. 2014; 11(4): 0-0

Intracranial Foreign Body(Bullet) During Pregnancy

Ali Akdemir1, İsmet Hortu1, Burak Zeybek1, Asuman Sargın2, Niyazi Aşkar1
1Department Of Obstetrics And Gynecology, Ege University, Izmir, Turkey
2Department Of Anesthesiology And Reanimation, Ege University, Izmir, Turkey

Intracranial foreign bodies during pregnancy is a very rare condition, however its maternal and fetal outcomes are very crucial with regard to morbidity and mortality. Furthermore wounding by firearms is still a public health problem particularly in our country. Intracranial foreign bodies during pregnancy is high risk pregnancy and must be managed with care and multidisciplinary approach. During this course and labour avoiding the increase in intracranial pressure is the most important key point. In this case report we present the follow-up and outcome of a patient with bullet in brain after intracranial injury caused by firearm.

Keywords: intracranial foreign body (bullet), high risk pregnancy, cesarean


Gebelikte İntrakranial Yabancı Cisim(Mermi)

Ali Akdemir1, İsmet Hortu1, Burak Zeybek1, Asuman Sargın2, Niyazi Aşkar1
1Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilimdalı, İzmir
2Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Anabilimdalı, İzmir

Gebelikte intrakranial yabancı cisimler nadir görülmekle birlikte maternal ve fetal morbidite ve mortalitede önemli bir konuyu teşkil etmektedir. Özellikle ülkemizde ateşli silah yaralanmaları halen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Gebelikte intrakranial yabancı cisimlerin yönetimi multidisipliner yaklaşım gerektiren ve önemli ölçüde dikkat gerektiren bir durumdur. İntrakranial yer kaplayan yabancı cisimlerde kafa içi basınç değişikliğine neden olabilecek müdahalelerden mümkün olduğunca kaçınmak gerekmektedir. Bu olgu sunumunda, gebelik öncesinde ateşli silah yaralanmasına bağlı olarak intrakranial mermi saptanan ve sonrasında gebe kalan bir hastanın gebelik takibini ve sonuçlarını sunduk.

Anahtar Kelimeler: intrakranial yabancı cisim (mermi), yüksek riskli gebelik, sezaryen


Ali Akdemir, İsmet Hortu, Burak Zeybek, Asuman Sargın, Niyazi Aşkar. Intracranial Foreign Body(Bullet) During Pregnancy. . 2014; 11(4): 0-0

Corresponding Author: İsmet Hortu, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar