. 2020; 50(5): 258-263

Bakteriyel keratit tedavisinde doğrudan ve florokinolonlara dirençli olgularda fortifiye aminoglikozid/sefalosporin tedavisinin değeri

Özlem Dikmetaş1, Yağmur Deniz1, Sibel Kocabeyoglu1, Merve Başol2, Murat Irkec1
1Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara
2Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyoistatistik Anabilim Dalı, Ankara

Amaç: Florokinolon türevi geniş spektrumlu antibiyotiklerin topikal uygulamasının fortifiye uygulamalar kadar etkili olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada fortifiye antibiyotik tedavisi ile florokinolon tedavisinin etkinliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde bakteriyel keratit tanısıyla hospitalize edilerek tedavi edilmiş olan 31 hastanın medikal kayıtları retrospektif olarak incelendi. 20 (%64,5) hastaya ilk tedavi yöntemi olarak florokinolon tedavisi başlandı ve yanıt alınamaması üzerine fortifiye antibiyotik tedavisi başlandı, 11 (%35,5) hastaya ise ilk olarak fortifiye tedavi başlandı. Tedavi öncesi tüm hastalardan alınan kültür ve yayma sonuçları kaydedildi. Lezyon derinliğine göre yüzeyel ve derin olarak değerlendirildi. Tedaviye yanıt korneal infiltrat odağının derinliğinde azalma, boyutunda küçülme, kornea ödeminde gerileme, görme keskinliği değişimi ve hipopiyonda gerileme ile değerlendirildi.
Bulgular: Keratit odaklarının merkezi, merkez çevresi ve periferal yerleşimi ise sırasıyla 9 (%29,0), 10 (%32,2) ve 12 (%38,7) göz olarak saptandı. Lezyon derinliğine göre 15 (%48,3) derin ve 16 (%51,6) yüzeyel olarak saptandı. Yüzeyel lezyonların tedaviye yanıtının istatistiksel olarak daha hızlı olduğu saptandı (p=0,037). Korneal kültür sonuçlarına bakıldığında 9 (%29,0) gözde kültür pozitif olduğu görüldü. Tanı anında en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK) 0,5±0,7 logMAR (-0,1-2,3) iken tedavi sonrası 0,3±0,3 logMAR (-0,1–0,9) yükseldiği görüldü. Tedaviye verilen yanıt ile tedaviye başlama zamanı ve başlangıç EİDGK arasında orta düzeyde ilişki saptandı (p=0,184, r=0,527; p=0,120, r=0,517). Başlangıç EİDGK düşük olanlarda tedaviye yanıt daha kötü bulundu.
Sonuç: Bakteriyel keratitlerin tedavisinde florokinolonların ilk planda tercih ediliyor olmalarına rağmen, tedaviye yanıtsız olgularda fortifiye antibiyotik tedavisinin etkinliğini korumakta olduğu gösterilmiştir. Sonuç olarak bakteriyel keratitlerin tedavisinde fortifiye antibiyotik tedavide akılda bulundurulmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Bakteriyel keratit, topikal tedavi, fortifiye antibiyotik


The value of fortified aminoglycoside/cephalosporin treatment in direct and fluoroquinolone resistant cases in the treatment of bacterial keratitis

Özlem Dikmetaş1, Yağmur Deniz1, Sibel Kocabeyoglu1, Merve Başol2, Murat Irkec1
1Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of Opthalmology, Ankara, Turkey
2Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of Biostatistics, Ankara, Turkey

Objectives: Topical application of fluoroquinolone antibiotics is thought to be as effective as fortified antibiotics. The aim of this study was to evaluate the efficacy of fluoroquinolones as an alternative to fortified antibiotic therapies.
Materials and Methods: The medical records of 31 patients who were hospitalized with bacterial keratitis in our clinic, were retrospectively reviewed. Fluoroquinolone was started as the first treatment for 20 (64,5%) patients and upon no response fortified antibiotic was initiated, and 11 (35,5%) patients were started with fortified treatment. Cultures and smears were recorded before treatment. Lesion was evaluated superficially and deeply according to the depth. The response to treatment was evaluated by reduction of infiltrate depth and size, change of visual acuity, regression of hypopyon.
Results: Central, paracentral and peripheral localization were detected in 9 (29,0%), 10 (32,2%) and 12 (38,7%) eyes. According to the depth, 15 (48,3%) were deep,16 (51,6%) were superficial. Response of superficial lesions was found to be statistically earlier (p=0,037). Culture was positive in 9 (29,0%) eyes. The initial best corrected visual acuity (BCVA) was 0,5±0,7 logMAR (-0,1-2,3) and 0,3±0,3 logMAR (-0,1–0,9) after treatment. There was a moderate correlation between response to treatment and time to initiation of treatment and initial BCVA (p=0,184, r=0,527; p=0,120, r=0,517).
Conclusion: Although fluoroquinolones are the first choice for the treatment of bacterial keratitis, fortified antibiotics have been shown to be effective in patients who do not respond to treatment. Fortified therapy should be kept in mind in the treatment of bacterial keratitis.

Keywords: Bacterial keratitis, topical treatment, fortified antibiotics


Özlem Dikmetaş, Yağmur Deniz, Sibel Kocabeyoglu, Merve Başol, Murat Irkec. The value of fortified aminoglycoside/cephalosporin treatment in direct and fluoroquinolone resistant cases in the treatment of bacterial keratitis. . 2020; 50(5): 258-263

Sorumlu Yazar: Özlem Dikmetaş, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar