. 2024; 54(1): 38-45 | DOI: 10.4274/tjo.galenos.2023.89735  

Indosiyanin Yesil Anjiografi

Faik Gelişken
Department of Ophthalmology, Eberhard Karls University, Tübingen, Germany

Koroid tabakasi gözün fizyopatolojisinde önemli bir rol oynamaktadir. Multimodal görüntülemede kullanilan degisik teknikler ile koroid farkli özellikleriyle incelenebilir. Fundus fluoresein anjiografi retina pigment epitelinin bariyer özelligi nedeni fundusun derin tabakalari görüntüleyememektedir. Bu nedenle koroid yapisinin anjiografik incelenmesinde Indosiyanin Yesil Anjiografi (ISYA) kullanilmaktadir.

Koroidin ve retinanin basta dejenerativ, tümorsel ve iltihabi olmak üzere bircok hastaliklarinin tani ve tedavisinde ISYA multimodal görüntülemenin önemli bir bilesenidir. Bu derleme yazisi ISYA’nin genel özellikleri ve klinikteki kullanimina pratik bir yaklasim sunmaktadir.

Anahtar Kelimeler: Indosiyanin yesil, anjiografi, koroid, retina, tani, tedavi, görüntüleme


Indosiyanin Yesil Anjiografi

Faik Gelişken
Department of Ophthalmology, Eberhard Karls University, Tübingen, Germany

The choroid plays an important role in the pathophysiology of the eye. Multimodal imaging offers different techniques to examine the choroid. Fundus fluorescein angiography has limitations in visualization of the deep layers of the fundus due to the barrier property of the retinal pigment epithelium. Indocyanine Green Angiography (ICGA) is widely used in the angiographic examination of the choroidal structure.

ICGA is an important technique of multimodal imaging in the diagnosis and treatment of many degenerative, tumoral and inflammatory diseases of the choroid and retina. This review presents a practical approach to the general characteristics of ICGA and its clinical use.

Keywords: Indocyanine green, angiography, choroid, retina, diagnosis, treatment, imaging


Faik Gelişken. Indosiyanin Yesil Anjiografi. . 2024; 54(1): 38-45

Sorumlu Yazar: Faik Gelişken, Germany


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar