. 2007; 4(2): 104-107

Evaluation of adolescent girls' requirement of knowledge on sexuality

Aydan Biri1, Ümit Korucuoğlu1, Ercan Yılmaz1, Çiğdem Şimşek2, Nur Aksakal3, Mustafa İlhan3
1Gazi University Faculty of Medicine Department of Obstetrics and Gynecology
2Ankara Health Ministry
3Gazi University Faculty of Medicine Department of Public Health

OBJECTIVE: To evaluate adolescent girls’ requirement of knowledge on sexuality and to form data for training programs that will be designed to educate adolescents aout sexuality

Design: Questionnaire study

Setting and participants: 128 adolescent girls between 10 and 19 years old, as defined by World Health Organization, who applied to “Mother – Child Health Care and Family Planning Center, number 9” in Ankara for any reason between 01.01.2005 and 01.02.2005 were enrolled in this study.

Materials-METHODS: Participants were applied a questionnaire including questions about their demographic properties, their level of knowledge on sexuality and their requirement of knowledge on sexuality.

RESULTS: 85 adolescents (66.4%) declared they did not have any educational programs on sexuality. Of those who had an educational program on sexuality, 34.7% found it inadequate, 16.5% found it adequate and 24.0% found it partially adequate.

CONCLUSION: This study demonstrates that adolescents require educational programs on sexuality and points to important topics that should be covered by such a program.

Keywords: adolescent, girls, sexuality, sexually transmitted diseases, education, contraception


Adölesan kızların cinsel bilgi gereksinim durumlarının belirlenmesi

Aydan Biri1, Ümit Korucuoğlu1, Ercan Yılmaz1, Çiğdem Şimşek2, Nur Aksakal3, Mustafa İlhan3
1Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı
2Ankara İl Sağlık Müdürlüğü
3Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı

AMAÇ: Adölesan kızların cinsel bilgi ve gereksinim durumlarını saptamak ve bu yaş grubuna verilmesi planlanan cinsel eğitim programları için veri oluşturulması amaçlanmıştır.

Planlama: Anket çalışması

Ortam ve katılımcılar: Araştırmaya, Ankara’da bulunan 9 no’lu “Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planması Eğitim Merkezi”ne 01.01.2005 ve 01.02.2005 tarihleri arasında herhangi bir nedenle başvuran “Dünya Sağlık Örgütü”nün adölesan yaş grubu olarak tanımladığı 10-19 yaş grubu arası 128 kız dahil edilmiştir.

MATERYAL-METOD: Araştırmada katılımcıların sosyodemografik özellikleri, cinsel konularla ilgili bilgi ve bilgi gereksinim durumlarını saptamaya yönelik sorulardan oluşan bir anket formu kullanılmıştır.

BULGULAR: Katılımcıların 85’i (%66.4) cinsel konularla ilgili bilgi vermeye yönelik bir eğitim almadığını belirtmişlerdir. Bilgi aldıklarını belirten adölesanlardan %34.7’si aldığı bilgiyi yeterli bulmazken, %16.5’i yeterli, %24.0’ü ise kısmen yeterli bulmaktadır.

SONUÇ: Bu çalışma, adölesanların cinsellik konusunda eğitilmelerinin gerekli olduğunu göstermekte ve böyle bir eğitimin içermesi gereken temel konuları vurgulamaktadır.

Anahtar Kelimeler: adölesan, kızlar, cinsellik, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, eğitim, kontrasepsiyon


Aydan Biri, Ümit Korucuoğlu, Ercan Yılmaz, Çiğdem Şimşek, Nur Aksakal, Mustafa İlhan. Evaluation of adolescent girls' requirement of knowledge on sexuality. . 2007; 4(2): 104-107

Corresponding Author: Aydan Biri, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar