. 2009; 39(1): 4-16

Our Results of Accommodative and Multifocal Intraocular Lens Implantation in Patients with Cataract

Suzan Güven Yılmaz, Süheyla Köse, Melis Palamar, Sait Eğrilmez
Ophthalmology Department Of Medical School Of Ege University, Izmir, Turkey

PURPOSE: To evaluate the effect of Eyeonics CrystaLens AT-45 accommodative intraocular lens (IOL) and AMO ReZoom refractive multifocal intraocular lens (MIOL) on distance and near vision, contrast sensitivity, postoperative spectacle dependence and patient satisfaction prospectively.
MATERIAL-METHODS: Thirty cataractous eyes of 23 otherwise healthy patients were enrolled in the study. The patients who were between 49 and 75 years and underwent cataract surgery between December 2003 and April 2006. Cataract extractions were performed with phacoemulsification. CrystaLens AT-45 accommodative IOL was implanted in 7 eyes of 7 patients and ReZoom MIOL was implanted in 23 eyes of 16 patients. Patients were evaluated at 1st and 6th postoperative months. For better evaluation of contrast sensitivity outcomes of MIOLs, we created a similar monofocal control group, with the same number of patients, patient age and best corrected distant visual acuity, to multifocal group.
RESULTS: The uncorrected visual acuities were 0.5 or better in both groups at 6th postoperative month. In accommodative IOL group no patient gained J3 or better near visual acuity, while in the multifocal group near visual acuity was J3 or better in 74% of the cases. In multifocal group 33 of the patients were spectacle free, while all of the patients in accommodative group needed to use distance and/or near spectacles. The need for spectacle was significantly lower in bilateral MIOL group than unilateral MIOL group (p=0.005). The contrast sensitivity was observed to be lower in MIOL group than control monofocal IOL group (p=0.032). The subjective patient satisfaction in both IOL groups for the results of surgery were in high levels.
CONCLUSION: MIOL reduces the need for distance/near spectacle due to its good uncorrected distance/near visual acuity levels, but satisfying results are only possible with bilateral implantation of MIOLs. Accommodative IOL implanted patients were near spectacle dependent.

Keywords: Accommodative intraocular lens, multifocal intraocular lens, refractive design


Kataraktlı Hastalarda Akomodatif ve Multifokal İntraoküler Lens İmplantasyon Sonuçlarımız

Suzan Güven Yılmaz, Süheyla Köse, Melis Palamar, Sait Eğrilmez
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, İzmir

AMAÇ: Akomodatif intraoküler lens (IOL) olan Eyeonics CrystaLens AT-45 ile refraktif dizayna sahip AMO ReZoom multifokal intraoküler lensinin (MIOL), uzak ve yakın görme keskinliği, kontrast duyarlılık, postoperatif gözlük ihtiyacı ve hasta memnuniyeti üzerindeki etkilerini prospektif olarak değerlendirmek.
Gereç ve YÖNTEMLER: Aralık 2003 ile Nisan 2006 tarihleri arasında yaşları 49 ile 75 arasında olan ve katarakt dışında oküler patolojisi olmayan, 23 hastanın 30 kataraktlı gözü çalışma kapsamına alındı. Fakoemülsifikasyon tekniği ile opere edilen 7 hastanın 7 gözüne CrystaLens AT-45 akomodatif IOL ve 16 hastanın 23 gözüne ReZoom MIOL implantasyonu yapıldı. Hastalar 1. ve 6. aylarda belirtilen parametreler açısından değerlendirildi. MIOL’lerin kontrast duyarlığı üzerindeki etkilerini daha iyi değerlendirmek üzere göz sayısı, hasta yaşı ve düzeltilmiş uzak görme keskinliği açısından multifokal gruba eşdeğer, monofokal IOL implantasyonlu gözlerden oluşan bir kontrol grubu oluşturuldu.
BULGULAR: Postoperatif 6. ayda, her iki grupta tüm hastaların düzeltilmemiş uzak görme keskinlikleri 0.5 ve üzerinde saptandı. Multifokal grupta hastaların %74’ü J3 ve üzerinde düzeltilmemiş yakın görme keskinliğine sahip iken, akomodatif grupta J3 ve üzerinde görme keskinliğine sahip olan hasta yoktu. Multifokal grupta unilateral IOL implantasyonu yapılan hastaların %33’ü uzak ve/veya yakın herhangi bir gözlüğe ihtiyaç duymazken, akomodatif gruptaki hastaların tümü en az bir gözlüğe gereksinim duymaktaydı. Bilateral MIOL implantasyonu yapılan hastaların, unilateral MIOL implantasyonu yapılanlara göre gözlük ihtiyaçları anlamlı derecede daha düşüktü (p=0.005). MIOL’lerin, kontrol monofokal IOL’lere göre kontrast duyarlılıkta azalmaya neden oldukları belirlendi (p=0.032). Akomodatif ve multifokal IOL’lerin her ikisiyle de subjektif hasta memnuniyeti oldukça iyi düzeylerde saptandı.
SONUÇ: MIOL implantasyonunun sağladığı düzeltilmemiş iyi uzak ve yakın görme seviyeleri ile hastanın uzak/yakın gözlük ihtiyacını azaltmakta, ancak tatminkar sonuçların elde edilmesi MIOL’lerin bilateral implantasyonu ile mümkün olmaktadır. Akomodatif IOL’lerin implantasyonu ile hasta yakın gözlüğüne bağımlı kalmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Akomodatif intraoküler lens, multifokal intraoküler lens, refraktif dizayn


Suzan Güven Yılmaz, Süheyla Köse, Melis Palamar, Sait Eğrilmez. Our Results of Accommodative and Multifocal Intraocular Lens Implantation in Patients with Cataract. . 2009; 39(1): 4-16

Corresponding Author: Suzan Güven Yılmaz, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar