. 2023; 53(2): 97-104

Böbrek nakli sonrası koroidal vasküler indeksin ve koroidal kalınlığın değişimi

Mustafa Aksoy1, Leyla Asena2, Mustafa Agah Tekindal3, Ebru Hatice Ayvazoğlu Soy4, Gürsel Yılmaz2, Mehmet Haberal4
1Yüksek İhtisas Üniversitesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Ankara
2Başkent Üniversitesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Ankara
3Selçuk Üniversitesi, Biyoistatistik Ana Bilim Dalı, Konya
4Başkent Üniversitesi, Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı, Ankara

Amaç: Bu çalışmada böbrek nakli sonrası koroidal vaskülar indeksi (KVI), subfoveal koroidal kalınlığı (SFKK), glomerüler filtrasyon hızı (GFH), göz içi basıncı (GİB) ve ortalama arter basıncındaki (OAB) değişikliklerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmaya toplam 49 hasta dahil edildi. Enhanced Depth Imaging Optik Koherens Tomografi (EDI-OKT) ile KVI ve SFKK, kübital bölgeden OAB, GFH ve GİB böbrek nakli öncesi, bir hafta ve bir ay sonrası ölçüldü. EDI-OKT görüntülerinin analizinde koroidin luminal alan (LA) ve stromal alan (SA) görüntüleri binarizasyon yöntemi ile belirlendi. KVI, LA'nın toplam koroidal alana oranı olarak tanımlandı. GFH, GİB ve OAB'nın KVI ve SFKK üzerindeki etkileri araştırıldı.
Bulgular: Çalışmaya 23 kadın (%47) ve 26 erkek (%53) toplam 49 hasta dahil edildi. Ortalama yaş 26,28±8,25 yıldı (18-52 yıl). Ameliyat öncesi, ameliyat sonrası bir haftalık ve bir aylık GFH değeri, KVI ve SFKK ölçümlerindeki değişiklikler değerlendirildi. Ameliyat öncesi ve sonrası GFH ve SFKK ölçümlerinde anlamlı fark vardı (p<0,001). Ameliyat öncesi ve sonrası KVI (p=0,09) OAB (p=0,14) veya GİB (p=0,84) arasında anlamlı fark yoktu.
Sonuç: Böbrek nakli sonrasında artmış GFH değerleri ile uyumlu olarak SFKK ölçümlerinde anlamlı bir artış varken, KVI ölçümlerinde anlamlı bir fark bulunmadı.

Anahtar Kelimeler: Binarizasyon, Böbrek Nakli, Glomerüler Filtrasyon Hızı, Koroidal Kalınlık Koroidal Vaküler İndeks


Choroidal vascularity index and choroidal thickness changes following renal transplantation

Mustafa Aksoy1, Leyla Asena2, Mustafa Agah Tekindal3, Ebru Hatice Ayvazoğlu Soy4, Gürsel Yılmaz2, Mehmet Haberal4
1Department of Ophthalmology, Yuksek Ihtisas University Faculty Of Medicine, Ankara, Turkey
2Department Of Ophthalmology, Baskent University Faculty Of Medicine, Ankara, Turkey
3Department Of Biostatics, Selcuk University Faculty Of Veterinary Medicine, Konya, Turkey
4Department Of General Surgery, Baskent University Faculty Of Medicine, Ankara, Turkey

Objective: This study aims to evaluate subfoveal choroidal thickness (SFCT) and choroidal vascularity index (CVI) changes following renal transplantation, and to evaluate the correlation of these parameters with estimated glomerular filtration rate (GFR), mean arterial pressure (MAP), and intraocular pressure (IOP).
Materials and Methods: A total of 49 renal transplantation patients were included in this prospective study. Choroidal vascularity index and SFCT via enhanced-depth imaging optic coherence tomography (EDI-OCT), MAP from cubital fossa, GFR, and IOP were measured preoperatively, one week postoperatively, and one month postoperatively. In the analysis of EDI-OCT images, luminal (LA) and stromal areas (SA) of the choroid were determined using the image binarization method. Choroidal vascularity index was defined as the ratio of LA to total choroid area. Changes in preoperative, postoperative one-week and one-month GFR values, CVI and SFCT measurements were evaluated. The effects of GFR, IOP, and MAP on CVI and SFCT were investigated.
Results: The study population consisted of 23 females (47%) and 26 males (53%). Mean age was 26.28±8.25 years (18-52 years). Changes in preoperative, postoperative one-week and one-month GFR values, CVI, and SFCT measurements were evaluated. There were significant differences between preoperative, postoperative GFR, and SFCT measurements (p<0.001). There was no significant difference in preoperative and postoperative CVI measurements (p=0.09), MAP (p=0.14) or IOP (p=0.84).
Conclusion: In conclusion, the present study demonstrated that SFCT was affected by GFR, while no change occurred in CVI values.

Keywords: Binarization, Glomerular Filtration Rate, Choroidal Thickness, Choroidal Vascularity, Renal Transplantation


Mustafa Aksoy, Leyla Asena, Mustafa Agah Tekindal, Ebru Hatice Ayvazoğlu Soy, Gürsel Yılmaz, Mehmet Haberal. Choroidal vascularity index and choroidal thickness changes following renal transplantation. . 2023; 53(2): 97-104

Sorumlu Yazar: Mustafa Aksoy, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar