. 2020; 17(1): 0-0

Bilateral iliac artery aneurysm; rare cause of postpartum recurrent hemorrhage

Emsal Pınar TOPDAĞI YILMAZ1, YUNUS EMRE TOPDAĞI2, suat eren3, Yakup Kumtepe1
1Department of Gynecology and Obstetrics, Atatürk University School of Medicine, Erzurum, Turkey.
2Department of Gynecology and Obstetrics Sanko University School of Medicine, Gazinatep, Turkey
3Department of Radiology, Atatürk University School of Medicine, Erzurum, Turkey.

Postpartum hemorrhage(PPH) is a critical health problem that may result in maternal death.In cases of impaired maternal hemodynamics,several surgical therapies such as hypogastric artery ligation or postpartum hysterectomy may be employed to control the bleeding.A 30-year-old multiparous patient who had given birth via spontaneous vaginal delivery had undergone hysterectomy and then hypogastric artery ligation due to postpartum hemorrhage.The patient was referred to our clinic due to uncontrolled bleeding and she experienced recurrent episodes of massive hemorrhage during her follow-up in our clinic.Pelvic angiography performed by the interventional radiologists to detect the bleeding focus revealed arteriovenous fistula and aneurysm in the right internal iliac artery and incomplete ligation of the left internal iliac artery.The bleeding was controlled by selective embolization through coiling of the fistula in the right internal iliac artery and the branches of left uterine artery.PPH is still an important cause of maternal mortality.

Keywords: iliak arter anevrizması, doğum sonrası kanama, anne ölümü


Bilateral iliak arter anevrizması; postpartum rekürren kanamanın nadir bir nedeni

Emsal Pınar TOPDAĞI YILMAZ1, YUNUS EMRE TOPDAĞI2, suat eren3, Yakup Kumtepe1
1Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı, Erzurum
2Sanko Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı, Gaziantep
3Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji Ana Bilim Dalı, Erzurum

Postpartum kanamalar, maternal ölüme neden olabilecek kritik bir sağlık sorunudur. Bozulmuş maternal hemodinamik durumlarda, kanamayı kontrol etmek için hipogastrik arter ligasyonu veya postpartum histerektomi gibi çeşitli cerrahi tedaviler kullanılabilir. 30 yaşındaki bir multipar spontan vajinal yolla doğum yapmış olan hasta histerektomi ve postpartum kanama nedeniyle hipogastrik arter ligasyonu geçirmişti. Hasta kontrolsüz kanama nedeniyle kliniğimize sevk edildi ve kliniğimizde takiplerinde tekrarlayan masif kanama atakları geçirdi. Girişimsel radyologlar tarafından kanama odağını saptamak için yapılan pelvik anjiyografide kanama odağını tespit etmek için sağ internal iliak arterde arteriyovenöz fistül ve anevrizma ve sol internal iliak arterin tam ligate olmadığı saptandı. Hastanın sağ iliak arter ve sol uterin arterine selektif embolizasyon yapılarak kanama control altına alındı. Postpartum kanamalar her türlü girişimsel işleme ragmen hala anne ölümlerinin önemli bir nedenidir.

Anahtar Kelimeler: iliac artery aneurysm, postpartum hemorrhage, maternal mortalite


Emsal Pınar TOPDAĞI YILMAZ, YUNUS EMRE TOPDAĞI, suat eren, Yakup Kumtepe. Bilateral iliac artery aneurysm; rare cause of postpartum recurrent hemorrhage. . 2020; 17(1): 0-0

Corresponding Author: YUNUS EMRE TOPDAĞI, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar