. 2008; 38(2): 161-163

A Case with Ophthalmia Nodosa

Umut Aslı Dinç, Muhsin Altunsoy, Deniz Oral, Ebru Görgün, Melda Yenerel, Canan Aslı Utine, Demir Başar
Yeditepe University Eye Hospital, Ophthalmology Department, İstanbul

We descibe a case with ophthalmia nodosa. A 25-years-old female referred our clinic with a stingy sensation and pain in the left eye. Multiple tiny filamentous corneal foreign bodies and reaction in the surrounding corneal tissues were detected. Visual acuity was 20/20 in both eyes and the remaining ophthalmological examination was unremarkable. The superficial foreign bodies were removed under biomicroscopy and corneal inflammation was treated with topical corticosteroid drops. In case of similar clinical picture and ocular inflammation, ophthalmia nodosa should be considered in differential diagnosis and should be treated promptly.

Keywords: Corneal foreign body, ophthalmia nodosa


Oftalmia Nodosalı Bir Olgu

Umut Aslı Dinç, Muhsin Altunsoy, Deniz Oral, Ebru Görgün, Melda Yenerel, Canan Aslı Utine, Demir Başar
Yeditepe Üniversitesi Göz Hastanesi, Göz Hastalıkları Abd, İstanbul

Bu vaka sunumunda oftalmia nodosa tanısı konulan bir olgu tartışılmaktadır. Sol gözünde batma ve ağrı şikayetleri nedeniyle kliniğimize başvuran 25 yaşındaki kadın hastada korneada çok sayıda küçük filamantöz yabancı cisimler ve çevreleyen kornea dokusunda reaksiyon tespit edilmiştir. Görme düzeyleri her iki gözde tam olan olgunun geri kalan oftalmolojik muayenesi normal sınırlarda bulunmuştur. Biyomikroskopide ulaşılabilen yüzeyel yerleşimli yabancı cisimler çıkarılmış ve korneadaki inflamasyon topikal kortikosteroid tedavisi ile kontrol altına alınmıştır. Benzer tablo ve oküler enflamasyon varlığında oftalmia nodosa ayırıcı tanıda mutlaka düşünülmeli ve gerekli tedavi süratle gerçekleştirilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Kornea yabancı cismi, oftalmia nodosa


Umut Aslı Dinç, Muhsin Altunsoy, Deniz Oral, Ebru Görgün, Melda Yenerel, Canan Aslı Utine, Demir Başar. A Case with Ophthalmia Nodosa. . 2008; 38(2): 161-163

Corresponding Author: Umut Aslı Dinç, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar