. 2020; 50(2): 99-106

Optik Koherens Tomografide Hata Kaynakları ve Anatomik Farklılıklar

Atilla Bayer1, Ahmet Akman2
1Dünyagöz Hastanesi, Ankara
2Serbest Hekim, Ankara

Glokom tanısını erken aşamada koymak ve hastalık progresyonunu takip etmek için objektif, güvenilir ve tekrar edilebilirlik özellikleriyle kendini ispat etmiş olan optik koherens tomografi (OCT) son yıllarda oftalmologlar tarafından yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu teknoloji sayesinde optik sinir başı, peripapiller retina sinir lifi tabakası ve maküler bölgeye ait çeşitli anatomik yapılar ve hücre katmanları incelenebilmekte, bu oluşumlara ait kalınlık ölçümleri elde edilebilmektedir. OCT’nin bu güçlü özelliklerinin yanı sıra unutulmaması gereken bir diğer husus da yaklaşık olarak olguların 1/3’ünde tarama esnasındaki hatalar, anatomik varyasyonlar ve çeşitli oküler patolojilere bağlı artefaktların karşımıza çıkabilmesidir. Bu anatomik varyasyonlar ve artefaktlar fark edilmediğinde tanı ve tedavi açısından ciddi hatalar söz konusu olabilmektedir. Bu derlemede glokom hastalarında OCT testlerinde karşılaşılabilecek anatomik varyasyonlar ve artefaktlar incelenmiş, varsa bunları önleme yolları anlatılmıştır. Zemin etkisi, kırmızı hastalık ve yeşil hastalık kavramlarından bahsedilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Optik koherens tomografi, OCT artefaktları, OCT’de anatomik varyasyonlar, kırmızı hastalık, yeşil hastalık.


Artifacts and Anatomic Variations in Optical Coherence Tomography

Atilla Bayer1, Ahmet Akman2
1Dünyagöz Hospital, Ankara
2Private Practice, Ankara

In recent years, ophthalmologists widely depend on optical coherence tomography (OCT) which is an objective, reliable and repeatable structural test for both early diagnosis of glaucoma and detecting progression of the disease. Using this technology, it is now possible to take measures of various anatomic structures and layers of the optic nerve head, peripapillary retinal nerve fiber layer and macular area. Although, OCT has these powerful properties in general, anatomical variations, artifacts related to the ocular pathologies and issues with image acquisition can be present in up to one-third of the scans. These anatomical variations and artifacts can be misleading to an interpreter and may lead to erroneous conclusions. This review focuses on the realization and prevention of most common anatomical variations and artifacts observed with OCT imaging. The concepts of floor effect, and red and green diseases are also investigated.

Keywords: Optical coherence tomography, OCT artifacts, OCT anatomic variations, red disease, green disease.


Atilla Bayer, Ahmet Akman. Artifacts and Anatomic Variations in Optical Coherence Tomography. . 2020; 50(2): 99-106

Sorumlu Yazar: Atilla Bayer, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar