. 2023; 53(3): 149-153

Primer kanalikülitli hastaların uzun dönem takip sonuçları

Emine Gökçen Bayuk1, Emine Malkoç Şen1, Fatma Çorak Eroğlu1, Kübra Serbest Ceylanoğlu1, Ebru Evren2
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara
2Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı, Ankara

Amaç: Primer kanalikülit tanısı konulan hastaların demografik özellikleri, klinik bulguları, mikrobiyolojik profilleri ve tedavi sonuçlarını değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem: Mayıs 2014 – Mayıs 2021 tarihleri arasında, primer kanalikülit tanısı alan ve tedavi edilen 26 hastanın tıbbi kayıtları, retrospektif olarak incelendi.
Bulgular: Tedaviyi kabul eden 17 (%65.4) kadın, 9 (%34.6) erkek; 26 hastanın yaş ortalaması 50.6±16.4 (9-80) yıldı. 11 hastada sağ, 13 hastada sol, 2 hastada ise her iki gözde izlendi. Alt kanalikül tutulumu daha sıktı (%73). En sık başvuru nedeni epifora (%46.1) idi. Diğer başvuru nedenleri etkilenen gözde; pürülan akıntı, kaşıntı, kızarıklık, kanalikül bölgesinde şişlik ve ağrı idi. Şikayetlerin başlamasından kanalikülit tanısı konulmasına kadar geçen süre 18.2±14.3 (1-60) ay olarak bulundu. 5 hasta kronik konjonktivit, 2 hasta ise dakriyosistorinostomi ameliyatı sonrası geçmeyen sulanma öyküsü ile başvurmuştu.
23 hastada kanalikülotomi ve kanalikül içeriğinin küretajı ile dakriyolitler cerrahi olarak temizlendi. Bu hastalardan 12’sine, cerrahi tedavi sonrası kanalikül içinin antibiyotik ile irrigasyonu tedaviye eklendi. Geri kalan 3 hastaya ise kanalikül içine antibiyotik ile tedavi edildi. Cerrahi sonrası, tıbbi tedavi (topikal) başlandı. Aktinomiçes en sık tesbit edilen mikroorganizma idi. Gemella, Porphyromonas, Candida Parapsilosis, Citrobacter Coseri birer hastada üredi. Hastaların takip süresi 26.2±23.7 (6-83) ay idi. Bir ay içinde tüm hastalarda belirti ve bulguların düzeldiği izlendi. Cerrahi sonrası 2 hastada, 4. ve 16. ayda, nüks tesbit edildi. Uygun tedavi ile nüksten sonraki ortalama 24 aylık takipte şikayetlerinde tekrarlama olmadı. 1 hastada iatrojenik kanalikül tıkanıklığı tesbit edildi.
Sonuç: Kanalikülit halen tanıda gözden kaçabilen, yanlış tanı konulabilen ve bu nedenle tedavisi gecikebilen, doğru tanı ile etkin tedavisi mümkün olan bir lakrimal sistem hastalığıdır. En sık semptomu epiforadır. Epifora ve kronik konjonktivit ile gelen tüm hastalar kanalikülit açısından dikkatlice muayene edilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Aktinomiçes, kanalikülit, kanalikülotomi, konjonktivit, küretaj


Long term follow-up results of primary canaliculitis patients’

Emine Gökçen Bayuk1, Emine Malkoç Şen1, Fatma Çorak Eroğlu1, Kübra Serbest Ceylanoğlu1, Ebru Evren2
1University of Health Science, Ulucanlar Eye Education and Research Hospital, Ankara
2Ankara University School of Medicine, Medical Microbiology, Ankara, Turkey

Objectives: To evaluate the demographic characteristics, clinical presentation, microbiologic profile, and treatment results of patients with primary canaliculitis.
Materials and Methods: Patients diagnosed and treated for primary canaliculitis between May 2014 and May 2021 were analyzed retrospectively.
Results: There were twenty-six patients with primary canaliculitis. They included 17(65.4%) females and 9 (34.6%) males with a mean age of 50.6±16.4 (9-80) years. 11 patients had canaliculitis in their right eyes, 13 patient had in their left eyes and bilateral involvement were seen in 2 patients. Inferior canaliculi involvement was more frequent (73%). The most common complaint was epiphora (%46.1). 5 patients (%19.2) were wrongly diagnosed as chronic conjunctivitis. Time interval between the beginning of symptoms and canaliculitis diagnosis were 18.2±14.3 (1-60) months. Canaliculotomy and curettage of canalicular content with dacryolith removal were made in 23 patients. After surgery, antibiotic irrigation of canaliculus was added to their treatment regimen in 12 of these 23 patients. Intracanalicular antibiotic treatment was made for remaining 3 patients. The most cultured organism was Actinomyces (6 patients). Gemella (1 patient), Porphyromonas (1 patient), Candidaparapsilosis (1 patient), Citrobacter coseri (1 patient) were also established in culture. The follow-up time of patients was 26.2±23.7 (6-83) months. All symptoms and findings were improved in all patients in one month. In two patients recurrence occured in forth and sixteenth months after treatment. After appropriate treatment no recurrence was seen in both of them in 24 months follow-up. In one patient, iatrogenic canaliculus blockage was diagnosed in follow-up.
Conclusion: Primary canaliculitis is often overlooked and can be misdiagnosed. The most common symptom was epiphora. Every patients with epiphora and chronic conjunctivitis should be examined carefully for canaliculitis.

Keywords: Actinomyces, canaliculitis, canaliculotomy, conjunctivitis, curettage


Emine Gökçen Bayuk, Emine Malkoç Şen, Fatma Çorak Eroğlu, Kübra Serbest Ceylanoğlu, Ebru Evren. Long term follow-up results of primary canaliculitis patients’. . 2023; 53(3): 149-153

Sorumlu Yazar: Emine Gökçen Bayuk, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar