. 2008; 38(3): 208-212

Evalution of complications of primary posterior capsulorhexis

Ercüment Bozkurt, Ahmet Taylan Yazıcı, Mehmet Çakır, Gökhan Pekel, Vedat Kaya, Ömer Faruk Yılmaz
Beyoglu Eye Training And Resarch Hospital-istanbul

Evalution of complications of primary posterior capsulorhexis
PURPOSE: To evaluate preoperative complications and the reliability of posterior capsulorhexis procedure.
MATERIAL-METHODS: This study included 256 eyes of 238 patients who underwent uncomplicated phacoemulsification surgery and posterior capsulorhexis procedure. Thirteen eyes with complicated posterior capsulorhexis (5 %) were examined in detail.
RESULTS: The mean age of the patients was 36 years (range, 2-51 years). Anterior vitrectomy was conducted for vitreous prolapsus to the anterior chamber in 7 of 13 eyes with complication (2.8 %). Posterior chamber intraocular lens (11 eyes on anterior capsul within sulcus, 2 eyes in the bag) could be implanted in all eyes with complication. Four patients had transient ocular hypertension that was controlled by topical glaucoma agent. At the last examination no patient needed any glaucoma medication.
CONCLUSION: In the hands of experienced cataract surgeon who operates huge number of patient, posterior capsulorhexis procedure is a reliable method that has low complication rate. This method necessitates a learning period. Posterior capsulorhexis is a useful application allowing earlier visual rehabilitation in eyes with posterior capsule fibrosis. Knowing the possible complications of the procedure improves the reliability of posterior capsulorhexis procedure.

Keywords: Posterior capsulorhexis, phacoemulsification, intraocular lens


Primer Arka Kapsüloreksiste Komplikasyonların Değerlendirilmesi

Ercüment Bozkurt, Ahmet Taylan Yazıcı, Mehmet Çakır, Gökhan Pekel, Vedat Kaya, Ömer Faruk Yılmaz
Beyoğlu Göz Eğitim Araştırma Hastanesi-istanbul

AMAÇ: Arka kapsüloreksis güvenirliliğini ve uygulama safhasında karşılaşılabilen olası komplikasyonları değerlendirmek.
MATERYAL-METOD: Bu çalışma için komplikasyonsuz fakoemülsifikasyonla katarakt cerrahisi ve arka kapsüloreksis yapılmış 238 hastanın 256 gözü incelendi. Fakoemülsifikasyon cerrahisini takiben arka kapsüloreksis uygulaması esnasında komplikasyon gelişen 13 göz (%5) ayrıntılı olarak değerlendirilmeye alındı.
BULGULAR: Hastaların yaş ortalaması 36 yıl idi (yaş aralığı: 2–51 yıl). Arka kapsüloreksis sırasında sorun olan 13 gözün 7 tanesinde (%3), ön kamaraya vitreus prolapsusu geliştiğinden ön vitrektomi işlemi yapmak gerekti. Arka kapsüloreksis komplikasyonu gelişen tüm gözlere arka kamara göz içi mercek implante edilebildi. Bunlar 11 gözde ön kapsül üzerine sulkusa, 2 gözde ise kapsül kesesi içine yerleştirildi. Dört gözde topikal glokom ilaçları ile kontrol altına alınabilen geçici göz içi basınç yükselmesi izlendi. Son takiplerinde hiçbir gözde glokom ilacı kullanmaya gerek kalmadı.
TARTIŞMA: Arka kapsüloreksis, tecrübeli ve çok sayıda bu işlemi gerçekleştiren katarakt cerrahlarının elinde oldukça güvenli ve komplikasyonu az bir yöntem olduğu anlaşılmaktadır. Bununla beraber her yeni teknikte olduğu gibi, belli bir öğrenme süreci de gerektirmektedir. Arka kapsüloreksis, arka kapsül fibrozisi bulunan hastalarda erken görme rehabilitasyonu sağlaması açısından da avantajlıdır. Sonuç olarak arka kapsüloreksis, arka kapsül kesafeti gelişme ihtimali yüksek gözlerde oldukça faydalı ve güvenli bir yöntemdir Arka kapsüloreksis uygulamasında karşılaşılabilecek sorunların bilinmesi ve buna yönelik tedbirleri almanın bu yöntemi daha güvenli kılacağını düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler: Arka kapüloreksis, fakoemülsifikasyon, göz içi mercek


Ercüment Bozkurt, Ahmet Taylan Yazıcı, Mehmet Çakır, Gökhan Pekel, Vedat Kaya, Ömer Faruk Yılmaz. Evalution of complications of primary posterior capsulorhexis. . 2008; 38(3): 208-212

Corresponding Author: Ahmet Taylan Yazıcı, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar