. 2023; 53(3): 142-148

Orta ve İleri Evre Keratakonusta Hibrid Kontakt Lens ile Gaz Geçirgen Sert Kontakt Lenslerin Karşılaştırılması

Yelda Yıldız Taşcı1, Özge Saraç2, Nurullah Cagil2, Nilüfer Yeşilırmak2
1Ankara Şehir Hastanesi, Göz Hastalıkları Kliniği, Ankara, Türkiye
2Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Ankara, Türkiye

Amaç: Orta ve ileri evre keratakonus hastalarına uyguladığımız yeni jenerasyon hibrid kontakt lens (HKL) ile gaz geçirgen sert kontakt lenslerin (GGKL) klinik sonuçlarını ve hastaların topografik verilerini karşılaştırmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak yapılan bu çalışmada HKL kullananlar grup 1, GGKL kullananlar grup 2 olarak adlandırıldı. Tüm hastalara Snellen eşeline göre düzeltilmemiş görme keskinliği (DGK), düzeltilmiş en iyi görme keskinliği (DEGK), kontakt lens ile görme keskinliği (KLGK), manifest sferik-silendirik değerleri, korneanın topografik ölçümleri [K1(düz keratometri), K2 (dik keratometri), ortalama K, maksimum K (Kmaks), santral kornea kalınlığı (SKK), en ince kornea kalınlığı (EİKK)] ve koni lokasyonu kaydedildi.
Bulgular: Çalışmada Grup 1’de 51 hastanın 83 gözü, Grup 2’de 40 hastanın 61 gözü değerlendirildi. İki grup yaş ve cinsiyet açısından birbirleriyle uyumluydu (p>0.05). Her iki grupta logMAR’a göre ortalama KLGK’nin, DEGK’den daha düşük olması anlamlı bulundu (p<0.001). Kontakt lens ile grup 1’de ortalama 3.4 ±0.18, grup 2’de 4.0 ±0.21 sıra (Snellen eşeli) harf kazanımı vardı. İki grup arasında logMAR’a göre DEGK, KLGK ve harf kazanımında (Snellen eşeli) anlamlı farklılık yoktu (p>0.05). İki grup arasında keratokonus evreleri, ortalama Kmaks, SKK, EİKK, koni lokasyonu arasında anlamlı fark yok iken (p>0.05); grup 2’de DGK (logMAR) ve ortalama K’nin daha fazla olması anlamlı bulundu (p<0.05). Her iki grupta santral konilerde görme artışı daha fazlaydı ve grup 2’de santral konilerde görme artışının daha fazla olması anlamlıydı (p=0.039).
Sonuç: Orta ve ileri evre keratokonusta HKL’nin GGKL kadar görme kazanımı sağladığı, GGKL’nin daha önde olmak kaydıyla her iki lensin de santral konlarda daha başarılı olduğu görüldü. Yine de HKL’nin uzun dönem sonuçlarını görebilmek için daha uzun takipli ve daha çok sayıda hasta sayısına ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: Gaz geçirgen sert kontakt lens, hibrid kontakt lens, keratokonus


Comparison of Hybrid Contact Lenses and Gas Permeable Rigid Contact Lenses in Moderate and Advanced Kerataconus

Yelda Yıldız Taşcı1, Özge Saraç2, Nurullah Cagil2, Nilüfer Yeşilırmak2
1Department of Ophthalmology, Ankara City Hospital, Ankara, Türkey
2Department of Ophthalmology, Yildirim Beyazit University, Ankara, Türkey

Objectives: We aimed to compare the clinical results and topographic data of the new generation hybrid contact lens (HCL) and rigid gas-permeable contact lens (RGPCL) applied to the patients with moderate and advanced keratoconus.
Materials and Methods: In this retrospective study, HCL users were named as group 1 and GGKL users as group 2. Uncorrected visual acuity(UCVA), best corrected visual acuity(BCVA), lens-corrected visual acuity(LCVA) according to the Snellen chart, manifest spherical-cylindrical values, topographic measurements of the cornea [K1(flat keratometry), K2(vertical keratometry), mean K, maximum K(Kmax), central corneal thickness(CCT), thinnest corneal thickness(TCT)] and cone location were recorded.
Results: In the study, 83 eyes of 51 patients in Group 1 and 61 eyes of 40 patients in Group 2 were evaluated. The two groups were compatible with each other in terms of age and gender(p>0.05). The mean LCVA(logMAR) was found to be statistically significantly lower in both groups compared to BCVA(p<0.001). The mean letter gain was 3.4±0.18 in group 1 and 4.0±0.21 lines in group 2(Snellen chart) with contact lens. There was no significant difference between the two groups in BCVA, CLVA and letter gain(Snellen chart) (p>0.05). While there was no significant difference between the two groups in terms of keratoconus stages, mean Kmax, CCT, TCT, cone location(p>0.05), It was found significant that the mean UCVA(logMAR) and mean K were higher in group 2(p<0.05). In both groups, the visual increase was higher in the central cones, and it was significant that the visual increase in group 2 was higher(p=0.039).
Conclusion: In the moderate and advanced keratoconus, it has been observed that HCL provides gain in vision as much as RGPCL, and both lenses were more successful in central cones, with RGPCL ahead. Nevertheless, longer term of follow-up and larger numbers of patients are needed for long term follow-up results of HCL.

Keywords: Rigid gas-permeable contact lens, hybrid contact lens, keratoconus


Yelda Yıldız Taşcı, Özge Saraç, Nurullah Cagil, Nilüfer Yeşilırmak. Comparison of Hybrid Contact Lenses and Gas Permeable Rigid Contact Lenses in Moderate and Advanced Kerataconus. . 2023; 53(3): 142-148

Sorumlu Yazar: Yelda Yıldız Taşcı, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar