. 2013; 10(2): 114-117 | DOI: 10.5505/tjod.2013.09815  

Factor VII Deficiency During Pregnancy: A Case Report

Aslıhan Yazıcıoğlu, Mert Turğal, Gökhan Boyraz, Özge Senem Yücel, Atakan Tanaçan, Özgür Özyüncü, Sinan Beksaç
Department Of Obstetrics And Gynecology, Hacettepe University Faculty Of Medicine,ankara, Turkey

Factor VII deficiency is a genetic disorder of coagulation and inherited as autosomal recessive. Although inherited disorders of coagulation are rare, Factor VII deficiency is the most common among them. Recurrent spontaneous abortions and placental abruptions have been reported in the pregnant women with Factor VII deficiency.
Due to ease of laboratory diagnosis, the clearity of the management and the treatment protocols, Factor VII deficiency should be kept in mind in patients with bleeding diathesis.
In this report, we described a pregnant patient at her 29th weeks of gestation presenting with complaint of vaginal bleeding, thereafter performance of an emergency cesarian section due to placental abruption. The management and the treatment of these patients were discussed.

Keywords: Factor VII deficiency, pregnancy, placental abruption, pregnancy loss, replacement therapy


Gebelikte Faktör VII Eksikliği: Olgu Sunumu

Aslıhan Yazıcıoğlu, Mert Turğal, Gökhan Boyraz, Özge Senem Yücel, Atakan Tanaçan, Özgür Özyüncü, Sinan Beksaç
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastaıkları Ve Doğum Anabilim Dalı, Ankara

Faktör VII eksikliği otozomal resesif geçiş gösteren bir klinik tablodur. Kalıtsal koagülasyon bozuklukları nadir görülse de, Faktör VII eksikliği bu grup içinde en sık görülenidir. Literatürde, gebelikte Faktör VII eksikliğinin erken gebelik kayıpları ve plasenta dekolmanı ile ilişkili olduğu bildirilmiştir.
Laboratuar tanısındaki kolaylık, takip ve tedavi protokollerinin belirlenmiş olması nedeniyle, kanama diyatezi olan gebelerde Faktör VII eksikliği akılda bulundurulmalıdır.
Bu yazıda, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda takip edilen, 29 haftalık gebe iken vajinal kanama ile başvurup, plasenta dekolmanı ön tanısı ile acil şartlarda sezaryen doğum uygulanan bir gebe sunuldu. Faktör VII eksikliği olan gebelerin takip ve tedavi yöntemleri tartışıldı.

Anahtar Kelimeler: Faktör VII eksikliği, gebelik, plasenta dekolmanı, gebelik kaybı, replasman tedavisi


Aslıhan Yazıcıoğlu, Mert Turğal, Gökhan Boyraz, Özge Senem Yücel, Atakan Tanaçan, Özgür Özyüncü, Sinan Beksaç. Factor VII Deficiency During Pregnancy: A Case Report. . 2013; 10(2): 114-117

Corresponding Author: Aslıhan Yazıcıoğlu, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
English Full Text
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar