. 2022; 52(3): 157-161 | DOI: 10.4274/tjo.galenos.2021.66168  

İntravitreal Enjeksiyon Tedavisi Alan Neovasküler Tip Yaşa Bağlı Makula Dejeneresanslı Hastalarda Kuru Göz ve Meibomian Gland Disfonksiyonu

Pelin Kıyat, Melis Palamar, Serhad Nalçacı, Cezmi Akkin
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, İzmir

Amaç: Neovasküler tip yaşa bağlı makula dejeneransı tanısı ile intravitreal enjeksiyon tedavisi alan hastalarda kuru göz varlığının ve meibografi ile Meibomian glandların değerlendirilmesi.

Yöntem: Otuz hastanın 60 gözü çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların bir gözüne neovasküler tip yaşa bağlı makula dejeneresansı tanısı ile 1 ay ara ile multipl intravitreal enjeksiyon tedavisi uygulanırken, diğer sağlıklı göze herhangi bir tedavi uygulanmamıştır. Grup 1 tedavi uygulanan gözler, Grup 2 ise sağlıklı tedavi uygulanmayan gözlerden oluşmaktadır. Kuru göz varlığı; Schirmer-1 testi, gözyaşı kırılma zamanı, Oxford skoru ve Oküler Yüzey Hastalık İndeksi (OYHİ-OSDI) ile değerlendirilmiştir. Meibomian gland kayıp oranı meibografi ile değerlendirilmiş ve her bir göz kapağı için 0 dereceden (kayıp yok) 3 dereceye (kayıp alan > toplam Meibomian gland alanının 2 / 3'ü) kadar derecelendirilmiş ve puanlanmıştır.

Bulgular: Grup 1’de ortalama Schirmer 1 ve gözyaşı kırılma zamanı daha düşük, ortalama OYHİ daha yüksek bulunmuştur fakat elde edilen farklar istatistiksel olarak anlamlı saptanmamıştır (p=0.257, p=0.113, p=0.212 sırasıyla). Grup 1’de, Grup 2’ye göre ortalama Oxford skoru ve üst göz kapağı meibografi skoru açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p=0.594 ve p=0.663, sırasıyla). Alt göz kapağı meibografi skoru ise Grup 1’de istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek saptanmıştır (p=0.048).

Sonuç: Povidon-iyod kullanımı, topikal göz damlalarında bulunan koruyucular gibi pek çok faktör, çok sayıda intravitreal enjeksiyon ile tedavi edilen hastalarda inflamasyona yol açarak oküler yüzey hasarına neden olabilir. Tedavi kronik olup tekrarlanan enjeksiyonlar gerektirdiğinden, bu faktörlere maruz kalmak oküler yüzey inflamasyonunu kötüleştirebilir. Bu hastalarda kuru göz varlığı ve Meibomian gland disfonksiyonu olasılığı akılda tutulmalıdır.

Anahtar Kelimeler: intravitreal enjeksiyon, neovasküler tip yaşa bağlı makula dejeneresansı, kuru göz, Meibomian gland disfonksiyonu, meibografi


Dry Eye and Meibomian Gland Dysfunction in Neovascular Age-Related Macular Degeneration Patients Treated with Intravitreal Injections

Pelin Kıyat, Melis Palamar, Serhad Nalçacı, Cezmi Akkin
Deparment of Ophtalmology, Ege University, İzmir, Turkey

Purpose: To determine if patients treated with multiple intravitreal injections for neovascular age-related macular degeneration are more likely to suffer from dry eye and meibomian gland dysfunction.

Methods: Sixty eyes of 30 patients were enrolled. Patients had one eye that was treated with multipl monthly intavitreal injections for neovascular age-related macular degeneration and one eye which was not treated. Group 1 included the treated eyes and Group 2 the untreated healthy ones. The existence of dry eye was tested with tear film break-up time, Schirmer-1 test, Oxford scale and Ocular Surface Disease Index (OSDI) score assessments. The loss rate of Meibomian glands was evaluated by meibography and was graded and analysed for each eyelid from grade 0 (no loss of the glands) to grade 3 (gland loss rate is higer than >2/3 of the total Meibomian glands).

Results: Mean Schirmer 1 and tear film break up-time measurements appeared lower (p=0.257, p=0.113, respectively), mean OSDI score appeared higher in Group 1 (p=0.212) but the differences were not statictically significant. Mean Oxford scale scores and meiboscore of upper eyelids did not show any statistically significant difference in Group 1 (p=0.594,p=0.663, respectively). The meiboscore for lower eyelids was higher in Group 1 and the difference was statistically significant (p=0.048).

Conclusion: Multipl factors such as povidone–iodine, preservatives in topical eye drops may cause inflammation leading to ocular surface damage in patients treated with multipl intravitreal injections. As the treatment requires repeated injections, exposure to these factors might worsen the ocular surface inflammation. The possibility of dry eye and Meibomian dysfunction formation in these patients should be considered.

Keywords: intravitreal injection, neovascular age related macular degeneration, dry eye, Meibomian gland dysfunction, meibography


Pelin Kıyat, Melis Palamar, Serhad Nalçacı, Cezmi Akkin. Dry Eye and Meibomian Gland Dysfunction in Neovascular Age-Related Macular Degeneration Patients Treated with Intravitreal Injections. . 2022; 52(3): 157-161

Sorumlu Yazar: Pelin Kıyat, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar