. 2020; 50(1): 56-58

Alışılmadık bir olgu: İdiyopatik bir epiretinal membranın spontan ayrılması

Jale Menteş, Serhad Nalçacı
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı

Parsiyel PVD’si olan bir gözde idiyopatik ERM’nin spontan ve akut olarak ayrılması oldukça nadir bir olaydır. Sağ gözünde uçuşma şikayetleri ile kliniğimize başvuran 56 yaşındaki kadın hastanın klinik muayene ve spektral domain optik koherens tomografi (SD-OKT) tetkikinde idiopatik ERM ve evre 3 posterior vitreus dekolmanı (PVD) bulguları saptanmış olup en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK) 9/10 olarak ölçüldü. Dört ay sonra metamorfopsi şikayeti ile başvuran hastanın sağ göz EİDGK’nin 7/10 olduğu, ERM bulgularında hemen hemen değişiklik olmadığı tespit edildi. Bir hafta sonra metamorfopsi şikayetlerinin aniden ortadan kaybolması ile tekrar başvuran hastanın muayenesinde, EİDGK’nın 10/10 olduğu, ERM’nin spontan olarak retina yüzeyinden bir flep şeklinde ayrılmış olarak vitreusta yüzmekte olduğu ve foveal kontürün normale döndüğü tespit edildi. Etiyolojik mekanizma immatür bir ERM içindeki kontraksiyon güçlerinin membranın retinaya yapışma güçlerinden daha kuvvetli olması ile açıklanabilir.

Anahtar Kelimeler: Epiretinal membran, posterior vitreus dekolmanı, spektral-domain optik koherens tomografi


An Unusual Case: Self-separation of an idiopathic epiretinal membrane

Jale Menteş, Serhad Nalçacı
Ege University Faculty of Medicine, Department of Ophthalmology, Izmir, Turkey

Self-seperation or peeling of an idiopatic ERM without pre-existing PVD is a quite rare event. A 56-year-old female was admitted to our clinic with complaints of floaters in her right eye. Best-corrected visual acuity (BCVA) was 9/10 in this eye. Fundus examination and SD-OCT revealed a idiopathic ERM and grade 3 posterior vitreous detachment in this eye. Four months later, she had metamorphopsia complaints in her right eye. BCVA was 7/10, the SD–OCT images of the right macula was nearly similar as compared to previous images. One week after the last visit, she was admitted again with the sudden disappearance of her metamorfopsia complaints. BCVA had improved to 10/10. Fundus examination demonstrated that the ERM was spontaneously seperated from the retinal surface as a flap, floating in the vitreous and foveal contour returned to normal. The etiologic mechanism may be explained as the contracting forces within an immature ERM being stronger than its adhesion to the retina.

Keywords: Epiretinal membrane, posterior vitreous deteachment, spectral-domain optical coherence tomography


Jale Menteş, Serhad Nalçacı. An Unusual Case: Self-separation of an idiopathic epiretinal membrane. . 2020; 50(1): 56-58

Sorumlu Yazar: Serhad Nalçacı, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar