. 2007; 37(5): 367-380

Peripapillary Retinal Nerve Fibre Layer and Macular Thickness by Optical Coherence Tomography – Turkish Normative Database

İrfan Perente1, Canan Aslı Utine2, Mehmet Çakır1, Zafer Söğüt3, Kamuran Tunç3, Şenol Sabancı3, Hülya Güngel4
1Op. Dr., Beyoğlu Göz Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
2Op. Dr., Yeditepe Üniversitesi, Göz Hastalıkları A. B. D.
3Asist. Dr., Beyoğlu Göz Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
4Prof. Dr., Beyoğlu Göz Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, 4. Göz Kliniği Şefi

PURPOSE: To determine the normative values for peripapillary retinal nerve fibre layer (RNFL) and macular thickness and volume by Optical Coherence Tomography (OCT 3) in healthy Turkish eyes.

MATERIAL-METHOD: In this cross-sectional study, the peripapillary retinal nerve fibre layer and macula of 203 consecutive, randomly selected normal eyes were imaged on OCT 3, in Beyoglu Eye Research and Training Hospital. Thickness of the peripapillary RNFL was determined with three 3.46 mm diameter circle OCT scan. Macular thickness was measured with 6 radial scans of the macula. The normality of the collected data was tested with Kolmogorov-Smirnov test; and the influence of age, gender and refractive error was evaluated on various measured parameters using unpaired t-test, one-way analysis of varience and Person’s correlation coefficient.

RESULTS: Thirthy nine males and 63 females were included into the study. The average RNFL thickness in the sample study under investigation was 103.21±11.68µ (Range: 77.85 – 134.53µ). The RNFL was thickest in the inferior quadrant; progressively and significantly less in superior, nasal and temporal quadrants (p<0.05). There was no effect of age on various RNFL thickness parameters. Most of the RNFL thickness parameters were found to be statistically significantly thicker in females, compared to males (p<0.05). The average foveal thickness in the population under study was 194.84±20.66µ (Range: 154 – 299µ). The macular thickness and volume parameters were significantly thicker in 14-24 years old group than 3-13 years old group. The macular parameters were not significantly influenced by gender (p>0.05) There was positive correlation between the refractive error and total macular volume (p=0.009). RSLT and macular thickness and volume parameters were not influenced by the laterality of the eye.

CONCLUSION: This normative database of peripapillary RNFL and macular thickness by OCT in healthy Turkish eyes may be a useful guideline for management and further research in diseases of optic nerve and macula.

Keywords: Macular thickness, optical coherence tomography, retinal nerve fibre layer, Turkish eyes


Optik Koherens Tomografi ile Peripapiller Retina Sinir Lifi Tabakası ve Maküla Kalınlığı - Türk Normatif Veritabanı

İrfan Perente1, Canan Aslı Utine2, Mehmet Çakır1, Zafer Söğüt3, Kamuran Tunç3, Şenol Sabancı3, Hülya Güngel4
1Op. Dr., Beyoğlu Göz Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
2Op. Dr., Yeditepe Üniversitesi, Göz Hastalıkları A. B. D.
3Asist. Dr., Beyoğlu Göz Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
4Prof. Dr., Beyoğlu Göz Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, 4. Göz Kliniği Şefi

AMAÇ: Sağlıklı Türk gözlerinde, peripapiller retina sinir lifi tabakası (RSLT) ve maküla kalınlık ve hacim parametreleri için normatif değerlerin, Optik Koherens Tomografi (OKT 3) ile saptanması.

YÖNTEM-GEREÇLER: Bu kesitsel çalışmada, Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde rastgele seçilmiş ardışık 203 gözde, OKT 3 ile peripapiller retina sinir lifi tabakası ve maküla görüntülemesi yapıldı. Peripapiller RSLT kalınlığı, 3.46mm çaplı 3 OKT tarama dairesi ile; maküla kalınlığı, 6 radyal tarama ile ölçüldü. Toplanan verilerin normal dağılımı, Kolmogorov-Smirnov testi ile test edildi. Yaş, cinsiyet ve refraktif kusurun çeşitli parametreler üzerindeki etkisi bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi ve Pearson korelasyon katsayısı ile değerlendirildi.

SONUÇLAR: Otuz dokuz erkek ve 63 kadın olgu incelendi. İncelenen çalışma grubunun ortalama RSLT kalınlığı 103.21±11.68µ (77.85 – 134.53µ arası) idi. RSLT kalınlığı, inferior kadranda en kalındı; sırasıyla superior, nazal ve temporal kadranlarda tedrici ve anlamlı olarak daha azdı (p<0.05). RSLT kalınlık parametreleri üzerinde yaşın etkisi saptanmadı. RSLT kalınlık parametrelerinin çoğu, kadınlarda erkeklere göre anlamlı olarak kalındı (p<0.05). İncelenen toplumda ortalama fovea kalınlığı 194.84±20.66µ (154 – 299µ arası) idi. Maküla kalınlık ve hacim parametreleri, 14-24 yaş grubunda 3-13 yaş grubuna göre anlamlı olarak daha kalındı. Maküla parametreleri üzerine cinsiyetin etkisi saptanmadı (p>0.05). Refraktif kusur ile ortalama RSLT ve toplam maküla hacmi arasında pozitif korelasyon mevcuttu (p=0.009). RSLT ve maküla kalınlığı ve hacim parametreleri, gözün lateralitesi ile değişmiyordu (p>0.05).

SONUÇ: OKT ile peripapiller RSLT ve maküla kalınlıklarının bu normatif veritabanı, optik sinir ve maküla hastalıklarının yönetimi ve daha ileri araştırmalarında yararlı bir rehber olabilir.

Anahtar Kelimeler: Maküla kalınlığı, optik koherens tomografi, retina sinir lifi tabakası, Türk gözleri


İrfan Perente, Canan Aslı Utine, Mehmet Çakır, Zafer Söğüt, Kamuran Tunç, Şenol Sabancı, Hülya Güngel. Peripapillary Retinal Nerve Fibre Layer and Macular Thickness by Optical Coherence Tomography – Turkish Normative Database. . 2007; 37(5): 367-380

Corresponding Author: İrfan Perente, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar