. 2019; 49(2): 99-101

Tekrarlayan Polikondriti Gösteren İki Taraflı Ön Üveit

Murat Hasanreisoğlu1, Hüseyin Baran Özdemir2, Fulya Yaylacıoğlu1, Mestan Ertop1, Zeynep Aktaş1
1Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Ankara
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara

Tekrarlayan polikondrit, ölümcül sonuçlara yol açabilen fakat nadir görülen sistemik otoimmün bir hastalıktır. Major inflamasyon alanı bağ doku olup, sıklıkla kulak, burun, gırtlak, trakeobronşiyal ağaç ve kardiyovaslüler sistemi tutmaktadır. En sık göz komplikasyonları episklerit ve sklerit olsa da, üveit görülen olgular bildirilmiştir. Bu vaka takdiminde, her iki gözde ağrı ve kızarıklığa sebep olan ön üveit nedeniyle konsülte edilen 22 yaşında genç kadın hasta sunulmaktadır. Hastada ayrıca ağrılı ve kırmızı kulak farkedilmesi üzerine kartilijinöz inflamasyonun da birlikte olduğu düşünülmüştür. İki taraflı ön üveit ve kulak kondriti ile birlikte tekrarlayan polikondrit tanısı romatoloji işbirliği ile konulmuştur. Tekrarlayan polikondritli hastalarda iki taraflı ön üveit dikkatli değerlendirilmeli ve takip edilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Ön üveit, tekrarlayan polikondrit, sistemik otoimmün hastalık


Bilateral Anterior Uveitis Revealing Relapsing Polychondritis

Murat Hasanreisoğlu1, Hüseyin Baran Özdemir2, Fulya Yaylacıoğlu1, Mestan Ertop1, Zeynep Aktaş1
1Department of Ophthalmology, Faculty of Medicine, Gazi University, Ankara
2Ulucanlar Eye Research and Training Hospital, University of Health Sciences, Ankara

Relapsing polychondritis is a potentially lethal, but rare, systemic autoimmune disease, in which the major inflammation site is the connective tissue, including ears, nose, larynx, tracheobronchial tree and cardiovascular system. Although scleritis and episcleritis are known to be the most probable ocular manifestation, it may also present with uveitis. We present a case of 22-year-old young lady, who initially referred with bilateral red and painful eyes which caused by anterior uveitis. The patient also had red and aching right ear compatible with cartilaginous inflammation. Relapsing polychondritis was diagnosed with bilateral anterior uveitis and chondritis of the ear in the cooperation with rheumatology department. Bilateral anterior uveitis should be taken into consideration and followed-up carefully in a patient with relapsing polichondritis.

Keywords: Anterior uveitis, relapsing polichondritis, systemic autoimmun disease


Murat Hasanreisoğlu, Hüseyin Baran Özdemir, Fulya Yaylacıoğlu, Mestan Ertop, Zeynep Aktaş. Bilateral Anterior Uveitis Revealing Relapsing Polychondritis. . 2019; 49(2): 99-101

Sorumlu Yazar: Hüseyin Baran Özdemir, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar