. 2008; 38(2): 92-96

Investigation of the Relationship Amongst Refraction, Keratometric and Pachymetric Measurements

İlker Eser1, Vedat Kaya2, Yaşar Küçüksümer2, Ömer Faruk Yılmaz2
1Canakkale Onsekiz Mart University, Department Of Ophthalmology, Canakkale
2Beyoglu Eye Research and Education Hospital, Istanbul

PURPOSE: To investigate the relationship amongst refraction, central corneal thickness (CCT) and keratometric measurements.
Setting: Beyoglu Eye Education and Research Hospital, Istanbul
METHODS: A retrospective study of the subjective refraction of 1022 eyes of 511 consecutive subjects who presented for refractive surgery evaluation was performed. Of the subjects, 241(48%) were male and 270(52%) were female. Mean age of male and female were 32.1±9 and 30.1±8.1 respectively. Javal Keratometer was used for keratometric measurements. CCT was obtained with DGH 4000B A-Scan/Pachymeter. The statistical forecasting methods used are Mann-Whitney U-test, Spearman Correlation, Wilcoxon signed rank test, Kruskal-Wallis methods as implemented in the software package SPSS version 11.5. A p-value of <0.05 was considered to be statistically significant.
RESULTS: The relation between the age of the patients and CCT, and keratometric measurements were not statistically significant (p=0.598, p=0.403) respectively. While CCT were higher in male (p=0.002), keratometric values were higher in female (p=0.0001). Spherical equivalent (SE) showed a correlation with CCT values (p=0.04), and a negative lineer correlation with the keratometric values (p=0.0001). While females were found to be more myopic, males were more hyperopic (p=0.0001). CCT were higher in the eyes those >+5.00 Diopter(D)(p=0.04), and keratometric values were higher in the eyes those less than -6.00 D(p=0.0001).
CONCLUSIONS: Males had lower keratometric measurements and were more likely to be hyperopic or mix hyperopic astigmatism than female. Females were more mix myopic astigmatism than males. CCT was higher in high hyperops and low in high myopes. A negative linear correlation between the keratometric measurements and SE was found. We believe that, investigation of these parameters would be helpful in better understanding of the biometric characteristics of the eye and choosing the appropriate technique in refractive surgery.

Keywords: Central corneal thickness, keratometry, pachymetry, refractive error


Kırma kusurları, keratometrik ve pakimetrik değerler arasında ilişki varlığının araştırılması

İlker Eser1, Vedat Kaya2, Yaşar Küçüksümer2, Ömer Faruk Yılmaz2
1Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Göz Hastalıkları A.d. Çanakkale
2Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul

AMAÇ: Kırma kusurları, keratometrik ve pakimetrik değerler arasında ilişki varlığını araştırmak.
Yer: Beyoğlu Göz Egitim ve Araştırma Hastanesi
Gereç ve YÖNTEMLER: Kırma kusuru olup refraktif cerrahi olmak üzere Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran 241 (%48) erkek hastanın 482 gözü ve 270 (%52) kadın hastanın 540 gözü (toplam 1022 göz) geriye dönük olarak incelendi. Erkek ve kadın hastaların ortalama yaşı sırasıyla, 32,1±9 ve 30,1±8,1 idi. Keratometrik ölçümler Javal Keratometresi ile, pakimetrik ölçümler ise DGH 4000B A-Scan/Pachymeter cihazı ile yapıldı. Kırma kusurları subjektif olarak belirlendi. Verilerin analizi SPSS 11.5 paket programında Mann Whitney U, Kruskal-Wallis, Spearman Korelasyon ve Wilcoxon İşaret testleriyle değerlendirildi. P<0,05 için sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.
SONUÇLAR: Hastaların yaşı ile santral kornea kalınlığı (SKK) ve keratometrik değerler arasında anlamlı bir doğrusal ilişki tespit edilmedi, sırasıyla (p=0,598, p=0,403). Erkeklerde SKK kadınlardan daha yüksek iken (p=0,002), keratometri ölçümleri daha düşük bulundu (p=0,0001). Sferik eşdeğer (SE) ile SKK arasında anlamlı bir doğrusal ilişki (p=0,04) ve SE ile keratometri arasında negatif yönlü anlamlı bir doğrusal ilişki bulundu (p=0,0001). Kadınlarda birleşik miyopik astigmatizma, erkeklerde ise hipermetropi daha fazla görüldü (p=0,0001). Kırma kusuru +5 dioptri (D)’den daha büyük olan gözlerde SKK (p=0,04), -6D’den daha küçük olan gözlerde ise keratometri daha yüksek bulundu (p=0,0001).
TARTIŞMA: Erkekler kadınlara göre daha düşük keratometrik değerlere sahipti. Hipermetropi ve birleşik hipermetropik astigmatizma erkeklerde daha sık iken birleşik miyopik astigmatizma kadınlarda daha sık idi. SKK, yüksek hipermetroplarda fazla, yüksek miyoplarda ise düşük bulundu. Keratometri ile SE arasında negatif bir doğrusal ilişki bulundu. Bu parametrelerin incelenmesiyle gözün biyometrik özelliklerinin daha iyi anlaşılacağı ve kırma kusurlarında uygun cerrahi tekniğin seçilmesinde yararlı olacağı düşüncesindeyiz.

Anahtar Kelimeler: Keratometre, kırma kusuru, pakimetre, santral kornea kalınlığı


İlker Eser, Vedat Kaya, Yaşar Küçüksümer, Ömer Faruk Yılmaz. Investigation of the Relationship Amongst Refraction, Keratometric and Pachymetric Measurements. . 2008; 38(2): 92-96

Corresponding Author: İlker Eser, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar