. 2019; 49(6): 315-322

Diabetik makula ödeminde kistoid maküler dejenerasyon tanımı: OCT tabanlı tek merkezli çalışma

Gokcen Yalcin1, SENGÜL OZDEK1, Fatma Nur Baran Aksakal2
1Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Ankara
2Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı, Ankara

Amaç: Diabetik makula ödeminde (DMÖ) tam tanımı olmayan Kistoid makula dejenerasyonunun (KMD) tanımını yapmak ve Optik koherens tomografi (OCT) ile Fundus floresein anjiografi (FFA) ilişkili özelliklerini irdelemek.
Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif olarak Kasım 2011-Mart 2015 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Göz Hastalıkları Retina biriminde DMÖ tanısıyla takipli olan hastaların OCT görüntülerinin taranmasıyla oluşturuldu. OCT’de kistik değişiklik izlenen 187 hastanın 259 gözü çalışmaya dahil edildi. FFA’dan maküler iskemi, periferik iskemi ve ödem tipi belirlendi. OCT görüntüleri; vitreomaküler arayüz bulguları, foveal kontür integritesi, kistlerin iç reflektiviteleri, dış retinal tabakaların hasar durumu gibi parametreler açısından incelendi. KMD tanımı için fovea merkezine 1000μm mesafe içindeki en büyük kistin horizontal ve vertikal çapı ölçüldü. Bu değerlerden sınır değer belirlemek adına ROC analizi yapıldı. Kistoid makula ödemi (KMÖ) ve KMD grupları oluşturularak özellikleri değerlendirildi.
Sonuçlar: En büyük kistin horizontal çap ve vertikal çapı görme keskinliği ile orta düzeyde pozitif koreleydi (sırasıyla; rs=0,349, r=0.419). En büyük kistin horizontal çapı 450 mikron ve üzerinde olduğunda KMD olarak adlandırdığımız grupta görme keskinliğinin 20/60 altında olduğunun tahmin edilme oranı yani sensitivite %58, en büyük kistin horizontal çapı 450 mikron ve altında olduğunda KMÖ olarak adlandırdığımız grupta görme keskinliğinin 20/60 ve üzerinde olma olasılığı %73 olarak belirlendi. Vertikal çapta belirlenen 300μm düzeyi için sensitivite %62, spesifite değeri ise %69’du. Bu sınır değerlere göre KMÖ ve KMD grupları oluşturuldu. KMD gruplarında KMÖ gruplarına kıyasla daha yüksek SFK, dış retinal tabakalarda hasar, foveal kontürün ciddi bozukluğu, maküler iskemi ve difüz ile karma tip sızıntının görülme sıklığı daha fazlaydı.
Tartışma: DMÖ’de KMD; fovea merkezine 1000μm mesafe içinde yer alan en büyük kistin horizontal çapının 450μm, vertikal çapının 300μm üzerinde olduğu ve maküler iskeminin, dış retinal tabakalarda hasarın, foveal kontür bozukluğunun, difüz ve karma tip sızıntının daha sık bulunduğu tablo olarak tanımlanabilir.

Anahtar Kelimeler: Diabetik makula ödemi, diabetik retinopati, kistoid makula dejenerasyonu, kronik makula ödemi, optik koherens tomografi


The definition of cystoid macular degeneration in diabetic macular edema: an Oct-based single center study

Gokcen Yalcin1, SENGÜL OZDEK1, Fatma Nur Baran Aksakal2
1Department Of Ophthalmology, Gazi University, Ankara, Turkey
2Department Of Public Health, Gazi University, Ankara, Turkey

Purpose: To describe cystoid macular degeneration(CMD) which has no clear definition in diabetic macular edema(DME) and to examine features in Optical coherence tomography(OCT) and Fundus Florescein Angiography(FFA).Methods: This study was created with OCT images of the patients who were followed in Gazi University between November 2011 and March 2015.259 eyes of 187 patients were included.The macular, peripheral ischemia and the type of edema was identified.Vitreomacular interface abnormalities, the integrity of the foveal contour, the internal reflectivity of the cysts and outer retinal layer defects were analysed from OCT images.The horizontal and vertical diameters of the largest cyst in the area of 1000μm from the center of the fovea were measured for the definition of CMD.Results: The horizontal, vertical diameter of the largest cyst were moderately positive corralated with the visual acuity (rs=0.349, r=0.419, respectively).Cases with a horizontal diameter of the largest cyst ≥450μm were grouped as CMD-H group.In this group to predict a visual acuity of ≤20/60 (sensitivity) was 58%.Cases with a horizontal diameter of the largest cyst <450 μm were grouped as CME-H group.Specificity in this group to predict a visual acuity ˃20/60 was 73%. Cases with a vertical diameter of the largest cyst ≥300μm were grouped as CMD-V group. In these eyes to predict a visual acuity ≤20/60 was 62%.Cases with a vertical diameter of the largest cyst <300 μm were grouped as CME-V group.In this group to predict a visual 45 acuity ˃20/60 was 69%.The groups of CME and CMD were formed according to these cut-off values.Conclusion: Cystoid macular degeneration in DME can be defined as those with a horizontal diameter of the largest cyst ≥450μm,vertical diameter of the largest cyst ≥300μm in the center of the fovea especially if it is associated with macular ischemia, outer retinal damage, loss of foveal contour and diffuse/mixed edema subtype.

Keywords: Chronic macular edema, cystoid macular degeneration, diabetic macular edema, diabetic retinopathy, optical coherence tomography


Gokcen Yalcin, SENGÜL OZDEK, Fatma Nur Baran Aksakal. The definition of cystoid macular degeneration in diabetic macular edema: an Oct-based single center study. . 2019; 49(6): 315-322

Sorumlu Yazar: Gokcen Yalcin, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar