. 2008; 38(5): 443-445

A Case of Juvenil Ocular Rosacea

Altan Atakan Özcan, Derya Cindarik, Ayşe Tandoğan, Tevfik Reha Ersöz
Çukurova Üniversity School Of Medicine, Department Of Ophthalmology, Adana

PURPOSE: To report our treatment in a case with juvenil ocular rosacea.
CASE: A 9 -year- old girl admitted to our clinic, with the complaint of difficulty while openning her eyes which was deteriorated in last month and also she had photophobia, lacrimation, and hyperemia in her both eyes for last two years.
RESULTS: Ophtalmological examination revealed paracentral vascularized leucoma with conjunctival hyperemia in right eye. The anterior chamber was narrow and a perforation blocked by iris was detected in peripheral cornea at 3 o’clock position in left eye. Perforation was managed by conjunctival patch with tenon in her left eye. Artificial eye drops and steroids were started bilateraly with systemic erythromycin treatment. During follow-up periods, her complaint has disappeared and visual acuity has increased.
CONCLUSION: Juvenil ocular rosacea is a rare disease of childhood with variable eye manifestations without skin involvement. Systemic antibiotic besides topical treatment and surgery in selected cases could give successful results.

Keywords: Juvenil ocular rosacea, eye findings, treatment.


Bir Juvenil Oküler Rozasea Olgusu

Altan Atakan Özcan, Derya Cindarik, Ayşe Tandoğan, Tevfik Reha Ersöz
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Adana

AMAÇ: Juvenil oküler rozasea tanısı koyduğumuz bir olguda tedavi yaklaşımımızı sunmak.
OLGU: İki yıldır her iki gözünde ışıktan rahatsız olma, sulanma ve kızarıklığı olan 9 yaşındaki kız hasta, son bir aydır şikayetlerinde artış ve gözlerini rahat açamama nedeniyle kliniğimize başvurdu.
BULGULAR: Hastanın yapılan oftalmolojik muayenesinde sağ göz kornea parasantralinde vaskülarize lökom, konjonktivada kızarıklık mevcuttu. Sol gözde ön kamara dardı ve periferik korneada saat 3 hizasında irisin tıkadığı perforasyon tespit edildi. Hastanın sol gözüne tenon içeren konjonktival yama konularak perforasyon kapatıldı. Sistemik eritromisin tedavisi ile her iki göze topikal suni gözyaşı ve steroid damla başlandı. Hastanın takiplerinde şikayetleri kayboldu ve görme keskinliği arttı.
SONUÇ: Juvenil oküler rozasea deri tutulumu olmadan çeşitli göz bulguları ile karşımıza çıkabilen çocukluk döneminin nadir hastalıklarından biridir. Topikal tedavinin yanında sistemik antibiyotik ve gerekli olgularda cerrahi ile başarılı sonuçlar alınabilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Juvenil oküler rozasea, göz tutulumu, tedavi.


Altan Atakan Özcan, Derya Cindarik, Ayşe Tandoğan, Tevfik Reha Ersöz. A Case of Juvenil Ocular Rosacea. . 2008; 38(5): 443-445

Corresponding Author: Altan Atakan Özcan, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar