. 2020; 50(1): 1-5

Optik Koherens Tomografi Sinyal Gücünün Yag Lazer Kapsülotomi Uygulanan Arka Kapsül Opasiteli Hastaların Tanı ve Takibindeki Rolü

Mustafa Vatansever1, Erdem Dinç2, Özer Dursun2, Ufuk Adıgüzel2, Ayça Yılmaz2, Gülhan Ö. Temel3
1Toros Devlet Hastanesi, Göz Hastalıkları Kliniği, Mersin
2Department of Ophthalmology, Faculty of Medicine, University of Mersin, Mersin, Turkey
3Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Anabilim Dalı, Mersin

Amaç: Arka kapsül opasitesi (AKO) olan hastalarda optik koherens tomografi (OCT) sinyal gücü ve görme keskinliği arasındaki ilişkiyi araştırmak ve AKO’nun retina kalınlık ölçümü üzerindeki etkisini değerlendirmek.
Materyal-Metod: Çalışmaya 35 hastanın 41 gözü dahil edildi. AKO dışında ön segment ya da arka segment patolojisi bulunan hastalar çalışma dışında bırakıldı. Hastaların oftalmolojik muayenesi yapıldıktan sonra %0.5’lik tropikamid ile pupilla dilatasyonu sağlandı ve OCT görüntüleri alınarak kaydedildi. Nd: YAG lazer kapsülotomiyi takiben aynı uygulama postoperatif 1. ayda yapılarak elde edilen veriler kaydedildi ve işlem öncesi veriler ile istatistiksel olarak karşılaştırıldı.
Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların Nd: YAG öncesi en iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri (EİDGK) 0.28 ± 0.13 iken Nd: YAG sonrası 0.78 ± 0.09 idi ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0.0001). Aynı zamanda Nd: YAG öncesi ve sonrasında EİDGK ile OCT sinyal gücü arasında anlamlı pozitif korelasyon mevcuttu (sırasıyla p<0.0001, p=0.01). Santral retinal kalınlık (SRK) ölçümü ile sinyal gücü Nd: YAG sonrası anlamlı artış gösteriyordu (her iki parametre için p<0.0001). Yine OCT sinyal gücü ile SRK arasında anlamlı pozitif korelasyon mevcuttu (p=0.001). Ancak Nd: YAG sonrası SRK ölçümleri ile OCT sinyal gücü arasında anlamlı bir korelasyon yoktu (p=0.46).
Tartışma: OCT sinyal gücü AKO saptanan hastalarda görme keskinliği ile korelasyon göstermekte ve AKO OCT ile elde edilen objektif verilerin doğruluğunu etkileyebilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Arka kapsül opasifikasyonu, görme keskinliği, optik koherens tomografi, sinyal gücü.


The Role Of Optical Coherence Tomography Signal Strength In The Diagnosis And Follow Up Of Patients With Posterior Capsular Opacification Treated With Nd: YAG Laser Capsulotomy

Mustafa Vatansever1, Erdem Dinç2, Özer Dursun2, Ufuk Adıgüzel2, Ayça Yılmaz2, Gülhan Ö. Temel3
1Department of Ophthalmology, Toros State Hospital, Mersin, Turkey
2Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Mersin
3Department of Biostatistics and Medical Informatics, Faculty of Medicine, University of Mersin, Mersin, Turkey

Objective: To investigate the relationship between optical coherence tomography (OCT) signal strength (SS) and visual acuity in patients with posterior capsule opacification (PCO) and evaluate the effect of PCO on retinal thickness measurements.
Methods: Forty-one eyes of 35 patients who were diagnosed with PCO were included in the study. After ophthalmologic examination OCT images were acquired. The assessment was repeated at 1 month after Nd: YAG laser capsulotomy and postoperative values were compared with baseline values.
Results: Mean best corrected visual acuity (BCVA) of the patients was 0.28 ± 0.13 preoperatively and 0.78 ± 0.09 postoperatively (p<0.0001). Strong positive correlations were observed between BCVA and SS both pre- and postoperatively (p<0.0001 and p=0.01). Central retinal thickness (CRT) value and SS increased significantly postoperatively (p<0.0001 for both).
Conclusion: OCT SS correlates with visual acuity in patients with PCO, and PCO can affect the accuracy of objective data obtained with OCT.

Keywords: Optical coherence tomography, posterior capsular opacification, signal strength, visual acuity


Mustafa Vatansever, Erdem Dinç, Özer Dursun, Ufuk Adıgüzel, Ayça Yılmaz, Gülhan Ö. Temel. The Role Of Optical Coherence Tomography Signal Strength In The Diagnosis And Follow Up Of Patients With Posterior Capsular Opacification Treated With Nd: YAG Laser Capsulotomy. . 2020; 50(1): 1-5

Sorumlu Yazar: Mustafa Vatansever, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar