. 2020; 50(3): 193-196

Parasantral akut orta makulopati

Pelin Kıyat, Cumali Değirmenci, Serhad Nalçacı, Filiz Afrashi, Cezmi Akkin
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, İzmir

Akut makuler nöroretinopatinin bir varyantı olan parasantral akut orta makulopati (PAOM) spektral domain optik koherens tomografi (SD-OKT)’de iç nükleer ve dış pleksiform tabakalarda hiperreflektivite gösteren bant şeklinde lezyon ile karakterize bir klinik antite olup etiyolojisinde retinal iskemiye neden olan vazopressör maruziyeti ya da mikrovasküler retinopatiye neden olan sistemik hastalıklar düşünülmektedir. PAOM tanısı, takibi ve ayırıcı tanısında temel görüntüleme yöntemi SD-OKT’dir ancak multimodal görüntüleme ile tanı desteklenmelidir. Bu çalışmada PAOM tanısı alan genç, kadın olguda multimodal görüntüleme özelliklerinin sunulması amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Parasantral akut orta makulopati, akut makuler nöroretinopati, optik koherens tomografi


Paracentral acute middle maculopathy

Pelin Kıyat, Cumali Değirmenci, Serhad Nalçacı, Filiz Afrashi, Cezmi Akkin
Deparment of Ophtalmology, Ege University, İzmir, Turkey

Paracentral acute middle maculopathy is a variant of acute macular neuroretinopathy which is characterized with hyperreflective band-like lesion at inner nuclear layer and outer plexiform layer on spectral domain optical coherence tomography. Vasopressor exposure or systemic microvascular diseases leading to retinal ischemia considered most responsible factors in etiology. Spectral domain optical coherence tomography is the main imaging method in the diagnosis, differential diagnosis or evaluating the progression of paracentral acute middle maculopathy on the other hand, multimodal imaging is useful to support the diagnosis. Herein, we present paracentral acute middle maculopathy in a young healty woman using multimodal imaging methods.

Keywords: Paracentral acute middle maculopathy, acute macular neuroretinopathy, optical coherence tomography


Pelin Kıyat, Cumali Değirmenci, Serhad Nalçacı, Filiz Afrashi, Cezmi Akkin. Paracentral acute middle maculopathy. . 2020; 50(3): 193-196

Sorumlu Yazar: Pelin Kıyat, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar