. 2008; 38(2): 134-138

The Evaluation of Fixation Pattern with MP-1 Microperimetry in Eyes with Stargardt Disease

Fevzi Şentürk, Hakan Özdemir, Serra Arf Karaçorlu, Murat Karaçorlu
Istanbul Retina Institute, Inc.

PURPOSE: To evaluate the fixation pattern and its relation with preferred retinal locus in eyes with Stargardt disease.
METHODS: MP-1 microperimetry analysis of fixation patterns in 26 eyes of 13 patients with Stargardt disease was done. Patients visual acuity has changed 1/10 to 2/10. The preferred retinal locus was determined and it’s relationship with central scotoma was evaluated.
RESULTS: All eyes had an established preferred retinal locus and all eyes also placed the scotoma above the fixation. Fixation was unstable in 17 eyes (65%) and relative unstable in 9 eyes (35%).
CONCLUSION: Our results showed that microperimetry is an important method for the evaluation of preferential retinal locus and its relationship with fixation in patients with Stargardt disease.

Keywords: Stargardt disease, fixation, preferred retinal locus, microperimetry


Stargardt Hastalığında Fiksasyon Özelliklerinin MP-1 Mikroperimetri ile Değerlendirilmesi

Fevzi Şentürk, Hakan Özdemir, Serra Arf Karaçorlu, Murat Karaçorlu
İstanbul Retina Enstitüsü, Şti.

AMAÇ: Stargardt hastalığı olan olgularda fiksasyon özelliklerini ve fiksasyonun tercih edilen retinal alan ile ilişkisini belirlemek.
YÖNTEM: Stargardt hastalığı olan 13 hastanın 26 gözünde fiksasyon özellikleri MP-1 mikroperimetre ile değerlendirildi. Olguların görme keskinliği 1/10 ile 2/10 arasında değişmekteydi. Tercih edilen retinal alan tespit edildi ve santral skotom ile olan ilişkisi incelendi.
SONUÇLAR: Gözlerin tümünde tercih edilen retinal alan oluştu ve yine gözlerin tümünde skotom fiksasyonun üzerindeydi. Dokuz gözde (%35) “relatif stabil olmayan fiksasyon”, 17 gözde (%65) ise “stabil olmayan fiksasyon” vardı.
TARTIŞMA: Çalışmamızın sonuçları mikroperimetrinin Stargardt hastalarında tercih edilen retina alanının ve onun fiksasyonla ilişkisinin değerlendirilmesinde önemli bir yöntem olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: Stargardt hastalığı, fiksasyon, tercih edilen retina alanı, mikroperimetri


Fevzi Şentürk, Hakan Özdemir, Serra Arf Karaçorlu, Murat Karaçorlu. The Evaluation of Fixation Pattern with MP-1 Microperimetry in Eyes with Stargardt Disease. . 2008; 38(2): 134-138

Corresponding Author: Murat Karaçorlu, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar