. 2011; 41(5): 325-329

Süperior Oftalmik Ven Yoluyla Dural Karotiko-Kavernöz Fistül Tedavisi

Gamze Uçan1, Bülent Yazıcı1, Bahattin Hakyemez2, Sevil Türüdü1
1Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Bursa
2Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dalı, Bursa

Amaç: Dural karotiko-kavernöz sinüs fistülü (KKF) olan ve süperior oftalmik ven (SOV) yaklaşımı yoluyla kavernöz sinüs embolizasyonu yapılan 3 hastayı sunmak.

Gereç ve Yöntem: Mart 2004 – Mart 2009 tarihleri arasında SOV yoluyla tedavi edilen dural KKF’li 3 hastanın tıbbi kayıtları gözden geçirildi. Hasta yaşı, cinsiyeti, oftalmik ve radyolojik muayene bulguları, tedavi sonuçları, postoperatif komplikasyonlar ve izlem süresi kaydedildi. Cerrahi işlem tüm hastalarda girişimsel radyoloji biriminde ve genel anestezi altında yapıldı. Üst gözkapağı kıvrım kesisiyle SOV’a ulaşıldı ve vene bir kanüla yerleştirildi. Bu kanüla içinden ilerletilen mikrokateter yardımıyla kavernöz sinüs metal sarmallarla embolize edildi.

Bulgular: Üç hastanın da (3 kadın; hasta yaşları 41, 68 ve 71 yıl) Barrow tip D KKF’ü vardı. Bir hastanın bilateral KKF’ü vardı. Üç hastanın da başarısız bir girişimsel transvenöz yolla tedavi öyküsü vardı. İki hastada SOV yoluyla embolizasyon işlemi başarıyla tamamlandı. Bilateral KKF olan bir hastada SOV ince ve kıvrımlıydı ve damara kanüla yerleştirilemedi. Embolizasyonun başarılı olduğu iki hastada tüm oftalmik belirtiler düzeldi; 24 ve 22 aylık izlem süreleri içinde tekrarlamadı. Bunlardan birinde embolizasyondan sonra iskemik serebrovaküler atak ve orbital hematom gelişti. Bu komplikasyonlar kalıcı bir bozukluk bırakmaksızın iyileşti.

Tartışma: Dural KKF’lerde kavernöz sinüs embolizasyonu, girişimsel damariçi yollarla yapılamadığında, SOV yaklaşımı yoluyla yapılabilir. Bu işlem bazı olgularda SOV’un anatomik özellikleri nedeniyle başarıyla yapılamayabilir. Ameliyattan sonra orbital kanama ve iskemik serebral atak gibi komplikasyonlar gelişebilir.

Anahtar Kelimeler: Karotiko-kavernöz fistül, süperior oftalmik ven, tedavi


Treatment of Dural Carotid-Cavernous Sinus Fistula Through The Superior Ophthalmic Vein

Gamze Uçan1, Bülent Yazıcı1, Bahattin Hakyemez2, Sevil Türüdü1
1Uludağ University, Faculty Of Medicine, Dept. Of Ophthalmology, Bursa
2Uludağ University, Faculty Of Medicine, Dept. Of Radiology, Bursa

Purpose: To present 3 patients who had a dural carotid-cavernous sinus fistula (CCF) and underwent cavernous sinus embolization through the superior ophthalmic vein (SOV) approach.
Materials and Methods: Medical records of 3 patients with dural CCF who were treated through the SOV approach were reviewed. Patient’s age, gender, ophthalmic and radiological findings, treatment results, postoperative complications and follow up time were recorded. Surgical procedure was performed in the interventional radiology unit and using general anesthesia. Through an eyelid crease incision, the SOV was reached and cannulated. The cavernous sinus was embolized with metalic coils advanced through a microcatheter placed into this cannula.
Results: All 3 patients (3 female, patient ages: 41, 68 and 71 years) had Barrow type D CCF. One patient had a bilateral CCF. All patients had a history of unsuccessful treatment with interventional transvenous routes. The embolisation procedure via the SOV was successfully completed in 2 patients. In a patient with bilateral CCF, the SOV was thin and tortuous, and could not be cannulated. All ophthalmic symptoms were improved in 2 patients with a successful embolization, and did not recur during follow up periods of 24 and 22 months. In one of these, an ischemic cerebrovascular event and orbital hematoma developed after the embolization. These complications improved without leaving a permanent impairment.
Discussion: Cavernous sinus embolization can be performed through the SOV approach, when it can not be performed with the interventional transvenous routes. This procedure may not be successfully performed in some cases because of the anatomical features of the SOV. After the operation, complications such as orbital hemorrhage and cerebral ischemic attack may occur.

Keywords: Carotid-cavernous sinus fistula, superior ophthalmic vein, treatment


Gamze Uçan, Bülent Yazıcı, Bahattin Hakyemez, Sevil Türüdü. Treatment of Dural Carotid-Cavernous Sinus Fistula Through The Superior Ophthalmic Vein. . 2011; 41(5): 325-329

Sorumlu Yazar: Bülent Yazıcı, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar