. 2008; 5(1): 22-27

Obstructive sleep apnea in pregnancy and accompanying diseases

Figen Kır Şahin1, Gülengül Köken1, Emine Coşar1, Filiz Saylan1, Fatma Fidan2, Mehmet Yılmazer1, Mehmet Ünlü2
1Afyon Kocatepe University, Department Of Obstetrics And Gynecology, Afyonkarahisar
2Afyon Kocatepe University, Department Of Pulmonary Medicine,afyonkarahisar

AIM: Obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) chracterized by snoring, witnessed apnea and sleepiness in daytime. Snoring is frequent in pregnant women than non pregnancies. To our knowledge there is only one study about the relationship between pregnancy and OSAS in our country. So we decided to investigate the frequency of OSAS symptoms, habitual snoring, risk factors and systemic diseases in pregnant women.
MATERIALS-METHODS: Fifty-four women with habitual snoring were suggested to take polysomnography. Thirty-four of them accepted to take polysomnography in Sleep Laboratury of the Pulmonary Clinics. RESULTS: Mean age of the pregnancies were 27.4±5.3 (min17-max55), 103 (25.8) of them had snoring sometimes, 54 (13.4%) had habitual snoring. Age, neck circumference, body mass index, systolic and diastolic blood pressure were significantly higher in snoring pregnant women. Frequency of habitual snoring was significantly higher in third trimester than first and second trimester. Systemic diseases accompanying pregnancy with habitual snoring were preeclampsia, gestational diabetes and cardiac diseases. These were higher in snoring pregnant women. Habitual snoring increased the risk of diabetes 5 times, preeclamsia 9 times, cardiovascular disease 12 times in our study. Four patients (11.8%) of 34 women those were made polysomnography, had apnea-hypoapnea index ≥5 and evaluated as OSAS.
CONCLUSION: OSAS symptoms were higher in pregnant women. OSAS is related with pregnancy associated systemic diseases so all pregnant women should be evaluated for OSAS symptoms and should be made polysomnography if necessary.

Keywords: obstructive sleep apnea syndrome, pregnancy, snoring, systemic disease


Gebelikte uyku apne sendromu ve eşlik eden hastalıklar

Figen Kır Şahin1, Gülengül Köken1, Emine Coşar1, Filiz Saylan1, Fatma Fidan2, Mehmet Yılmazer1, Mehmet Ünlü2
1Afyon Kocatepe Üniversitesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı, Afyonkarahisar
2Afyon Kocatepe Üniversitesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Afyonkarahisar

AMAÇ: Obstrüktif uyku apne sendromunun (OUAS) klasik semptomları horlama, tanıklı apne ve gün boyu uyku halidir. Gebelerde gebe olmayan kadınlara göre horlama sıklığının daha fazla olduğu bildirilmektedir. Bildiğimiz kadarıyla ülkemizde gebelik ile OUAS arasındaki ilişkiyi araştıran sadece bir çalışma mevcuttur. Çalışmamızda gebelerde OUAS semptomlarının sıklığını, habitüel horlama ile risk faktörleri ve eşlik eden hastalıklar arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. GEREÇ-YÖNTEM: 76’sı 1. trimester, 167’si 2. trimester 157’si 3. trimesterde olan 400 gebe çalışmaya alındı. Gebelere demografik verilerin, gebeliğe ait bilgilerin, eşlik eden hastalıkların ve OUAS semptomlarının sorgulandığı anket formları dolduruldu. Habitüel horlaması olan 54 hastaya polisomnografi önerildi. Bu tetkikin yapılmasını kabul eden 34 hastaya polisomnografi yapıldı. BULGULAR: Gebelerin yaş ortalaması 27.4±5.3 (17-55) idi. Gebelerin 103 (%25.8)’ünde ara sıra horlama, 54 (%13.4)’ünde habitüel horlama saptandı. Habitüel horlaması olan gebelerde olmayanlara göre, yaş, boyun çevresi, vücut kitle indeksi, sistolik ve diyastolik tansiyon arteryel değerleri anlamlı olarak yüksek bulundu. Habitüel horlama sıklığı 3.trimesterde 1. ve 2. trimestere göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Gebeliğe eşlik eden sistemik hastalıkların dağılımına bakıldığında habitüel horlaması olan gebelerde preeklampsi, gestasyonel diyabet ve kalp hastalığı anlamlı olarak yüksekti. Habitüel horlamanın gestasyonel diyabet için 5 kat, preeklampsi için 9 kat, kalp hastalığı için 12 kat risk oluşturduğu saptandı. Polisomnografi yapılan 34 hastanın 4 (%11.8)’ünde apne hipopne indeksi ≥5 idi ve OUAS olarak değerlendirildi.
SONUÇ: Gebelerde OUAS semptomlarının sıklığı normal populasyona göre daha yüksek bulunmuştur. OUAS gebelikle ilişkili sistemik hastalıklara yol açabileceği için tüm gebeler OUAS semptomları açısından sorgulanmalı ve gerekli görülen durumlarda polisomnografik inceleme önerilmelidir.

Anahtar Kelimeler: gebelik, horlama, obstrüktif uyku apne sendromu, sistemik hastalıklar


Figen Kır Şahin, Gülengül Köken, Emine Coşar, Filiz Saylan, Fatma Fidan, Mehmet Yılmazer, Mehmet Ünlü. Obstructive sleep apnea in pregnancy and accompanying diseases. . 2008; 5(1): 22-27

Corresponding Author: Figen Kır Şahin, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar