. 2020; 50(2): 64-70

Konya İli ve Çevresinde Granüler Kornea Distrofisi Tip 1 Saptanan Ailelerde TGFBI (Transforming growth factor beta induced) Gen Mutasyonlarının Araştırılması”

Fatma Malkondu1, Hilal Arıkoğlu1, Dudu Erkoç Kaya1, Banu Bozkurt2, Fehmi Ozkan3
1Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı, Konya
2Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı
3Konya Numune Hastanesi, Göz Hastalıkları Kliniği

Amaç: Granüler kornea distrofisi’nin (GCD) karakteristik özellikleri kornea stromasında yerleşim gösteren küçük, ayrık, keskin kenarlı, grimsi beyaz opasitelerdir. GCD’nin gelişiminden sorumlu tutulan genler içinde en kuvvetli ilişkilendirilen gen TGFBI (Transforme edici büyüme faktörü beta tarafından indüklenen) genidir. Yapılan çalışmalar kromozom 5q31.1 lokusunda yer alan TGFBI geninin ekzon 4 ve ekzon 12 bölgelerinde sırasıyla R124H ve R555W değişimlerinin GCD gelişimine yol açan sıcak nokta mutasyonları olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada GCD Türk ailelerde TGFBI geninde ekzon 4 ve 12 bölgelerinde yer alan iki sıcak nokta mutasyonunun ve varsa proteinde önemli işlevsel bölgeleri kodlayan bu ekzon bölgelerindeki başka mutasyonların araştırılması ve belirlenen mutasyonların hastalıkla ve ilgili fenotiplerle ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Gerec ve Yontem Çalışmamıza GCD1 tanısı alan 16 hasta ile bu bireylerin aile ağaçlarından belirlenen 11 sağlıklı birey ve bu ailelerle akraba olmayan 28 sağlıklı birey dahil edildi. Her bir bireyden alınan periferik kan örneklerinden DNA elde edildi ve PZR (Polimeraz Zincir Yöntemi) tekniği ile hedef gen bölgeleri çoğaltıldı. Genotipleme çalışmaları Dizi Analizi yöntemiyle gerçekleştirildi.
Bulgular: Çalışmamızda hasta ve sağlıklı bireylerin TGFBI geninin ekzon 4 bölgesinde R124S mutasyonu belirlenmedi. Ancak GCD1 tanısı alan tüm bireylerde TGFBI geninin ekzon 12 bölgesinde R555W mutasyonu heterozigot olarak tespit edildi. Ailelerin sağlıklı bireyleri ve bu ailelerle akraba olmayan kontrol bireylerinde ise bu mutasyon gözlenmedi. Ayrıca çalışmamızda bazı hasta ve sağlıklı bireyde sessiz bir mutasyon olan F540F değişimi ile intronik bölgede yer alan c.32924G>A değişimi tespit edildi.
Sonuç: Bulgularımız, TGFBI geninin ekzon 12 bölgesinde yer alan bir sıcak nokta mutasyonu olan R555W mutasyonunun GCD1 ile literatürde rapor edilen ilişkisini kuvvetli şekilde desteklemektedir.

Anahtar Kelimeler: Granüler kornea distrofisi Tip 1, TGFBI geni, R555W mutasyonu


Investigation of TGFBI (Transforming growth factor beta induced) Gene Mutations in Families with Granular Corneal Dystrophy Type 1 in Konya Region

Fatma Malkondu1, Hilal Arıkoğlu1, Dudu Erkoç Kaya1, Banu Bozkurt2, Fehmi Ozkan3
1Department of Medical Biology, Faculty of Medicine, Selcuk University, Konya, Turkey
2Department of Ophthalmology, Faculty of Medicine, Selcuk University, Konya, Turkey
3Department of Ophthalmology, Konya Numune Hospital, Konya, Turkey

Aim: Granular corneal dystrophies (GCD) are characterized by small, discrete, sharp-edged, grayish-white opacities in the corneal stroma. Among the genes responsible for the development of GCD, the most strongly related gene is TGFBI (Transforming growth factor beta induced). Studies show that R124H in exon4 and R555W in exon 12 are hot spot mutations in TGFBI gene, located in the 5q31.1 locus leading to GCD development. In this study, we aimed to investigate two hot spot mutations in exon 4 and 12 regions and other possible different mutations at the same regions, coding important fuctional regions of the protein, in TGFBI gene in Turkish families with GCD and to determine the relationship between the mutations and disease and related phenotypes.
Material and Methods: In our study, 16 individuals diagnosed as with11 healthy individuals chosen from their family trees and 28 unrelated individuals were included. DNA was obtained from peripheral blood samples taken from each individual and PCR (Polymerase Chain Method) technique was used to amplify target gene regions. Genotyping studies were done by Sequence Analysis.
Results: The R124S mutation in exon 4 of TGFBI gene was not determined in patients and healthy individuals in our study. However, in all individual diagnosed as GCD1, the R555W mutation in exon 12 of TGFBI gene was found as heterozygote genotype. This mutation was not detected in healthy family members and control individuals unrelated to these families. In addition, we detected silent mutation F540F in exon 12 and c.32924 G>A substitution in intronic region of the gene in a few patients and healthy individuals.
Conclusion: Our study strongly supports the association of GCD1 with R555W mutation in exon 12 region of TGFBI gene as reported in the literature.

Keywords: Granular corneal dystrophy Type 1, TGFBI gene, R555W mutation


Fatma Malkondu, Hilal Arıkoğlu, Dudu Erkoç Kaya, Banu Bozkurt, Fehmi Ozkan. Investigation of TGFBI (Transforming growth factor beta induced) Gene Mutations in Families with Granular Corneal Dystrophy Type 1 in Konya Region. . 2020; 50(2): 64-70

Sorumlu Yazar: Hilal Arıkoğlu, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar