantation and the growth of ectopic endometrial cells have been a subject of major interest. The number of studies evaluating salusin-α and nesfatin-1 markers in patients with endometriosis is limited. There have been no studies evaluating the levels of anti-inflammatory markers for adropin and netrin-1 in patients with endometriosis. In this study, we aimed to investigate the effect of some important inflammatory regulatory markers that play a role in the inflammatory process on the pathogenesis of endometriosis, and to determine whether there is any relationship between serum levels of these parameters and endometriosis and insulin resistance.
Materials and Methods: In this prospective study, 73 patients with endometriosis diagnosed histopathologically after laparoscopic surgery and 75 healthy controls were included. Serum adropin, salusin-α, netrin-1, and nesfatin-1 levels and HOMA-IR values of the participants were measured.
Results: The endometriosis group had significantly lower nesfatin-1 levels compared to the control group (3.0±0.53 vs 9.5±0.94, p: 0.005). Between the patient and control groups, there was no difference in terms of serum adropin, salusin-α, and netrin-1 levels (p: 0.36, p: 0.34, p: 0.75, respectively). Nesfatin-1 had a significant positive correlation with adropin, salusin-α, and netrin-1 (r=0.563, p<0.01; r=0.738, p<0.01; r=0.700, p<0.01, respectively), but had a negative correlation with fasting blood glucose (r=-0.343, p<0.05). HOMA-IR values were comparable between both groups.
Conclusion: The lower nesfatin-1 levels leading to increased inflammatory pathway activity in endometriosis patients might play a role in endometriosis pathogenesis. Without causing systemic insulin resistance, decreased nesfatin-1 might contribute to endometriosis pathogenesis locally by leading to the reduced insulin susceptibility of endometriosis cells.

Keywords: Endometriosis, adropin, salusin-α,,,,,,,, netrin-1, nesfatin-1, insulin resistance


Endometriozisde Adropin, Salusin-α, Netrin-1 ve Nesfatin-1'in Rolü ve Bunların İnsülin Direnci ile İlişkisi

Eren Akbaba1, BURAK SEZGİN1, Tuba Edgünlü2
1Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı, Muğla, Türkiye
2Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı, Muğla, Türkiye

Giriş: Endometriozisin patogenezi henüz net bir şekilde aydınlatılamamıştır. Ektopik implantasyon ve endometriyal hücrelerin ektopik büyümesine ilişkin inflamatuar faktörler büyük ilgi konusu olmuştur. Endometriozisli hastalarda salusin-α ve nesfatin-1 belirteçlerini değerlendiren çalışma sayısı sınırlıdır. Endometriozisli hastalarda adropin ve netrin-1 düzeylerini inceleyen bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada, inflamatuar süreçte rol oynayan bazı önemli inflamasyon düzenleyici belirteçlerin endometriozis patogenezine etkisini araştırmayı ve bu parametrelerin serum düzeyleri ile endometriozis ve insülin direnci arasında bir ilişki olup olmadığını ortaya çıkarmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntemler: Bu prospektif çalışmada laparoskopik cerrahi sonrası histopatolojik olarak endometriozis tanısı alan 73 hasta ve kontrol grubu olarak 75 sağlıklı kadın çalışmaya dahil edildi. Katılımcıların serum adropin, salusin-α, netrin-1 ve nesfatin-1 düzeyleri ve HOMA-IR değerleri ölçüldü.
Bulgular: Endometriozis grubunda nesfatin-1 düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşüktü (3.0 ± 0.53'e karşı 9.5 ± 0.94, p: 0.005). Her iki grup arasında serum adropin, salusin-α ve netrin-1 düzeyleri açısından anlamlı fark saptanmadı (p: 0.36, p: 0.34, p: 0.75, sırasıyla). Nesfatin-1, adropin, salusin-α ve netrin-1 ile anlamlı pozitif korelasyon içindeyken (sırasıyla r = 0.563, p <0.01; r = 0.738, p <0.01; r = 0.700, p <0.01), serum açlık kan şekeri düzeyi ile negatif bir korelasyonu vardı (r = -0.343, p <0.05). HOMA-IR değerleri her iki grup arasında benzerdi.
Sonuç: Endometriozis hastalarında inflamatuar aktivitenin artmasına neden olan düşük nesfatin-1 düzeyi endometriozis patogenezinde rol oynayabilir. Sistemik insülin direncine neden olmadan, azalmış nesfatin-1 düzeyi, endometriozis hücrelerinin azalmış insülin duyarlılığına yol açarak lokal olarak endometriozis patogenezine katkıda bulunuyor olabilir.

Anahtar Kelimeler: Endometriozis, adropin, salusin-α,,,,,,,, netrin-1, nesfatin-1, insulin resistansı


Eren Akbaba, BURAK SEZGİN, Tuba Edgünlü. The Role of Adropin, Salusin-α, Netrin-1 and Nesfatin-1 in Endometriosis and Their Association with Insulin Resistance. . 2021; 18(3): 0-0

Corresponding Author: Eren Akbaba, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar