. 2019; 49(1): 47-50

Endoskopik Burun Polipi Cerrahisinden Sonra Göz Çevresinde Amfizem

Esat Çınar1, Berna Yüce2, Murat Fece1, Fehmi Cem Küçükerdönmez1
1Ekol Hastanesi, Göz Bölümü, Çiğli, İzmir; Türkiye
2Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi, Konak, İzmir

Burun içinden girilerek yapılan endoskopik cerrahiler sonrasında göz çevresinde ve deri altında hava birikimi ile karakterize durumlara nadiren rastlanmaktadır. Yüz travması, diş cerrahileri, endoskopik sinüs cerrahileri ve rinoplasti gibi cerrahiler ve sonrasında kullanılan sistemik steroid gibi ilaçlara bağlı periorbital amfizem gelişebilmektedir. Bu duruma nadiren rastlansa da göz küresi üzerine baskı yaparak göz içi basıncında artma ve glob kan akımında bozulmaya yol açabileceğinden dolayı acil müdahale gerekebilmektedir. 65 yaşında erkek hasta, nazal polip nedeniyle yapılan endoskopik nazal polipektomi cerrahisinden bir gün sonra kuvvetli ıkınma ve öksürük sonrası sağ göz periorbital alanda şiddetli amfizem görülmesi üzerine KBB tarafından konsülte edildi. Cilt palpasyonunda krepitasyon alınan hastaya acil müdahale kararı verilerek 21G iğne ile üst ve alt kapak cildinden girilerek cilt altı dokusu geçildi ve mevcut hava boşaltıldı. Müdahale sonrasında hasta, klinik olarak düzeldi ve postoperatif herhangi bir problem gelişmedi.

Anahtar Kelimeler: Endoskopik cerrahi, Periorbital amfizem, Valsalva manevrası


Periorbital Emphysema After Endoscopik Nasal Polip Surgery

Esat Çınar1, Berna Yüce2, Murat Fece1, Fehmi Cem Küçükerdönmez1
1Ekol Eye Hospital, Department Of Eye, Çiğli, Turkey
2Tepecik Education And Research Hospital, Department Of Eye, Konak, İzmir

Periorbital and subcutaneous emphysema after transnasal endoscopic surgeries is a rare condition. Periorbital emphysema has been reported after facial trauma, dental intervention, endoscopic sinus surgery and rhinoplasty and medications such as steroids. Although it is very rare, it may require urgent intervention because of the risk for intraocular pressure increase and blood supply impairment of the globe. Severe periorbital emphysema of the right eye has been occurred in a 65 years old male patient on the next day of the endoscopic nasal polipectomy due to severe tussis and valsalva maneuver. After ophthalmologic consultation; immediate intervention had planned for the patient who has crepitation on the skin palpation. Subcutaneous tissue had been passed through a 21 G needle on the upper and inferior eyelid skin and subcutaneous air had been drained. Clinical symptoms of the patient had been resolved. No postoperative complication occurred.

Keywords: Endoscopic surgeries, Periorbital emphysema, Valsalva maneuver


Esat Çınar, Berna Yüce, Murat Fece, Fehmi Cem Küçükerdönmez. Periorbital Emphysema After Endoscopik Nasal Polip Surgery. . 2019; 49(1): 47-50

Sorumlu Yazar: Esat Çınar, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar