. 2020; 50(5): 293-303

Konjonktiva Melanomuna Güncel Yaklaşım 1. Bölüm: Klinik Özellikler, Tanı ve Histopatoloji

İrem Koç, Hayyam Kıratlı
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Oküler Onkoloji Servisi, Ankara, Türkiye

Konjonktiva melanomu, tüm oküler melanomların yaklaşık %5’ini oluşturan nadir bir hastalıktır. De novo olarak meydana gelebilir veya konjonktiva nevüsü ya da primer akkiz melanozisten köken alabilir. Tanı ve tedavi takibinde biomikroskopik muayene vazgeçilmez olmakla birlikte tanı ve takipte diğer yardımcı görüntüleme yöntemleri de kullanılmaktadır. Prognostik olarak pek çok klinik ve histopatolojik faktör bildirilmiştir. Bu derleme konjonktiva melanomunu, klinik bulgular, ayırıcı tanı, tanıda kullanılan araçlar, evreleme yönleriyle ele almayı amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler: Konjonktiva melanomu, tanı, prognoz.


Current Management of Conjunctival Melanoma Part 1: Clinical Features, Diagnosis and Histopathology

İrem Koç, Hayyam Kıratlı
Hacettepe University School Of Medicine, Department Of Ophthalmology, Ocular Oncology Service, Ankara, Turkey

Conjunctival melanoma is a rare disease which makes up approximately 5% of ocular melanomas. The lesion may occur de novo or originate from a pre-existing nevus or primary acquired melanosis. Biomicroscopy is of paramount importance in diagnosis and follow-up of the disease, where other diagnostic modalities aid as supplementary tools. Many clinical and histopathological risk factors are reported for prognosis. This review aims to refer to clinical findings, differential diagnosis, diagnostic tools, prognostic factors and staging of this disease.

Keywords: Conjunctival melanoma, diagnosis, prognosis.


İrem Koç, Hayyam Kıratlı. Current Management of Conjunctival Melanoma Part 1: Clinical Features, Diagnosis and Histopathology. . 2020; 50(5): 293-303

Sorumlu Yazar: İrem Koç, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar