. 2023; 53(6): 369-376 | DOI: 10.4274/tjo.galenos.2023.36080  

Açık açılı glokomda gonyoskopi yardımlı translüminal trabekülotomi ile kombine katarakt cerrahisi sonrası ön segment değişiklikleri ve refraktif sonuçları

Hatice Tekcan, Serhat İmamoğlu, Mehmet Serhat Mangan
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göz Hastalıkları Kliniği, İstanbul

Amaç: Kombine fakoemulsifikasyon ve gonyoskopi yardımlı translüminal trabekülotomi uygulanan hastalarda göz içi lens (GİL) hesaplama formüllerinin doğruluğunu karşılaştırmak ve kırma kusurlarını etkileyen faktörleri belirlemek.
Gereç ve Yöntem: Kombine cerrahi uygulanan 53 hastanın 53 gözü retrospektif olarak incelendi. Preoperatif ve postoperatif 3. ayda Scheimpflug kamera ile ölçülen ön segment parametreleri ve SRK/T, Barrett-Universal II, Hill-RBF ve Kane formüllerindeki ortalama refraktif sapma ve mutlak refraktif sapma karşılaştırıldı. Biyometrik parametrelerin ortalama refraktif sapma üzerindeki etkisi korelasyon analizi ile incelendi.
Bulgular: Ameliyat sonrası aksiyel uzunluktaki kısalma ve ön kamara derinliği, ön kamara açısı ve ön kamara hacmindeki genişleme istatistiksel olarak anlamlı idi (p<0.001). SRK/T ile ortalama refraktif sapma (-0.08D), Barret (0.01D) ve Hill-RBF (0.01D) ile kıyasla daha miyopikti. Sıfıra en yakın sapma Kane formülü ile elde edildi (0.001D). Kane formülü (0.30±0.28D), SRK/T (0.38±0.32D) ve Barrett formülleri (0.36±0.30D) ile karşılaştırıldığında daha düşük bir mutlak sapma sağladı (p<0.001). Mutlak sapmada Kane formülüne en yakın sonuçlar Hill-RBF formülü (0.32±0.28) ile elde edildi (p=0.02). Ameliyat öncesi aksiyel uzunluk, Kane hariç tüm formüllerde ortalama refraktif sapma ile anlamlı şekilde ilişkiliydi. Barrett, refraktif sapma ile postoperatif ön kamara derinliği ve ön kamara açısı arasında anlamlı bir korelasyona sahip olmayan tek formüldü.
Sonuç: Kane formülü, ön segment ve aksiyel uzunlukta önemli değişikliklere neden olabilecek kombine fakoemulsifikasyon ve gonyoskopi yardımlı translüminal trabekülotomi cerrahisinde SRK/T ve Barrett-Universal II formüllerinden daha başarılı GİL güç hesaplaması sağlayabilir.

Anahtar Kelimeler: gonyoskopi yardımlı translüminal trabekülotomi, göz içi lens formülü, fakoemulsifikasyon, refraktif sapma.


Anterior Segment Changes and Refractive Outcomes after Cataract Surgery Combined with Gonioscopy-Assisted Transluminal Trabeculotomy in Open-Angle Glaucoma

Hatice Tekcan, Serhat İmamoğlu, Mehmet Serhat Mangan
University of Health Sciences Türkiye, Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital, Clinic of Ophthalmology, İstanbul, Türkiye

Objectives: To compare the accuracy of intraocular lens (IOL) calculation formulas in patients undergoing phacoemulsification combined with gonioscopy-assisted transluminal trabeculotomy (phaco-GATT) and to determine the predictive factors for refractive errors.
Materials and Methods: Fifty-three eyes of 53 patients undergoing phaco-GATT were retrospectively reviewed. The preoperative and postoperative 3-month anterior segment (AS) parameters were measured by Scheimpflug camera. The mean prediction error (PE), mean absolute error (MAE) in the Sanders-Retzlaff-Kraft/theoretical (SRK/T), Barrett-Universal II, Hill-radial basis function (Hill-RBF) and Kane formulas were compared. The influence of biometric parameters on PE were analyzed by correlation analysis.
Results: Postoperatively, there was a statistically significant decrease in axial length (AL) and significant enlargement in anterior chamber depth (ACD), anterior chamber angle (ACA), and anterior chamber volume (p<0.001). The mean PE using SRK/T (-0.08 diopters [D]) was more myopic than in the Barret (0.01 D) and Hill-RBF (0.01 D). The PE closest to zero was in the Kane formula (0.001 D). The Kane formula provided a lower MAE (0.30±0.28 D) than the SRK/T (0.38±0.32 D) and Barrett (0.36±0.30 D) (p<0.001). The MAE in Hill-RBF (0.32±0.28) was comparable with that in Kane (p=0.02). Preoperative AL was significantly associated with PE in all formulas except Kane. Barrett was the only formula that did not have a significant correlation between PE and postoperative ACD and ACA.
Conclusion: The Kane formula may provide higher predictability of the IOL power calculation than the SRK/T and Barrett-Universal II formulas in phaco-GATT surgery, which can cause significant changes in the AS and AL.

Keywords: Gonioscopy-assisted transluminal trabeculotomy, intraocular lens formula, phacoemulsification, refractive error


Hatice Tekcan, Serhat İmamoğlu, Mehmet Serhat Mangan. Anterior Segment Changes and Refractive Outcomes after Cataract Surgery Combined with Gonioscopy-Assisted Transluminal Trabeculotomy in Open-Angle Glaucoma. . 2023; 53(6): 369-376

Sorumlu Yazar: Hatice Tekcan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar