. 2019; 49(4): 188-193

Gözdeki oküler tüberküloza bağlı oküler inflamasyonlu hastaların klinik profili ve tedaviye yanıtı-retrospektif bir çalışma

Suma Elangovan1, Senthamarai Govindarajan1, Lakshmi Mayilvakanam2, Nithya Gunasekaran3
1Oftalmoloji Anabilim Dalı, ESIC Medical College ve PGIMSR, TN.Dr.MGR Tıp Üniversitesi, Chennai,Hindistan
2Danışman Ophthalmologist, Chennai, Hindistan (Geçmiş Kuruluş: ESIC Medical College ve PGIMSR, K.K.Nagar, Chennai)
3Danışman Ophthalmologist, Puducherry, Hindistan (Geçmiş Kuruluş: ESIC Medical College ve PGIMSR, K.K.Nagar, Chennai)

Amaç: Oküler tüberküloz ekstra pulmoner tüberküloz bir durumdur ve tanıya ve tedaviye büyük bir meydan okuma getiren değişik belirtilere sahiptir. Bu çalışmanın amacı, tüberküloza bağlı oküler enflamasyonların çeşitli klinik belirtilerini tanımlamak ve bu hastalarda anti-tüberküloz tedavi ve kortikosteroidleri takiben tedaviye yanıtı değerlendirmektir.
Gereç ve yöntem: Anti-tüberküloz tedavi (ATT) ile başlayan ve ATT başlandıktan sonra en az 6 ay sonra tamamlanmış oküler tüberkülozlu 29 hastanın retrospektif analizi yapıldı. Toplanan veriler şunlardır: sunum yaşı, cinsiyet, lateralite, pulmoner / ekstra pulmoner TB varlığı veya yokluğu, TB ile temas öyküsü, bu hastaların oküler tutulum yeri ve hastalık süresi, sunumda görme keskinliği ve altı ayda takip ve tedaviye yanıt.
Bulgular: Analiz edilen hastalarımızın çoğu 21-60 yaşları arasında ekonomik olarak üretken yaştaydı ve çalışma populasyonumuzda yaygın olarak tek taraflı granülomatöz anterior üveit gelişti. Semptomların başlangıcı ile tedavinin başlaması arasında geçen süreye rağmen, 6 aylık ATT'nin tamamlanmasında hastaların% 79.3'ünde olumlu yanıt saptandı. Tedavinin başlangıcındaki gecikmenin çeşitli nedenleri de araştırılmıştır.
Sonuç: Olgu serimizde, çeşitli oküler bulgular ve olası oküler tüberküloz tanısında karşılaşılan zorlukları sunduk. Anti-tüberküloz tedavi sonuçları, hastalarımızın çoğunda olumludur. Bu nedenle, klinisyen çok yüksek bir şüphe uyandırmalı ve ATT'nin bir duruşması yapılmamalıdır.

Anahtar Kelimeler: varsayılan oküler tüberküloz, tüberküloz, göz iltihabı, Ekstra pulmoner tüberküloz


Clinical profile of patients with ocular inflammation due to presumed ocular tuberculosis and response to therapy -A retrospective study

Suma Elangovan1, Senthamarai Govindarajan1, Lakshmi Mayilvakanam2, Nithya Gunasekaran3
1Department of Ophthalmology, ESIC Medical College and PGIMSR,The TN.Dr.MGR Medical University,Chennai,India
2Consultant Ophthalmologist,Chennai,India(Past Affiliation: ESIC Medical College and PGIMSR,K.K.Nagar,Chennai)
3Consultant Ophthalmologist,Puducherry,India(Past Affiliation: ESIC Medical College and PGIMSR,K.K.Nagar,Chennai)

Objectives:
Ocular tuberculosis is an extra pulmonary tuberculous infection and has varying manifestations which pose a huge challenge to the diagnosis and treatment. The purpose of this study is to describe the various clinical manifestations of ocular inflammations due to tuberculosis and to assess the response to treatment following anti-tuberculous therapy and corticosteroids in these patients.
Materials and methods:
We performed a retrospective analysis of 29 patients with presumed ocular tuberculosis who were started on Anti-tuberculous therapy(ATT) and completed follow up of at least 6 months after ATT was initiated. The data collected were: age of presentation, gender, laterality, presence or absence of pulmonary/extra-pulmonary TB, history of contact with TB, site of ocular involvement of these patients and duration of illness, visual acuity at presentation and at six months follow up and the response to treatment.
Results:
Most of our patients who were analysed were of the economically productive age between 21-60 years and the presentation was commonly unilateral non-granulomatous anterior uveitis in our study population. In spite of the time lag between the onset of symptoms and start of therapy, at completion of 6 months of ATT, favorable response was noted in 79.3 % of patients. The various reasons for the delay in start of therapy were also studied.
Conclusion:
In our case series, we have presented the various ocular manifestations and the difficulties faced in the diagnosis of presumed ocular tuberculosis. The results presumptive of anti-tuberculous treatment are favorable in majority of our patients. Thus, the clinician should excise a very high degree of suspicion and should not withhold a trial of ATT.

Keywords: Presumed ocular tuberculosis, tuberculosis, ocular inflammation, Extra-pulmonary tuberculosis


Suma Elangovan, Senthamarai Govindarajan, Lakshmi Mayilvakanam, Nithya Gunasekaran. Clinical profile of patients with ocular inflammation due to presumed ocular tuberculosis and response to therapy -A retrospective study. . 2019; 49(4): 188-193

Sorumlu Yazar: Senthamarai Govindarajan, India


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar