. 2008; 38(6): 468-472

Cataract Extraction and Primary Hydrophobic Acrylic Intra Ocular Lens Implantation in Infants

Ahmet Gücükoğlu, Işık Çorum Yıldırım, Samuray Tuncer, Nilüfer Gözüm
Department Of Ophthalmology, Istanbul University, Istanbul Faculty Of Medicine, İstanbul, Turkey

PURPOSE:
We sought to report the incidence of visual axis opacification and to evaluate the complication and reoperation rates after intraocular lens implantation in infants.

METHODS:
Twenty-one infants (31 eyes) who had cataract extraction with primary hydrophobic acrylic intra ocular lens implantation between October 1996 and May 2002 were reviewed. Posterior capsule was left intact in 14 eyes (group A); posterior capsulorrhexis or capsulotomy with anterior vitrectomy was performed in 17 eyes (group B). Complication and reoperation rates were compared with an age-matched control group of 17 patients (33 eyes) who were left aphakic after pars plicata lensectomy. Mean follow-up period was 41 months in group A, 37 months in group B, and 52 months in the control group.

RESULTS:
Mean age of the patients was 6.8 months in group A, 8.9 months in group B, and 4.9 months in the control group. Visual axis opacification was significantly higher in group A(86%) when compared with group B(17.6%; P < 0.0001). No significant difference was found in terms of pupillary irregularities and peripheral anterior synechiae formation between pseudophakic and aphakic group (P= 0.43 and P = 0.306, respectively), whereas pigment dispersion and fibrinous reaction were significantly more common in the pseudophakic group(P = 0.002). Reoperation rate was significantly higher in group A (78%) when compared with group B(17%) and the control group (12%; P = 0.0011 and P < 0.0001, respectively).

CONCLUSIONS:
Visual axis opacification was significantly more common in patients with an intact posterior capsule. To decrease the reoperation rate and maintain a clear visual axis, posterior capsulorrhexis with anterior vitrectomy should be performed. Even although early complications were quite frequent, serious late complications were not encountered in any eye. Therefore, intra ocular lens implantation is a suitable alternative in infants.

Keywords: Pediatric cataract, intraocular lens, posterior capsulorrhexis


İnfantil Katarakt Cerrahisinde Primer Hidrofobik Akrilik Göz İçi Lens İmplantasyonu

Ahmet Gücükoğlu, Işık Çorum Yıldırım, Samuray Tuncer, Nilüfer Gözüm
İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ad, İstanbul

AMAÇ:
Pediatrik yaş grubunda görme aksı opasitelerinin insidansını belirlemek ve göz içi lens implantasyonundan sonra komplikasyonları ve işlem tekrarı oranlarını değerlendirmek.

MATERYAL-METOD:
Ekim 1996- Mayıs 2002 tarihleri arasında katarakt ekstraksiyonu ve primer hidrofobik akrilik göz içi lens implantasyonu yapılan 21 olgunun 31 gözü incelendi. 14 gözde arka kapsüle dokunulmadı(grup A), 17 göze arka kapsüloreksis yada kapsülotomiyle birlikte ön vitrektomi yapıldı. Bulgular pars plikata lensektomiden sonra afak bırakılan 17 hastanın 33 gözünden oluşan kontrol grubuyla karşılaştırıldı. Ortalama takip süresi grup A da 41 ay(22-75 ay), grup B de 37 ay(10-75 ay), kontrol grubunda ise 52 ay(7-97 ay) idi.

BULGULAR:
Yaş ortalaması grup A da 6,8 ay(3-10 ay), grup B de 8,9 ay (3-18 ay), kontrol grubunda 4,9 ay(1-15 ay) dı. Görme aksı opasifikasyonu grup B ile karşılaştırıldığında (%17,6), grup A da belirgin olarak yüksek bulundu(%86)(P< 0,0001). Psödofak ve afak grup arasında pupiller düzensizlik ve periferik anterior sineşi açısından anlamlı fark bulunmazken(p=0,43 ve p=0,306), pigment dağılımı ve fibrinöz reaksiyon psödofak grupta anlamlı olarak daha yaygın görüldü(p=0,002). Tekrar işlem oranları grup B(%17) ve kontrol grubuyla (%12) karşılaştırıldığında grup A da anlamlı olarak daha yüksek bulundu(%78)(p=0,0011 ve p<0,0001).

SONUÇ:
Görme aksı opasifikasyonu sağlam posterior kapsüllü hastalarda anlamlı olarak daha yaygındır. Saydam görme aksının devamı ve tekrar işlem oranını düşürmek için ön vitrektomi ile arka kapsüloreksis yapılmalıdır. Ayrıca erken komplikasyonlar oldukça sık görülürken, ciddi geç komplikasyonlar hiçbir gözde görülmedi. Bunun için uygun koşullar altında göz içi lens implantasyonu infantlarda uygun bir seçenektir.

Anahtar Kelimeler: Pediatrik katarakt, göz içi lens, arka kapsüloreksis


Ahmet Gücükoğlu, Işık Çorum Yıldırım, Samuray Tuncer, Nilüfer Gözüm. Cataract Extraction and Primary Hydrophobic Acrylic Intra Ocular Lens Implantation in Infants. . 2008; 38(6): 468-472

Corresponding Author: Işık Çorum Yıldırım, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar