. 2022; 19(3): 0-0

Clinical significance of serum and follicular fluid ceramide levels in women with low ovarian reserve

Burcu Timur, Oya Aldemir, Nihat İnan, Iskender Kaplanoglu, Serdar Dilbaz
Department of Obstetrics and Gynecology, IVF centre, Zubeyde Hanim Training and Research Hospital, University of Health Sciences, Ankara, Turkey.

Purpose: Ceramide (CER) is a bioactive component of the mitochondria membran. In this study, we will investigate the clinical importance of serum CER (sCER) and folicular fluid CER (ffCER) levels in the lipid synthesis pathway and their effect on poor oocyte quality and IVF outcome.
Methods: This cross sectional, case-control study was performed in the IVF unit of a maternity hospital in the capital of Turkey, Ankara. A total of 88 women undergoing for first IVF cycle were included in this study Baseline sCER levels, and ffCER concentrations retrieved on the oocyte pickup day were measured.
Results: The mean age, body mass index, and infertility duration of the patients were similar between the groups (all p>0.05). There was also no significant difference in the clinical pregnancy rates (38.6% vs. 47.7%, p: 0.127). sCER (15.6 ± 6.5 vs. 23.5 ± 8.9) and ffCER (82.5 ± 34.3 vs. 116.4 ± 46.5) levels were statistically significantly lower in the LOR group (both p<0.001). The performed ROC curve analysis revealed that sCER and ffCER levels could predict both LOR and pregnancy.
Conclusions: This is the first study evaluating the sCER and ffCER levels of patients undergoing IVF treatment. CER may be used as an ovarian reserve marker as well as a biomarker capable of predicting IVF outcomes.

Keywords: Ceramid, controlled ovarian stimulation, in vitro fertilization, ovarian reserve marker, pregnancy


Serum ve foliküler sıvı ceramid düzeylerinin düşük over rezervli kadınlarda klinik önemi

Burcu Timur, Oya Aldemir, Nihat İnan, Iskender Kaplanoglu, Serdar Dilbaz
Kadın hastalıkları ve Doğum Kliniği, Tüp bebek Ünitesi, Etlik Zübeyde Hanım Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara

Amaç: Seramid (CER), mitokondri zarının biyoaktif bir bileşenidir. Bu çalışmada, lipid sentez yolundaki serum CER (sCER) ve foliküler sıvı CER (ffCER) düzeylerinin klinik önemi ve bunların kötü oosit kalitesi ve IVF sonuçları üzerindeki etkisi araştırılacaktır.
Yöntemler: Bu kesitsel vaka-kontrol çalışması Türkiye'nin başkenti Ankara'da bir kadın doğum hastanesinin tüp bebek ünitesinde yapıldı. İlk IVF döngüsüne giren toplam 88 kadın bu çalışmaya dahil edildi Temel sCER seviyeleri ve oosit toplama gününde alınan ffCER konsantrasyonları ölçüldü.
Bulgular: Hastaların yaş ortalaması, vücut kitle indeksi ve infertilite süreleri gruplar arasında benzerdi (tümü p>0.05). Klinik gebelik oranlarında da anlamlı bir fark yoktu (%38.6'ya karşı %47.7, p: 0.127). sCER (15.6 ± 6.5'e karşı 23.5 ± 8.9) ve ffCER (82.5 ± 34.3'e karşı 116.4 ± 46.5) seviyeleri LOR grubunda istatistiksel olarak anlamlı derecede düşüktü (her ikisi de p<0,001). Gerçekleştirilen ROC eğrisi analizi, sCER ve ffCER düzeylerinin hem LOR'u hem de hamileliği öngörebileceğini ortaya koydu.
Sonuç: Bu, tüp bebek tedavisi gören hastaların sCER ve ffCER düzeylerini değerlendiren ilk çalışmadır. CER, yumurtalık rezerv belirteci olarak ve IVF sonuçlarını tahmin edebilen bir biyobelirteç olarak kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler: Ceramid, kontrollü ovaryan stimülasyon, tüb bebek, over rezerv markerı, gebelik


Burcu Timur, Oya Aldemir, Nihat İnan, Iskender Kaplanoglu, Serdar Dilbaz. Clinical significance of serum and follicular fluid ceramide levels in women with low ovarian reserve. . 2022; 19(3): 0-0

Corresponding Author: Burcu Timur, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar