. 2019; 49(6): 310-314

Ambliyop gözlerde pupil ışık refleksinin dinamik pupillometri ile değerlendirilmesi

Gulfidan Bitirgen1, Mohammed Daraghma2, Ahmet Ozkagnici1
1Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya
2Özel Reyhanlı Sevgi Hastanesi, Göz Hastalıkları Kliniği, Hatay

Amaç: Tek taraflı strabismik ve anizometropik ambliyopisi olan olgularda pupil ışık refleksi yanıtlarının dinamik pupillometri ile değerlendirilmesi.
Gereç ve Yöntem: Tek taraflı ambliyopisi olan 51 olgunun 102 gözü kesitsel çalışmaya dahil edildi. Olguların 37’sinde (%72.5) strabismik, 14’ünde (%27.5) anizometropik ambliyopi mevcuttu. Tüm olgulara detaylı oftalmolojik muayene yapıldı ve pupil ışık refleksi yanıtları bilgisayarlı dinamik pupillometri (MonPack One; Metrovision, Fransa) ile değerlendirildi. Başlangıç pupil çapı, kontraksiyon amplitüdü – latansı – süresi – hızı ve dilatasyon latansı – süresi – hızı parametreleri kaydedildi. Olguların ambliyop gözlerinden ve sağlıklı olan diğer gözlerinden elde edilen sonuçlar eşleştirilmiş örneklem-t testi ve Wilcoxon işaretli sıralar testi kullanılarak karşılaştırıldı.
Bulgular: Olguların yaş ortalaması 11.9 ± 6.0 yıl idi. Ambliyop gözlerde sağlıklı gözlere kıyasla pupil kontraksiyon latansının daha uzun (P=0.009), kontraksiyon süresinin daha kısa (P=0.002) ve dilatasyon hızının daha yüksek olduğu görüldü (P=0.033). Diğer parametrelerde ise her iki göz arasında anlamlı fark saptanmadı. Ambliyopi alt tiplerine göre incelendiğinde, strabismik ambliyopi olgularında ambliyop gözlerde kontraksiyon latansının daha uzun (P=0.006) ve kontraksiyon süresinin daha kısa olduğu (P=0.017), anizometropik ambliyopi olgularında ise kontraksiyon süresinin ambliyop gözlerde daha kısa olduğu (P=0.030), diğer parametrelerin anlamlı fark göstermediği izlendi.
Sonuç: Bu çalışmada ambliyop gözlerde dinamik pupillometri ile elde edilen objektif kayıtlarda pupil ışık refleksi yanıtlarının etkilendiği gösterilmiştir. Bu sonuç, ambliyopi patofizyolojisinde bilinmeyen süreçlerin aydınlatılmasına katkı sağlayabilir.

Anahtar Kelimeler: ambliyopi, anizometropi, dinamik pupillometri, pupil ışık refleksi, şaşılık


Evaluation of pupillary light reflex in amblyopic eyes using dynamic pupillometry

Gulfidan Bitirgen1, Mohammed Daraghma2, Ahmet Ozkagnici1
1Department of Ophthalmology, Necmettin Erbakan University Meram Faculty of Medicine, Konya, Turkey
2Department of Ophthalmology, Reyhanlı Sevgi Hospital, Hatay, Turkey

Purpose: To evaluate the pupillary light reflex responses in patients with unilateral strabismic and anisometropic amblyopia using dynamic pupillometry.
Material and Methods: One hundred and two eyes of 51 patients with unilateral amblyopia were enrolled in this cross-sectional study. Of the 51 patients, 37 (72.5%) had strabismic amblyopia and 14 (27.5%) had anisometropic amblyopia. All patients underwent complete ophthalmological examination and pupillary light reflex responses were measured using a computerized dynamic pupillometry system (MonPack One; Metrovision, France). Initial pupil diameter, the amplitude, latency, duration and velocity of pupil contraction, and the latency, duration and velocity of pupil dilation were recorded. Results obtained from amblyopic eyes and fellow eyes of patients were compared using paired samples-t test and Wilcoxon signed ranks test.
Results: The mean age of the patients were 11.9 ± 6.0 years. The latency of contraction was longer (P=0.009), the duration of contraction was shorter (P=0.002), and the velocity of dilation was higher (P=0.033) in amblyopic eyes compared with fellow eyes, while other parameters did not show significant differences. In subgroup analysis, the latency of contraction was longer (P=0.006) and the duration of contraction was shorter (P=0.017) in eyes with strabismic amblyopia, and the duration of contraction was shorter (P=0.030) in eyes with anisometropic amblyopia compared with fellow eyes.
Conclusion: In this study, the objective records obtained by dynamic pupillometry has shown that the pupillary light reflex responses are effected in amblyopic eyes. This finding may shed light on obscure parts of the pathophysiology of amblyopia.

Keywords: amblyopia, anisometropia, dynamic pupillometry, pupillary light reflex, strabismus


Gulfidan Bitirgen, Mohammed Daraghma, Ahmet Ozkagnici. Evaluation of pupillary light reflex in amblyopic eyes using dynamic pupillometry. . 2019; 49(6): 310-314

Sorumlu Yazar: Gulfidan Bitirgen, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar