. 2023; 53(3): 197-199

Tip 1 Chiari Malformasyonu ile İlişkili Siringomiyeliye Sekonder Sekiz Sendromu: Olgu Sunumu

Dilek Top Kartı1, Pelin Kiyat2, omer Karti2, Neşe Çelebisoy3
1Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Bölümü, İzmir
2İzmir Demokrasi Üniversitesi, Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göz Bölümü, İzmir
3Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Bölümü

Sekiz sendromu, unilateral konjuge bakış parezisi ve ipsilateral yedinci kraniel sinir felci birlikteliği olarak tanımlanmaktadır. Sendrom, kaudal pontin tegmentumu etkileyen demyelinizan, vasküler, enfeksiyoz ya da kompresif lezyonlara bağlı gelişebilmektedir.
43 Yaşında kadın olgu kliniğimize başağrısı, sol tarafa bakış kısıtlılığı ve yüzünün sol tarafındaki kaslarda zayıflık şikayeti ile başvurmuştur. Şikayetlerin yaklaşık bir ay önce başladığını belirtmiştir. Olguda 10 yıl önce tip 1 Chiari malformasyonu nedeniyle geçirilmiş suboksipital dekompresyon cerrahisi öyküsü mevcuttur. Nörooftalmolojik muayenede, sol taraf horizontal bakış kısıtlılığı ve anizokori saptanmıştır. Kraniyal ve servikal MRI görüntülerinde serebellar tonsillar herniasyon ve siringomiyeli saptanmıştır. Siringomiyeli sekiz sendromunun nedeni olarak düşünülmüştür. Olguya herhangi bir müdahalede bulunulmamış ve nöroşiruji konsultasyonu sonucunda da takip önerilmiştir. Sol horizontal bakış kısıtlılığı ve fasiyal paralizi takibin üçüncü ayında tamamen iyileşmesine ragmen anizokori devam etmiştir.
Siringomiyeli horizontal bakış kısıtlılığı ve ipsilateral yedinci sinir felci birlikteliği olarak tanımlanan sekiz senromunda akılda tutulmalıdır. Klinik şüphe ve uygun radyolojik görüntüleme tanı için yardımcı olmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Chiari malformasyonu, horizontal bakış kısıtlılığı, sekiz sendromu, yedinci kraniyel sinir felci


A Rare Case Report of Eight Syndrome Secondary to Syringomyelia Associated with Type I Chiari Malformation

Dilek Top Kartı1, Pelin Kiyat2, omer Karti2, Neşe Çelebisoy3
1Department of Neurology, Bozyaka Training and Research Hospital, İzmir, Turkey.
2Department of Ophthalmogy, İzmir Democracy University, Buca Seyfi Demirsoy Training and Research Hospital, İzmir, Turkey.
3Department of Neurology, Ege University, İzmir, Turkey.

Eight syndrome is described by the combination of a unilateral conjugated gaze palsy and ipsilateral seventh cranial nerve palsy. The syndrome and/or other variants may occur in demyelinating, vascular, infectious or compressive lesions of the brainstem localized to the caudal pontine tegmentum.
A 43-year-old female was admitted to our clinic with the complaint of headache, inability to look to the left side, and weakness on the left side of her face. The complaints had begun abruptly about a month before her admission. Suboccipital decompression surgery due to type 1 Chiari malformation had been performed 10 years ago. Neuro-ophthalmological examination revealed left-sided horizontal gaze palsy and anisocoria. Cranial and cervical MRI images were evaluated and revealed cerebellar tonsillar herniation and syringomyelia.It was considered to be the cause of eight syndrome. Intervention was not considered and periodic follow-up was advised on neurosurgical consultation. Left gaze palsy and facial palsy recovered almost completely in three months despite sustained anisocoria.
Syringomyelia should be kept in mind among the causes of horizontal gaze palsy plus ipsilateral seventh nerve palsy termed as ''eight syndrome''. Clinical suspicion and appropriate radiological examination can help the clinician in the diagnosis.

Keywords: Chiari malformation, Eight syndrome, Horizontal gaze palsy, Seventh cranial nerve palsy.


Dilek Top Kartı, Pelin Kiyat, omer Karti, Neşe Çelebisoy. A Rare Case Report of Eight Syndrome Secondary to Syringomyelia Associated with Type I Chiari Malformation. . 2023; 53(3): 197-199

Sorumlu Yazar: Pelin Kiyat, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar