. 2023; 53(5): 294-300

Papilödem ve psödopapilödemi olan çocuk hastaların klinik bulguları ve optik kohorens tomografi ölçümleri

Ayşin Tuba Kaplan1, Sibel Oskan Yalcın1, Safiye Gunes Sager2
1Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi, Oftalmoloji Bölümü
2Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi, Pediatrik Nöroloji Bölümü

Amaç: Papilödem ve psödopapilödemi olan çocuk hastaların klinik bulgularının ve multimodal görüntülemelerinin sağlıklı bireylerle karşılaştırılması.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya papilödem şüphesiyle başvuran 18 yaş altı 90 çocuk dahil edildi. Tüm hastalara optik koherens tomografi (OKT) görüntüleme uygulandı ve sağlıklı kontroller ile karşılaştırıldı.
Bulgular: Psödopapilödem tanısı alan 58 çocuk, hafif-orta dereceli papilödem tanısı alan 32 çocuk ve 40 sağlıklı kontrol değerlendirildi. Ortalama ve tüm kadranlarda retina sinir lifi tabakası (RSLT) kalınlığı papilödem grubunda psödopapilödem ve kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek idi (p<0.001). Bruch membran açıklığı (BMA) ölçümleri her iki grupta da benzerdi (tüm p>0.085). RSLT'nin ortalama, nazal ve temporal kadranları psödopapilödem grubunda kontrollere göre anlamlı derecede yüksek idi (p<0.001). Yapılan ROC analizi, papilödemi psödopapilödemden ayırt etmede tüm kadranlarda RSLT kalınlığı için yüksek tanısal değer gösterdi (p<0,001). Ortalama RSLT, temporal ve alt kadran RSLT kalınlığı ve BMA ölçümleri optik sinir başı druzeni olan psödopapilödem grubunda druzen olmayanlara göre anlamlı olarak daha yüksek idi (sırasıyla p=0.035, p=0.022, p=0.040 ve p=0.047).
Sonuç: Papilödem ve psödopapilödem değerlendirme, takip ve prognoz açısından büyük farklılıklar göstermektedir. Ayırıcı tanıda kullanılan yeni geliştirilmiş OCT teknikleri gibi non-invaziv yöntemler, psödopapilödemli hastaları pahalı, kapsamlı ve invaziv prosedürlerin stres ve mali yükünden kurtarabilir.

Anahtar Kelimeler: optik sinir, druzen, papilödem, optik koherens tomografi, eğik disk


Clinical findings and optical coherence tomography measurements of pediatric patients with papilledema and pseudopapilledema

Ayşin Tuba Kaplan1, Sibel Oskan Yalcın1, Safiye Gunes Sager2
1Kartal Dr. Lutfi Kırdar City Hospital, Ophthalmology Department
2Kartal Dr. Lutfi Kırdar City Hospital, Pediatric Neurology Department

Objectives: To compare the clinical findings and multimodal imaging of pediatric patients diagnosed with papilledema and pseudopapilledema with healthy individuals.
Materials and Methods: Ninety children aged under 18 years who were referred to us with the suspicion of papilledema were included in this study. All patients underwent optical coherence tomography (OCT) imaging and were compared with normal control subjects.
Results: Fifty-eight children diagnosed with pseudopapilledema, 32 children with mild-to-moderate papilledema and 40 controls were evaluated. The average and all quadrants of retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness were significantly higher in the papilledema group than in the pseudopapilledema and control group (p<0.001). The bruch membrane opening (BMO) measurements were similar in both groups (all p>0.085). The average and nasal, temporal quadrants of RNFL were significantly higher in the pseudopapilledema group compared with the controls (p<0.001). Area under the receiver operating characteristic curve (AROC) showed high diagnostic ability for RNFL thickness in all quadrants to differentiate papilledema from pseudopapilledema (p<0.001). Average RNFL, temporal and inferior quadrants of RNFL thickness and BMO measurements were significantly higher in the pseudopapilledema group with optic nerve head drusen compared with those without drusen (p=0.035, p=0.022, p=0.040 and, p=0.047 respectively).
Conclusion: Papilledema and pseudopapilledema show great differences in evaluations, follow-up, and prognosis. Non-invasive methods such as newly developed OCT techniques used in differential diagnosis can relieve patients with pseudopapilledema from the stress and financial burden of expensive, extensive, and invasive procedures.

Keywords: optic nerve, drusen, papilledema, optical coherence tomography, tilted disc


Ayşin Tuba Kaplan, Sibel Oskan Yalcın, Safiye Gunes Sager. Clinical findings and optical coherence tomography measurements of pediatric patients with papilledema and pseudopapilledema. . 2023; 53(5): 294-300

Sorumlu Yazar: Ayşin Tuba Kaplan, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar