. 2023; 53(3): 169-174

Optik nörit geçirmiş ve geçirmemiş multipl sklerozlu gözlerde iç retina tabaka değişikliklerinin bölgesel analizi.

Belma Kayhan1, Sukru Sevincli1, Nur Demir1, Serkan Demir2, Murat Sönmez1
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sultan 2. Abdülhamid Han Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Göz Kliniği, İstanbul
2S.B., Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Kliniği, İstanbul.

Amaç: Çalışma, multipl skleroz (MS) hastalarının iç retina değişikliklerini sağlıklı kontrollerle karşılaştırarak araştırmayı amaçladı. Çalışmanın bir diğer amacı ise optik nörit (ON) olan ve olmayan gözlerde iç retina tabakası tutulumunun bölgesel farklılıklarını değerlendirmekti.
Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif, kesitsel çalışma, 74 tekrarlayan-düzelen tip MS hastasının 141 gözü ve 40 sağlıklı kontrolün 80 gözünden oluşturuldu. Çalışma grubu ON öyküsünün varlığına göre iki alt gruba ayrıldı. Peripapiller retina sinir lifi tabakası (pRSLT), tam retina kalınlığı, makula retina sinir lifi tabakası (mRSLT), gangliyon hücre tabakası (GHT), iç pleksiform tabaka (IPT) ve iç nükleer tabaka (INT) kalınlıkları, hem MS ve kontrol grubu arasında, hem de ON öyküsü olan ve olmayan gözler arasında karşılaştırıldı.
Bulgular: Ortalama pRSLT, tam makula, mRSLT, GHT ve IPT kalınlıkları MS grubunda anlamlı olarak daha inceydi (p<0.001). ON olan gözlerde pRSLT, tam makula, mRSLT, GHT ve IPT ortalama kalınlıkları ON olmayanlara göre anlamlı olarak daha inceydi (p<0.05). ETDRS halkasının 3 mm'lik iç halka alt alanlarındaki iç retina tabaka kalınlıklarının karşılaştırılması, ON'lu gözlerde GHT ve IPT'nin tüm alt alanlarda anlamlı olarak daha ince olduğunu gösterdi (p<0.05). İnferior alan en fazla incelen alt alan oldu.
Sonuç: Çalışma, tüm MS hastalarında GHT ve IPT incelmesinin sağlam ve güvenilir bir biyobelirteç olduğunu göstermiştir. ON öyküsü olan gözlerdeki incelme, ON olmayan gözlere göre anlamlı derecede daha fazla bulunmuştur. Ayrıca, ON geçirmiş gözlerde GHT ve IPT'nin incelmesinin inferior bölgede anlamlı olarak daha yüksek olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler: Multipl skleroz, Optik nörit, Optik koherens tomografi, Retina gangliyon hücresi, Retina sinir lifi.


Regional Analysis of Inner Retinal Layer Changes in Multiple Sclerosis with and without Optic Neuritis.

Belma Kayhan1, Sukru Sevincli1, Nur Demir1, Serkan Demir2, Murat Sönmez1
1Department of Ophthalmology, Sultan 2. Abdulhamid Han Training And Research Hospital, The University Of Health Sciences, Istanbul, Turkey.
2Department of Neurology, S.B. Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Training And Research Hospital, Istanbul, Turkey.

Objectives: The study aimed to investigate inner retinal changes of multiple sclerosis (MS) patients by comparing them with healthy controls. The study also aimed to assess regional differences of inner retinal layer involvement in eyes with and without optic neuritis (ON).
Materials and Methods: This retrospective, cross-sectional study consisted of 141 eyes of 74 relapsing-remitting MS patients and 80 eyes of 40 healthy controls. The study group was separated into two subgroups according to the presence of ON history. Peripapillary retinal nerve fiber layer (pRNFL), thicknesses of the full macula, retinal nerve fiber layer (mRNFL), ganglion cell layer (GCL), inner plexiform layer (IPL), and inner nuclear layer (INL) were compared between MS and the healthy control groups and between eyes with and without ON history.
Results: The mean pRNFL, full macula, mRNFL, GCL, and IPL thicknesses were significantly thinner in the MS group (p<0.001). The mean thickness of pRNFL, full macula, mRNFL, GCL, and IPL in eyes with ON were significantly thinner than those without ON (p<0.05). Comparison of inner retinal layer thicknesses in inner 3-mm ring subfields of ETDRS grid revealed significant thinning in all subfields of GCL and IPL of eyes with ON (p<0.05). The inferior subfield demonstrated the highest difference.
Conclusion: The study demonstrated that GCL and IPL thinning is a robust and reliable biomarker in all MS patients. The thinning was significantly greater in eyes with ON than in eyes without ON. The study also documented that the inferior region showed significantly greater GCL and IPL thinning in eyes with previous ON attacks.

Keywords: Multiple sclerosis, Optic neuritis, Optical coherence tomography, Retinal ganglion cell, Retinal nerve fiber.


Belma Kayhan, Sukru Sevincli, Nur Demir, Serkan Demir, Murat Sönmez. Regional Analysis of Inner Retinal Layer Changes in Multiple Sclerosis with and without Optic Neuritis.. . 2023; 53(3): 169-174

Sorumlu Yazar: Belma Kayhan, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar