. 2018; 48(4): 190-195

Retina Pigment Epiteli Hücre Kültürüne Anti-VEGF İlaçların Etkilerinin Değerlendirilmesi

Mustafa Şahiner1, Dilek Bahar3, Ayşe Öner1, Zeynep Burçin Gönen2, Metin Ünlü1, Duygu Gülmez Sevim1, Çağatay Karaca1, Galip Ertuğrul Mirza1
1Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Kayseri
2Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Oral/Maksillofasyal Cerrahi Ana Bilim Dalı, Kayseri
3Genom ve Kök Hücre Merkezi (GENKÖK)

Amaç: Retina pigment epiteli (RPE) hücre kültürüne anti-VEGF ilaçların etkilerini değerlendirmek.
Gereç ve Yöntem: Yeni Zelanda beyaz tavşanlarından enükleasyon yöntemi ile elde edilen gözlerden izole edilen retina pigment epitel hücrelerinden oluşturulan hücre kültürlerine aflibercept (0,5 mg/ml), bevacizumab (0,3125) ve ranibizumab (0,125 mg/ml) dozlarında uygulandı. 72 saat sonunda ilaçların kontrol grubunda ve ilaç uygulaması yapılan kültürlerde canlılık, apoptozis, proliferasyon ve senesense olan etkileri değerlendirildi.
Bulgular: Aflibercept uygulanan kültürde hem kontrol grubuna göre hem de bevacizumab ve ranibizumab uygulanan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde apoptoziste azalma ve canlılıkta artış olduğu görülmektedir ve (p<0.05). Bevacizumab ve ranibizumab uygulanan grupta ise kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı şekilde apoptoziste artış ve canlılıkta azalma olduğu görülmektedir (p<0.05). Proliferasyon ve senesens üzerine etkileri değerlendirildiğinde anti-VEGF ilaç uygulanan gruplar ile kontrol grubu arasında herhangi bir fark saptanmamıştır (p>0.05).
Sonuç: Anti-VEGF ilaçların proliferasyon ve senesens üzerine herhangi bir etkisi gözlenmedi. Afliberceptin apoptozisi azaltarak muhtemelen buna sekonder canlılığı artırdığı, ranibizumab ve bevacizumabın ise tam tersine apoptozisi artırarak canlılığı azalttığı gözlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Anti-VEGF, hücre kültürü, senesens, retina pigment epitel hücresi


The Effects of Anti-VEGF Drugs on Retinal Pigment Epithelial Cell Culture

Mustafa Şahiner1, Dilek Bahar3, Ayşe Öner1, Zeynep Burçin Gönen2, Metin Ünlü1, Duygu Gülmez Sevim1, Çağatay Karaca1, Galip Ertuğrul Mirza1
1Department of Ophthalmology, Erciyes University, Kayseri, Turkey
2Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Faculty of Dentistry, Erciyes University, Kayseri, Turkey
3Genome and Stem Cell Center (GENKOK), Kayseri, Turkey

Propose: To assess the effects of anti-VEGF drugs on retinal pigment epithelium (RPE) cell culture.
Methods: Aflibercept (0.5 mg/ml), bevacizumab (0.3125 mg/ml) and ranibizumab (0.125 mg/ml) were applied to the RPE cell cultures which were isolated from the enucleated eyes of New Zealand white rabbits. The effects on viability, apoptosis, proliferation, and senesence of the cells were evaluated in the control and drug applied cultures at the end of 72 hours.
Results: We found increased viability and decreased apoptosis of the cells in aflibercept applied culture when compared to the control culture (p <0.05).Statistically increased apoptosis and decreased viability were found in the bevacizumab and ranibizumab-treated groups compared with the control group (p <0.05). There was not a statistically significant difference between groups when evaluating the effects on cell proliferation and senescence (p> 0.05).
Conclusion: Our study disclosed that anti-VEGF drugs had no effects on senescence and proliferation of RPE cells. Aflibercept was found to decrease the apoptosis and increase the viability of the cells. In contrast, ranibizumab and bevacizumab was observed to increase the apoptosis and reduce the viability of RPE cells.

Keywords: Anti-VEGF, cell culture, senescence, retinal pigment epithelial cell


Mustafa Şahiner, Dilek Bahar, Ayşe Öner, Zeynep Burçin Gönen, Metin Ünlü, Duygu Gülmez Sevim, Çağatay Karaca, Galip Ertuğrul Mirza. The Effects of Anti-VEGF Drugs on Retinal Pigment Epithelial Cell Culture. . 2018; 48(4): 190-195

Sorumlu Yazar: Metin Ünlü, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar