. 2011; 41(3): 171-181

Oküler tüberküloz I: Epidemiyoloji, patogenez ve klinik özellikler

Sumru Önal1, İlknur Tuğal-Tutkun2
1Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı
2İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı

Dünya Sağlık Örgütü tüberküloz (TB) enfeksiyonunu morbidite ve mortalitenin en sık nedeni olması sebebi ile global bir acil olarak ilan etmiştir. TB asite dayanıklı bir basil olan Mycobacterium tuberculosis’in yol açtığı bir enfeksiyon olup genellikle akciğer dokusunu etkiler [pulmoner TB (PTB)]. Ancak vücudun diğer organ ve sistemlerinde de hastalığa yol açabilmektedir [Ekstrapulmoner TB (EPTB)]. PTB olan hastaların %1.4’ünde oküler bulguların gelişeceği tahmin edilmektedir, buna karşın oküler TB olan hastaların çoğunda PTB saptanamamaktadır. Oküler mikobakterium tüberkülozis enfeksiyonu PTB veya EPTB’nin hematojen yayılımının sonucudur. Semptomatik hastalık birincil enfeksiyondan ziyade genellikle oküler dokuda canlılığını sürdürmüş olan sessiz lezyonların reaktivasyonu yolu ile gerçekleşir. Ayrıca immun-aracılıklı oküler TB uzak bir odakta (örneğin akciğer) yer alan mikobakterium tüberkülozis antijenlerine karşı aşırı duyarlılık nedeni ile meydana gelebilir. Bu aşırı duyarlılık bakteri gözde bulunmadığı halde inflamasyon ile neticelenir. TB’a bağlı intraoküler inflamasyon (üveit) prezentasyonları içinde en sık olarak gözleneni arka üveit olup bunu sırası ile ön üveit, panüveit ve intermediyer üveit takip etmektedir. İntraoküler TB tanısı için standardize edilmiş tanısal kriterlerin olmaması nedeni ile tanı ve tedavi konusunda zorluklar bulunmaktadır. Son dönemlerde saflaştırılmış protein türevi (PPD) deri testi, interferon gama salınım analizleri, toraksın bilgisayarlı tomografisi ve polimeraz zincir reaksiyonu ile ilgili yapılmış çalışmalar oküler TB tanısının konulmasında yeni yaklaşımların doğmasına neden olmuştur. Bu derleme serisi, güncel literatür ışığında klinik özellikler, tanısal yaklaşımlar, tanısal kriterler ve tedavi üzerinde yoğunlaşmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Tüberküloz, göz tutulumu, üveit, tanı, tedavi


Ocular tuberculosis I: Epidemiology, pathogenesis and clinical features

Sumru Önal1, İlknur Tuğal-Tutkun2
1Marmara University School Of Medicine, Department Of Ophthalmology
2Istanbul University, Istanbul Faculty Of Medicine, Department Of Ophthalmology

The World Health Organization has declared tuberculosis (TB) to be a global emergency, as it remains the most common single cause of morbidity and mortality worldwide. TB is caused by the acid-fast bacillus Mycobacterium tuberculosis and primarily effects the lungs [pulmonary TB (PTB)]. It can also affect any other part of the body [extrapulmonary TB (EPTB)]. It is estimated that 1.4% of patients with PTB will develop ocular disease; however, in the majority of patients with ocular TB, PTB may not be documented. Ocular TB infection is most often a result of hematogenous spread during PTB or EPTB. Symptomatic disease is most commonly observed during reactivation of dormant lesions in ocular tissue rather than during the initial infection. Immune-mediated ocular TB can occur due to hypersensitivity to M. tuberculosis antigens from a distant focus (such as lungs), despite the absence of the bacterium in the eye. The most common clinical presentation of intraocular inflammation (uveitis) due to TB appears to be posterior uveitis, followed by anterior uveitis, panuveitis and intermediate uveitis. The lack of any uniform diagnostic criteria for intraocular tuberculosis has contributed to the confusion regarding diagnosis and management. Recent studies addressing the clinical significance of purified protein derivative (PPD) skin test, interferon gamma release assays, computerized tomography of the chest and the polymerase chain reaction have provided a new approach to establishing the diagnosis of ocular tuberculosis. The current review series focuses on the clinical features, diagnostic modalities, diagnostic criteria, and treatments recommended in recent publications.

Keywords: Tuberculosis, ocular involvement, uveitis, diagnosis, treatment


Sumru Önal, İlknur Tuğal-Tutkun. Ocular tuberculosis I: Epidemiology, pathogenesis and clinical features. . 2011; 41(3): 171-181

Sorumlu Yazar: Sumru Önal, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar